Pradėjo lankyti darželį ir serga? Gydytoja: svarbu ne tik imunitetas, bet ir mamos savijauta

Padidėjęs vaiko sergamumas – dažna problema, su kuria susiduria tėvai, pirmą kartą išleidę vaiką į darželį. Prasta vaiko savijauta ir darželio nelankymas dažnai sukelia diskomfortą ir baimę tėvams. Tėvams dažnai kyla klausimų, kodėl vaikai serga pradėjus lankyti darželį? Ar netinkamai parinktas darželis gali būti vienas iš ligos sukėlėjų? Galbūt vaiko ligos priežastis slypi ne vien darželyje ir pasikeitusioje aplinkoje, bet ir mamos psichologinėje savijautoje?

Pradėjus lankyti darželį, vaikas susiduria su naujais virusais ir bakterijomis, kurių anksčiau nebuvo sutikęs.<br>123rf nuotr.
Pradėjus lankyti darželį, vaikas susiduria su naujais virusais ir bakterijomis, kurių anksčiau nebuvo sutikęs.<br>123rf nuotr.
„ Mamos psichologinė būsena lemia vaiko sergamumą“, – teigia gydytoja Indrė Plėštytė-Būtienė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
„ Mamos psichologinė būsena lemia vaiko sergamumą“, – teigia gydytoja Indrė Plėštytė-Būtienė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 25, 2022, 5:59 PM

Į šiuos klausimus atsako ir patarimais dalinasi mokslų daktarė, vaikų ligų gydytoja ir vaikų klinikos direktorė „Mama, aš sergu‘‘ Dr. Indrė Plėštytė – Būtienė ir „Family Lab Academy“ įkūrėja, edukologė Jovita Starkutė.

– Jovita, kodėl edukalogams svarbu šios temos – kuo jos aktualios?

– Domėjimasis šiomis temomis ateina natūraliai iš mūsų veiklos, nes darželį pradedantys vaikučiai neretai pereina visus sirgimų etapus, todėl tėvams dažnai kyla klausimai, jie klausia, kad pasakytume savo nuomonę, kodėl vaikai taip serga. Todėl su mokytojų komandos domimės šiomis temomis, kad galėtume tėvams patarti ir praplėsti savo profesionalumo ribas, norime tartis su specialistais ir jų mintis, kurios artimos ir mums, perduoti tėvams, kur ieškoti tolesnių atsakymų ir kaip stiprinti tiek vaikučio, tiek visos šeimos imunitetą ir psichologinę savijautą.

– Indre, kodėl vaikas dažnai serga tik pradėjęs lankyti darželį?

– Tam, kad vaikas susirgtų, reikia trijų veiksnių – turi būti pakankamas kiekis ligos sukėlėjo (viruso ar bakterijos), aplinkos veiksnių ir, žinoma, pačio vaiko. Pradėjus lankyti darželį, vaikas susiduria su naujais virusais ir bakterijomis, kurių anksčiau nebuvo sutikęs. Kuomet darželyje vaikas dažniau bendrauja su kitais vaikais, jie tarpusavyje apsikeičia mikroorganizmais – vieniems jie ligų nesukels, nes jau bus pažįstami, o kitus – susargdins.

Svarbu suvokti, jog darželis yra svetima aplinka. Tad visi vaikai įvairiai reaguoja į pasikeitusią aplinką – vieni sunkiai adaptuojasi, o kiti lengviau. Nemažai reikšmės turi ir aplinkos oras. Darželiuose dažnu atveju būna per šilta, sausa, todėl džiūsta vaiko kvėpavimo takų gleivinės, dėl to jos nebegali tinkamai atlikti savo funkcijos ir apsaugoti vaiką nuo mikroorganizmų patekimo. Reikia nepamiršti, kad pasikeitus aplinkai pakinta ir vaiko įpročiai. Keičiasi mityba, miego režimas. Dėl pasikeitusių įpročių labai svarbu vaikui leisti daugiau ilsėtis ir net išleisti darželinukus „atostogų“ nuo darželio kas mėnesį.

Kita labai svarbi priežastis, dėl ko vaikai serga, tai jų imuninė sistema. Jos sustiprinti neįmanoma, kadangi imuninė sistema mokosi atskirti kas yra gera, o kas – bloga. Imuninė sistema, kaip ir pats darželinukams, mokosi, bręsta, suformuoja savo atminties ląsteles, kurios prisimena, kokiomis ligomis vaikas sirgo ir kokių mikrobų pas save geriau nepriimti.

– Gydytoja, ar netinkamas darželio pasirinkimas yra ligos priežastis?

– Kai tėvai kreipiasi pas mane prašydami surasti priežastį, kodėl jų vaikas dažnai serga, aš jų paklausiu: „O kodėl vaikas nori sirgti?‘‘ Viena iš ligos priežasčių yra nuolat patiriamas stresas, nerimas ir baimės. Imuninės sistemos paskirtis – apsaugoti organizmą nuo žalingų grėsmių.

Vaiko kūnas nesupranta, iš kur kyla grėsmė, tad imuninės sistemos resursai yra sužadinimo būsenoje, nes nežinia, iš kurios pusės ateis grėsmė. Toks vaikas, kuris yra nuolatiniame strese ir nerime, dažniau sirgs, kadangi jo organizmas bus išsekęs ir pavargęs. Todėl labai svarbu ruoštis ir tinkamai parinkti darželį.

– Teigiama, kad vaiko sergamumą gali lemti mamos psichologinė savijauta. Gydytoja, kaip jūs manote?

Tikrai taip. Mamos psichologinė būsena lemia vaiko sergamumą. Mamos ir vaiko emocijos yra glaudžiai susieję. Kuo dažniau ir labiau mama nerimaus, tuo daugiau vaikas „sugers‘‘ jos emocijų. Vaikai geriausiai supranta kūno kalbą, o blogos emocijos tolygu blogai vaiko savijautai.

Jei vaikas nesirgs, neišmoks pasveikti – imuninė sistema nesugebės suformuoti tinkamo imuninio atsako. Jai nebus jokių repeticijų, vaiko imuninė sistema neišmoks tinkamai ir laiku ne tik atpažinti ligos sukėlėjo, bet ir sustyguoti imuninės sistemos darbo taip, kad būtų užkirstas kelias ligai arba liga praeitų lengvai.

– Jovita ar būna tokių situacijų, kad vaikai nuolat serga? Kaip reaguoja tėvai?

– Tokie atvejai nėra labai dažni, tačiau tikrai būna, kad vaikutis paeina keletą dienų ir vėl serga savaitę ar keletą. Ir tėvai sukasi kaip užburtame rate, patys išties labai pervargsta, nes reikalingas vaikų, darbų ir kitų žmonių pagalbos organizavimas ir derinimas. Vieni tėvai pyksta, tarsi norėdami kaltinti, iš kitos pusės – supranta, kad ne būtinai aplinkoje slypi esmė, reikia stiprinti imunitetą ir ieškoti ligų šaknų daugelyje veiksnių. Todėl nuolat plečiame žinojimą ir šiose srityje greta ugdymo ir pedagogikos, nes tai susiję dalykai – tėvams reikalinga pagalba, informacija ir nukreipimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.