Klaipėdiečiai vaikams renkasi tradicinius vardus: populiariausiųjų sąrašas

Šiais metais daugiausia berniukų uostamiestyje gavo Marko, o mergaičių – Sofijos vardą, kaip, beje, ir visoje Lietuvoje. Daugiausia santuokų netradicinės vietose 2022-aisiais vyko Botanikos sode. Mirusiųjų šiemet užregistruota mažiau nei pernai.

Atrado, kad emocinio ry<br>„Pexels“ nuotr.
Atrado, kad emocinio ry<br>„Pexels“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dalia Bikauskaitė, „Vakarų ekspresas“

Dec 30, 2022, 8:48 AM

Klaipėdos santuokų rūmai iki šiol neturi „karalienės“, nes ilgametė Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Civilinės metrikacijos ir registracijos skyriaus vedėja Gražina Misevičienė išlydėta į pensiją. Laikinai vedėjos pareigas eina Rasa Lukšienė, kuri ir apžvelgė besibaigiančių metų statistiką.

Santuokų rūmuose dirba trys darbuotojos, kurios priima žmones, atėjusius deklaruoti gyvenamąją vietą. Beje, sausio pradžioje jos bus iškeltos į naująjį Savivaldybės klientų aptarnavimo centrą Taikos pr. 52C. Šiuo metu yra dvylika metrikatorių etatų, bet neturima vedėjos, kuri ateis po Naujų metų, ir dar vienos darbuotojos, kuri išėjo į pensiją.

Populiariausias šio skyriaus baras – santuokų ir gimimų registravimas, daugiausia būna žmonių prie šitų kabinetų durų. Skyrybas ir mirties atvejus skyriaus specialistės registruoja savo iniciatyva, gavusios elektroninius medicininius pažymėjimus iš ligoninių. Norint registruoti mirties atvejį, žmonėms nebūtina eiti į Santuokų rūmus. Nėra privaloma skubėti įregistruoti ir ištuokos.

Užregistruotos 23 dvynukų poros

Šiemet populiariausias mergaičių vardas Sofija, mažiau populiaresni Kamilė ir Amelija, dar mažiau – Izabelė ir Eva, Elija ir dar vienodai „taškų“ surinko Luknė, Smiltė, Ieva ir Barbora. Mergaitėms dar duodami Patricijos, Austėjos, Adelės, Olivijos, Ugnės, Viltės, Emilijos, Sniegės, Liepos ir Paulos vardai.

Tarp berniukų pirmoje vietoje Marko vardas, paskui eilės tvarka pagal populiarumą eina Jonas, Dominykas, Benas ir Aronas, Herkus, Adas, Lukas, Ąžuolas ir Leonas, paskui Rokas, Motiejus, Leonardas, Domas ir Domantas, Jokūbas, Emilis, Tauras.

Vaikų uostamiestyje šiemet gimė šiek tiek mažiau nei pernai. Iki gruodžio 27 d. užregistruoti 1 674 gimimai. Tarp jų yra 251 įrašas iš užsienio. Bet vaikai gali būti gimę nebūtinai šiemet, o prieš dvejus ir trejus ar penkerius metus. Pasak R. Lukšienės, tai, ką Lietuvos piliečiai registruoja užsienio valstybėje, t. y. ar santuoką, ar vaiko gimimą, ar skyrybas, ar žmogaus mirtį, yra privaloma atlikti ir Lietuvoje. Vadinasi, jie apie visus įregistruotus civilinės būklės aktus turi pranešti Metrikacijos skyriui, kad tai būtų įtraukta į apskaitą Lietuvoje. Nustatyto termino, per kiek laiko jie tai turi padaryti, nėra.

„Vasarą, kai atostogauti grįžta emigrantai, nori tvarkytis dokumentus, tai būna intensyvesnis darbas su apskaitomis. Vieni greitai viską susitvarko, o kiti ir po penkerių metų to nepadaro. Jau vėl nori tuoktis, o dar būna neišregistruota pirma santuoka“, – sako R. Lukšienė.

Šiemet gimusių vaikų užregistruota 1422, t. y. 160 mažiau nei pernai. Šiemet užregistruotos 23 dvynukų poros, 93 daugiavaikės šeimos, turinčios 3 ir daugiau vaikų, t. y. kurioms gimė trečias, ketvirtas vaikas ir t. t.

Beje, iškilmingų vardynų Santuokų rūmuose jau daug metų nebėra.

Tuokiamasi ir Botanikos sode

Santuokų šiemet jau įregistruota 1 212. Iki metų pabaigos dar planuojama sutuokti 29 poras. Iš to skaičiaus 139 yra iš užsienio ir 106 registruotos bažnyčioje. Pačiuose Santuokų rūmuose registruota santuokų beveik 1 000. O pasirinktose vietose, ne rūmuose, sutuokta 61 pora. Iš jų daugiausia – net 15 porų – per vasarą buvo sutuokta Botanikos sode.

Trys poros buvo tuokiamos prie jūros, viena – Girulių miške. Šiaip daugiausia santuokoms registruoti renkamasi restoranus ar viešbučius. Neseniai atidaryto viešbučio „Viktorija“ restorane „Baltasis žirgas“, esančiame 5 aukšte, jau buvo tuokiama.

 Viską organizuoja patys jaunieji, o Santuokų rūmų darbuotojai atvyksta tik sutuokti. Pasak R. Lukšienės, jų ceremonija tokia pati, kaip ir Santuokų rūmuose. „Kai tuokiame rūmuose, turime papildomą aptarnaujantį personalą, kuris sustato ir paruošia ceremonijos dalyvius, groja muzika, žodžiu, nereikia žmonėms patiems rūpintis, ką ir kada daryti. O išvažiuojamosios ceremonijos metu jie jau patys viską turi apgalvoti.

Kai tuoki prie jūros, kvieti visus ateiti arčiau, nes dalis jau nebegirdi teksto. Kartais jaunieji labai puikiai susiorganizuoja, kartais nebūna visko iki galo apgalvoję. Pavyzdžiui, vasarą tuokiamasi prie besideginančių žmonių, tai ir vaizdas nekoks būna, ir tie žodžiai „Lietuvos Respublikos vardu skelbiu ...“ keistai nuskamba. Tas pats kartais būna restorane, kur žmonės paprasčiausiai pietauja. Yra tekę tuokti ir su skėčiais“, – prisiminimais dalijosi R. Lukšienė.

Beje, Santuokų rūmuose būna paminimos ir sidabrinės, ir auksinės vestuvės. Šiemet jų daug nebuvo.

Mirties atvejų ir skyrybų mažiau Iki gruodžio 27 d. užregistruota 2 292 mirties atvejai. Žinoma, kol metai baigsis, jų bus ir daugiau. 96 mirties atvejai – užsienyje. Pernai mirčių buvo daugiau – 2 550.

Iki vakar nutrauktos 493 santuokos – mažiau nei pernai, 2021-aisiais jų buvo 526. Iš jų 66 – iš užsienio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.