Vaikas pradeda lankyti muzikos mokyklą? Pataria, kaip išsirinkti pianiną namams

Tėvams, kurių vaikai lanko menų, muzikos mokyklas, ar tiesiog kūrybinius būrelius, tenka susidurti su dilema: kaip vaikui sukurti palankias sąlygas įgūdžius lavinti ne tik mokykloje, tačiau ir namie. Neretai noras turėti nuosavą instrumentą atsimuša į ribotas finansines ar erdvės galimybes.

Naują, mokymo reikmėms tinkanti elektrinį instrumentą su garantiniu aptarnavimu galima įsigyti už ženkliai mažesnę kainą, nei akustinį pianiną, tačiau renkantis tinkamiausią variantą būtina atkreipti dėmesį į kelias funkcijas<br>„Pexels“ nuotr.
Naują, mokymo reikmėms tinkanti elektrinį instrumentą su garantiniu aptarnavimu galima įsigyti už ženkliai mažesnę kainą, nei akustinį pianiną, tačiau renkantis tinkamiausią variantą būtina atkreipti dėmesį į kelias funkcijas<br>„Pexels“ nuotr.
Naują, mokymo reikmėms tinkanti elektrinį instrumentą su garantiniu aptarnavimu galima įsigyti už ženkliai mažesnę kainą, nei akustinį pianiną, tačiau renkantis tinkamiausią variantą būtina atkreipti dėmesį į kelias funkcijas.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Naują, mokymo reikmėms tinkanti elektrinį instrumentą su garantiniu aptarnavimu galima įsigyti už ženkliai mažesnę kainą, nei akustinį pianiną, tačiau renkantis tinkamiausią variantą būtina atkreipti dėmesį į kelias funkcijas.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 11, 2022, 8:49 AM, atnaujinta Aug 11, 2022, 8:51 AM

Pasirinkus mokslus menų mokykloje, net ir mokantis smuiko ar saksofono specialybių, fortepijono ar jam giminingo pianino pamokos – vyksta kaip formalaus ugdymo programos dalis. Šis instrumentas neretam iš tėvų sukelia tikrų iššūkių, kuomet didelių gabaritų pianino namuose nėra kur sutalpinti, tačiau nerimaujama, kad elektrinis pianinas gali netikti mokymuisi.

Internete galima rasti skelbimų apie parduodamus pianinus išties už simbolinę kainą. Tačiau nusipirkus seną instrumentą tenka ne tik pačiam pasirūpinti pianino, sveriančio daugiau nei ketvirtį tonos išgabenimu, tačiau ir nusimatyti papildomas išlaidas instrumento derintojo paslaugoms.

„Naują, mokymo reikmėms tinkanti elektrinį instrumentą su garantiniu aptarnavimu galima įsigyti už ženkliai mažesnę kainą, nei akustinį pianiną, tačiau renkantis tinkamiausią variantą būtina atkreipti dėmesį į kelias funkcijas“, – pasakojo elektrinių pianinų gamintojo Artesia atstovas Aurelijus Vansevičius, bei pridūrė, kad tinkamai pasirinktas elektrinis pianinas, savo funkcionalumu ir kokybe nenusileidžia akustiniam.

Klaviatūra

Standartinė pilno dydžio klaviatūra turi 88 klavišus, tad šis skaičius nulemia ir paties instrumento dydį. Instrumentai, turintys mažiau klavišų (61, 48) mokymuisi muzikos mokykloje netinka, kaip ir netinka instrumentai turintys lengvą plastikinę klaviatūrą, ar nestandartinio dydžio klavišus. Pasak pašnekovo, renkantis instrumentą, verta atkreipti dėmesį į standesnę, pianino plaktukų jausmą imituojančią ir pilno dydžio – 88 klavišų klaviatūrą.

Tinkamo aukščio stovas

Ekonominės klasės elektroniniai pianinai dažnai parduodami be stovo, tačiau jį galima įsigyti atskirai, ar prietaisą tiesiog laikyti ant stalo. Tačiau, gamyklinis stovas turi optimalų aukštį, o tai lemia taisyklingą rankų laikyseną mokantis groti.

„Verta atkreipti dėmesį, kad net elektroninis instrumentas, gali sverti 15–50 kg, todėl specialiai pritaikytas stovas, kuomet instrumentas yra pritvirtinamas – saugiausias pasirinkimas eksploatacijai. Premium klasės namų pianinai komplektuojami su stovais, kuriuose integruojami ir grojimui reikalingi pedalai“, – teigė A. Vansevičius.

Pedalai

Dauguma instrumentų yra komplektuojami bent su vienu užlaikymo (angl. sustain) pedalu. Grojant šis komponentas – būtinas.

„Šioje vietoje ima ryškėti instrumentų kainų skirtumai, nes pedalai gali būti tiek plastikiniai, tiek metaliniai, tiek integruoti į rėmą. Plastikiniai pedalai dėl lengvo svorio dažnai slydinėja grindų paviršiumi bei ne tokie patogūs. Radus tinkamą instrumentą, tačiau su plastikiniu pedalu – nusimint neverta. Jį galima lengvai pakeisti kokybiškesniu. Šių priedų galima rasti daugelio muzikos prekių parduotuvių asortimentuose“, – teigė specialistas.

Klaviatūros uždengimas

Tai nėra pirmo būtinumo kriterijus, tačiau pasirinkus instrumentą su uždengiama klaviatūra teks rečiau jį valyti nuo dulkių. Klaviatūra turi 88 klavišus, kurių kiekvieną reikia valyti atskirai.

Garsas

Svarbiausias instrumento tembras – fortepijono. Renkantis instrumentą svarbu ne garsų kiekis, o fortepijono tembro skambesys. Papildomos funkcijos, vaikams instrumentą padaro labiau patraukliu: įrašymo funkcija, garso efektai, galimybė prisijungti telefoną ar įrašinėti į kompiuterį, tačiau svarbiausia – tinkamas bazinis funkcionalumas.

„Šioje vietoje bet kuris elektrinis pianinas turi aibę privalumų, kurių neturi paprasti akustiniai pianinai. Pavyzdžiui, bet kuris elektrinis instrumentas leidžia groti su ausinėmis“, – šyptelėjo A. Vansevičius.

Dydis ir svoris

Jeigu nors kartą gyvenime teko transportuoti akustinį pianiną, elektrinio instrumento gabaritai – akimirksniu taps didžiausiu privalumu.

„Kone visus instrumentus lengvai pakelia vienas suaugęs žmogus, todėl elektrinį pianiną namuose galima lengvai perkelti iš vienos vietos į kitą, o reikalui esant – išardyti. Eksploatuojant elektrinį pianiną, taip pat nebereikės rūpintis instrumento derinimu“, – pasakojimą užbaigė muzikos instrumentų Artesia atstovas, linkėdamas visiems kūrybinių atradimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.