Vaikų saugumas keliaujant į mokyklą ar likus vieniems namuose: svarbiausios taisyklės

Artėjant mokslo metams, saugumo specialistai ragina tėvus priminti vaikams pagrindines keliavimo į ar iš mokyklos taisykles, kad atžalos būtų saugios ir žinotų, kaip elgtis ištikus pavojui. Kaip pastebi apsaugos profesionalai, rugsėjį atvejų, kai piktavaliai bando pasinaudoti vaikų patiklumu ar nežinojimu, išauga. Specialistai pateikia praktinių patarimų, ką tėvai jau dabar turėtų priminti vaikams, ypač tiems, kurie į savarankiškas keliones į ar iš mokyklos leisis pirmą kartą arba po vasaros atostogų dažniau liks namuose vieni.

Artėjant mokslo metams, saugumo specialistai ragina tėvus priminti vaikams pagrindines keliavimo į ar iš mokyklos taisykles, kad atžalos būtų saugios ir žinotų, kaip elgtis ištikus pavojui.<br>V.Balkūno nuotr.
Artėjant mokslo metams, saugumo specialistai ragina tėvus priminti vaikams pagrindines keliavimo į ar iš mokyklos taisykles, kad atžalos būtų saugios ir žinotų, kaip elgtis ištikus pavojui.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 29, 2022, 9:36 AM

„Pastebime, kad atėjus naujiems mokslo metams, kai gatvėse galime pamatyti grįžusius ar tik pirmą kartą savarankiškai į mokyklą žengiančius vaikus, padaugėja įvairių atvejų, kai piktavaliai pasinaudoja vaikų patiklu, bandydami išgauti įvairios informacijos. Taip pat neretai matome, kad vaikai nėra aprūpinti elementariausiomis priemonėmis, leidžiančiomis juos lengviau pastebėti gatvėse, ypač tamsiuoju paros metu. Be to, tėvams intensyviau grįžus į darbus, vaikai po pamokų daugiau laiko praleidžia vieni. Tuo gali pasinaudoti ilgapirščiai“, – primena „GRIFS AG“ Apsaugos departamento vadovas Žydrūnas Bukauskas.

Jis pateikia kelis praktinius patarimus, ką tėvai jau dabar turėtų priminti savo atžaloms.

Nebendrauti su nepažįstamais

Pirmiausia, būtinai perspėkite vaikus nebendrauti su nepažįstamais ar mažai pažįstamais asmenimis. Jokiu būdu nesėsti į jų automobilius, nesivaišinti siūlomais saldainiais ar kitais dalykais, o pajutus pavojų atkreipti kitų aplinkinių suaugusiųjų dėmesį. Jeigu vaiką kalbina nepažįstami asmenys, patarkite pažiūrėti, ar šalia yra kokia nors parduotuvė, mokykla arba tiesiog vieta, kur yra daugiau žmonių – geriausia, prireikus, bėgti ten.

Saugus eismas ir kaimynystė

Jeigu einant į mokyklą reikia kirsti judrią gatvę, pamokykite vaiką, kaip saugiai eiti perėja.

„Siūlome išrinkti saugiausią maršrutą mokyklos link: ieškokite galimybių išvengti itin judraus eismo, atokių, menkai apšviestų, juo labiau – asocialių asmenų susibūrimo vietų. Net jeigu vaikai vėluoja į pamoką, kalbėkite su mažaisiais, kad skubėti reikia atsargiai – saugiai kirsti kelią, visada eiti per perėją. Geriau minutę, kitą pavėluoti ir atsiprašyti už vėlavimą, nei į pamoką galvotrūkčiais lėkti nesidairant“, – primena Ž. Bukauskas.

Jeigu yra galimybė, suorganizuokite šalia gyvenančių ir tą pačią mokyklą lankančių vaikų grupę.

Pasistenkite kasdien pasiteirauti vaiko, kaip jam sekasi keliauti į mokyklą, su kokiomis kliūtimis jis susiduria.

Atšvaitas – ne bet kur, o taisyklingoje vietoje

Jeigu vaikui tenka iš mokyklos grįžti temstant, jis turi žinoti, kad eiti galima tik gerai apšviestais šaligatviais, pėsčiųjų takais. Taip pat būtina dėvėti atšvaitą.

„Atšvaitą pritvirtinkite prie drabužių dešinėje pusėje taip, kad būtų matomas iš visų pusių ir švytuotų. Jei naudojate juostelės formos atšvaitą, uždėkite ją blauzdos srityje arba šiek tiek aukščiau riešo. Geriausia dėvėti keliose vietose“, – patarimu dalinasi pašnekovas.

Svarbu paminėti, kad atšvaitai turi būti tvirtinami 50–80 cm nuo žemės, t. y. automobilių žibintų aukštyje. Atšvaitas turi būti sertifikuotas (atitikti ES standartą) ir ne mažesnis nei 15 kv. cm, kad automobilių žibintai juos gerai apšviestų ir judantis žmogus vairuotojams taptų matomas.

Vaikas vienas namuose: priminkite svarbiausias taisykles

Jeigu grįžęs iš mokyklos ar užklasinės veiklos, jūsų vaikas bent kelias valandas namuose turi praleisti vienas, pasirūpinkite, kad jis būtų saugus:

  • Nepasakokite vaikams, kur namuose laikomi brangiausi papuošalai ir santaupos – net išmokytas saugiai elgtis, kurioje nors situacijoje gali neapgalvotai išsiduoti.
  • Jeigu vaikui esant vienam, kažkas skambina į duris, perspėkite jokiu būdu neatidarinėti durų ir nebendrauti su stovinčiu už durų asmeniu. Jeigu tas asmuo pradeda kažko klausinėti (pavyzdžiui, „Koks tavo vardas?“, „Kada grįš tėveliai?“ ir panašiai), svarbu vaikui žinoti, kad tokiu atveju būtina tuoj pat skambinti tėvams.
  • Nepamirškite pakalbėti su vaikais apie namų saugumą: jokiu būdu negalima žaisti su elektros prietaisais, peiliais, degtukais, nelįsti prie viryklės, neatidarinėti langų.
  • Jei vaikas žino namų apsaugos kodą ir naudojasi apsaugos sistema, įspėkite, kad apsaugos kodo niekam atskleisti nevalia.
  • Patarkite vaikams savo socialinių tinklų paskyrose neviešinti namų ir naujų daiktų nuotraukų, taip pat informacijos, kada palieka namus, kokie šeimos savaitgalio planai ir panašiai.
  • Matomoje namų vietoje užrašykite bendrojo pagalbos centro telefono numerį 112 ir paaiškinkite, kokiu atveju kreiptis į specialistus.

„Žinoma, nereikia gąsdinti vaikų. Vis tik neretai pasitaiko atvejų, kai net elementarių saugumo priemonių imamės tik tuomet, kai kažkas nemalonaus nutinka. O juk prevenciškai žinodami, kaip užkirsti kelią tokioms galimoms situacijoms, tikrai galime jaustis kur kas saugesni. Ypač edukuodami vaikus, kuriems tokios informacijos žinojimas yra būtinas. Saugių ir sklandžių naujų mokslo metų visiems!“ – linki Ž. Bukauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.