Tinklaraščio „Mano vaikas valgo viską“ autorė dalijasi mitybos kelionėje patarimais

Kelionėms reikia pasiruošti – bent jau apgalvoti būtiniausių daiktų sąrašą. Keliaujant su vaiku, pasiruošti reikia dar atidžiau, nes svarbu ne tik būtinus daiktus įsidėti, bet ir apgalvoti vaiko mitybą. Kaip rodo prekybos tinklo „Maxima“ duomenys, vasarą itin išauga įvairių tyrelių, kurias patogu vartoti kelionėse, pardavimai. Pasak maisto fotografės, tinklaraščio „Mano vaikas valgo viską“ autorės Eglės Juzumas, negalima griežtai apibrėžti ir visiems pritaikyti vienos mitybos, nes daug ką lemia kelionės pobūdis, trukmė, vaiko amžius, ligos ar alergijos. Ji dalijasi baziniais patarimais, kurie pravers pirmą kartą keliaujantiems tėveliams.

Pasak E. Juzumas, itin svarbu užtikrinti, kad kelionės metu maistas būtų tinkamai transportuojamas ir išliktų šviežias.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Pasak E. Juzumas, itin svarbu užtikrinti, kad kelionės metu maistas būtų tinkamai transportuojamas ir išliktų šviežias.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-07-21 10:11

Ką pasiimti?

Vienas svarbiausių kelionės su vaiku atributų – vaikiška gertuvė, taip pat vaikiški indai ir seilinukas. Kelionėse praverčia užkandžių dėžutės, į kurias galima susidėti iš anksto paruoštus užkandžius ar maistą, gaminamą kelionės metu. Pasak E. Juzumas, itin svarbu užtikrinti, kad kelionės metu maistas būtų tinkamai transportuojamas ir išliktų šviežias. Šviežios daržovės, tyrelės ir kiti užkandžiai turi būti laikomi tinkamoje temperatūroje.

„Keliaujant automobiliu visada praverčia šaltkrepšis. Tai nėra pirmo būtinumo atributas, bet tam, kad maistas išliktų šviežias, jis labai praverčia. Kūdikių tyrės turi keliauti šaltai, sandariai ir saugiai. Taip pat nepamirškite šlapių servetėlių ir rankų dezinfekavimo skysčio. Jeigu vaikas maitinamas pieno mišiniu, reikėtų įsigyti kelis buteliukus, kad panaudojus vieną būtų galima iš karto naudoti kitą. Taip pat svarbu steriliai susidėti esminius daiktus, kurie reikalingi mišinio paruošimui“, – sako maisto fotografė.

Kitas pravartus prietaisas – maisto trintuvas. Jeigu automobilyje ar krepšyje turite laisvos vietos, maisto trintuvas gali palengvinti kelionę. Neturint galimybės gauti vaikui šilto, tinkamo maisto, galima lengvai pagaminti trintą daržovių košę, sriubą ar namų gamybos tyrelę.

„Keliaudami su vaikais, įvertinkite tą vietą, kur ketinate apsistoti ir ieškokite tokios, kurioje būtų patogu gaminti. Žinoma, alternatyvų visada galima ieškoti ir kavinėse – paprašius, darbuotojai dažniausiai supratingai pagamina geriausią variantą vaikui, tačiau yra galimybė maistu ir nusivilti“, – pataria tinklaraščio „Mano vaikas valgo viską“ autorė.

Užkandžiai – išsigelbėjimas

E. Juzumas teigia, kad kelionės metu išsigelbėjimu gali tapti trumpo naudojimo užkandžiai: „Itin patogus užkandis yra tyrelės – panaudojai, užsukai, išrūšiavai, išmeti, tai tikrai labai paprasta. Užkandžiams taip pat puikiai tiks jogurtas su gerosiomis bakterijomis ir skaidulomis“.

Planuojant vaiko užkandžius, geriausia rinktis kuo natūralesnius produktus, kurie lengvai virškinami. Užkandžiai taip pat turi būti patogiai supakuoti ir valgomi. Maisto tinklaraštininkė teigia, kad kaip puikus užkandis mažiesiems gali pasitarnauti paprasčiausia juoda duona su humusu, varškės užtepėlė ar riešutų sviestu.

„Juodą duoną patogu valgyti vaikams, kurie dar neturi prasikalusių dantukų. Galima rinktis vertingesnę – pilno grūdo ar daržovių duoną. Tačiau nepatartina rinktis duonos su sėklomis, vaikas gali jomis paspringti.

Užkandžiui taip pat puikiai tinka bananas arba vertingos sudėties užpilama košė. Vaikams puikiai tiks keptos daržovės – moliūgas, saldi bulvė ar morka, jas gardu valgyti ir atšalusias. Geriau kramtantiems vaikams – sūrio lazdelės ar nesūdyti krekeriai. Kelionėje taip pat puikiai gali pasitarnauti ir namuose kepti, atšalę, vertingos sudėties blynai“, – pataria tinklaraštininkė.

Kelionės užsienyje

Maisto fotografė teigia, kad kelionė su vaiku neturėtų virsti rutina ar darbu, tačiau pasiryžimas gaminti vaikui visos kelionės metu – sveikintinas dalykas. Esant galimybei, geriausia maišyti gaminimą ir mitybą restorane.

„Palaikau idėją kelionės metu gaminti maistą namuose, tačiau jei tai nepavyksta, nereikėtų krimstis – keliauti su vaiku ir taip didelis iššūkis. Valgant restorane, personalas dažniausiai maloniai pasiūlo ir vaikams tinkamų opcijų, tad apsistoję viešbutyje tikrai neprapulsite. Pavyzdžiui, visada galima užsisakyti sriubos ar žuvies su virtomis daržovėmis. Svarbu nepersistengti ir prisiminti, jog atostogos yra atostogos ir mamai, tad kartais nuo gaminimo rutinos pabėgti dar geriau“, – primena E. Juzumas.

Keliaujant užsienyje reikia pasidomėti, kokios kokybės toje šalyje yra geriamas vanduo, nes ne visur jis toks švarus kaip Lietuvoje. Vaiko gertuvė turėtų visada būti pripildyta ir praplaunama geriamu vandeniu.

„Jeigu lankomos šalies vandentiekis nėra švarus, nebūtina vežtis vandens iš Lietuvos. Kokybiško vandens galima surasti viešbutyje arba nusipirkti vietinėje maisto prekių krautuvėje. Esant karštam klimatui, svarbu vaikui duoti daugiau vandens nei įprastai, puikiai atgaivins ir užkandžiai, kurie savyje turi daug vandens, pvz.: arbūzas, agurkas ar braškės. Karštas klimatas skatina didesnį prakaitavimą, tad kūnas praranda daugiau elektrolitų, tokiu atveju būtų naudingas negazuotas vanduo, kuris turi daug mineralų“, – teigia „Mano vaikas valgo viską“ tinklaraščio autorė ir priduria, kad nereikėtų nerimauti, jei vaikas karštomis dienomis mažiau valgo – tai visiškai natūralus procesas.

Poreikis didėja

Ernesta Dapkienė, „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė, sako, kad kūdikių maisto asortimente Lietuvos gamintojų produkcijos kiekis nuosekliai didėja ir tampa vis populiaresniu.

„Per pastaruosius penkerius metus parduotuvių lentynose lietuviškų įmonių pagaminto kūdikiams skirto maisto prekių padvigubėjo, tad natūraliai pirkėjai vis dažniau dairosi vietinių gamintojų prekių. Šie dažnai gamina ekologiškus produktus, renkasi mūsų šalyje užaugintas vaisius, daržoves ir grūdus. Ne vienas jau puikiai pažįsta lietuviškus „Marmalūzi“ ir „Mamuko“ prekės ženklus“, – sako E. Dapkienė.

Pasak jos, pastaruosius trejus metus kūdikių maisto prekių pardavimų tendencijos beveik nesikeičia. Didžiausią dalį pardavimų sudaro kūdikių pieno mišiniai – beveik pusė parduodamo asortimento. Kita itin populiari prekė – vaisinės ir desertinės kūdikių tyrelės. Dalies prekių, pavyzdžiui, pieno mišinių, kūdikiams skirtų užkandžių ir košių pardavimai yra stabilūs visus metus. Visgi šiltėjantys orai atsispindi įvairių tyrelių pardavimuose.

„Jau gegužę pradeda augti tiek vaisinių, tiek mėsos ir daržovių tyrelių pardavimai. Jie piką pasiekia birželio ir liepos mėnesiais, – vardija prekybos tinklo „Maxima“ atstovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.