Kūdikio dienotvarkė – ramesnės dienos tiek mamai, tiek mažyliui: pataria, kaip ją susikurti

Kiekviena diena su mažyliu kupina netikėtumų, naujų atradimų ir žavių siurprizų. O kartais ir ne tokių malonių – pilvo diegliai, nemiegotos naktys ar reguliariai apsilankantys augimo bei raidos šuoliai gali nemenkai išmušti iš vėžių ne tik kūdikį, bet ir tėvus. „Todėl aš renkuosi gyventi su mintimi ir tikslu stengtis sukontroliuoti tik tai, kas sukontroliuojama, o dėl viso kito – mokytis nepergyventi ir paleisti“ – dalinasi tinklaraščio „Mažas didelis gyvenimas“ autorė Miglė Rimeikė.

Pastovi kūdikio dienotvarkė, žinojimas kas laukia toliau, pažįstamos ir įprastos veiklos mažyliams suteikia saugumo jausmo.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Pastovi kūdikio dienotvarkė, žinojimas kas laukia toliau, pažįstamos ir įprastos veiklos mažyliams suteikia saugumo jausmo.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Kūdikių priežiūros specialistė Helen Moon parašė knygą „Branginkite pirmąsias savaites“.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Kūdikių priežiūros specialistė Helen Moon parašė knygą „Branginkite pirmąsias savaites“.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 18, 2022, 10:20 AM

Dienotvarkės nauda

„Geriausias įrankis bent kiek kontrolės įsivesti nuolat stebinančioje kasdienoje su mažyliu? Man tai buvo kūdikio dienotvarkė! Palaipsniui ją dėliojomės nuo pirmųjų dukros savaičių, stebint jos natūralų ritmą ir pagal tai įsivedant pastovumą. Šiame procese man buvo nepakeičiama kūdikių priežiūros specialistės Helen Moon parašyta knyga „Branginkite pirmąsias savaites“,“ – pasakoja M. Rimeikė.

Pastovi kūdikio dienotvarkė, žinojimas kas laukia toliau, pažįstamos ir įprastos veiklos mažyliams suteikia saugumo jausmo. Reguliarūs valgymai padeda užtikrinti, kad vaikelis bus sotus ir geros nuotaikos, o miegeliai – kad visad pailsės laiku, nepervargs.

Tuo tarpu, mamai toks bent jau preliminarus žinojimas, kaip klostysis diena, leidžia lengviau planuotis savo laiką, reguliarūs kūdikio miegeliai tampa puikia proga pačiai pailsėti, pavalgyti ar kitaip pasimėgauti laiku sau.

Pati H. Moon knygoje įvardina, jog pastovumas, yra vienas svarbiausių dalykų norint, kad kūdikiai bei vaikai jaustųsi saugūs, mylimi ir patenkinti. Jei tėvai elgiasi nuosekliai, mažyliai pradeda intuityviai jausti, ko tikėtis iš jų dienos, kokia veiklabius dabartinės, kad maistas atkeliaus tuo pačiu metu, kai mažylis pasijus vos išalkęs. Tai sumažina irzlumo ir sunkiai pakeliamų pasikeitimų tikimybę, pasakoja vaikų priežiūros speciailstė.

Nuo ko pradėti?

Tikiu, kad dienotvarkės laikymasis gali pasirodyti kaip sudėtingas darbas, o kartais net nežinai nuo ko pradėti. Tad dalinuosi keliais patarimais, kurie padės lengviau pradėti kuriant kūdikio dientovarkę:

  • stebėkite savo vaiką – savaitę laiko stebėkite ir pasižymėkite savo kūdikio siunčiamus ženklus: kada nori valgyti, kada miegelio, kiek laiko miega; pagal tai išsirinkite Jums artimiausią dienotvarkės modelį (kiek miegelių dienoje, kas kiek valandų valgymas);
  • pradėkite nuo fiksuoto rytinio laiko – kada keliatės ir pradedate dieną;
  • tada užfiksuokite nakties miegelio laiką;
  • nusistatykite pastovius, jūsų mažylį raminančius miego ritualus (vonia, masažas, knygelė, lopšinės ar pan.);
  • į tarpą tuomet beliks sudėlioti valgymus bei pietų miegelius pagal mažyliui priimtiniausius intervalus;
  • svarbu – kadangi visa paslaptis ir rezultatai slypi pastovume, jūsų tikslas užtikrinti, kad pavyktų laikytis šios dienotvarkės, tad prisitaikyti teks jums;
  • o jei mažylis vieną dieną ima ir nuklysta (o taip bus, ypač per augimo ar raidos šuolius) – nepergyvenkite, nestresuokite ir tiesiog nugyvenkite dieną, o rytoj vėl grįžite į ritmą.

Dienotvarkė ir prieraišumas

Dažnai girdime abejones, kad auginti vaikus galime arba prieraišiai, arba su dienotvarke. Tačiau, iš tiesų, šie du dalykai labai gražiai vienas kitą papildo. Prieraišumas – aptakus, bet būtinas ryšys, susiformuojantis tarp tėvų ar globėjų ir vaiko. Būtent dėl šio ryšio kūdikis jaučiasi saugus, užtikrintas ir mylimas. O būtent pastovi dienotvarkė padeda užtikrintai patenkinti kūdikio poreikius, tuomet jis jaučia rūpinimąsi ir meilę.

„Prieraišumas yra labai svarbus todėl, kad sudaro sąlygas kūdikiams ir mažiems vaikams vystytis emociškai, socialiai ir net protiškai. Būtent tai vėliau leis vaikui atsiskirti ir tapti nepriklausomam“ – knygoje „Branginkite pirmąsias savaites“ rašo H. Moon.

Kaip ugdyti prieraišumą? – H. Moon patarimai:

  1. reguliariai imkite kūdikį ant rankų;
  2. bučiuokite ir myluokite mažylį;
  3. nešiodami ir maitindami kūdikį, žiūrėkite jam į akis;
  4. švelniai kalbinkite;
  5. reaguokite į vaiko verksmus ir išmokite juos atpažinti: ar kūdikis alkanas? O gal pavargęs?

Kūdikiui tinkama dienotvarkė padeda greičiau išmokti ir suprasti savo mažylio verksmus ir kitus ženklus. Jei ką tik įprastu ritmu maitinote kūdikį ir žinote, kad jis sotus, bet kažkodėl vis tiek nelaimingas, iškart galite atmesti alkį kaip jo nepasitenkinimo priežastį. Jei gerai atrūginote kūdikį, galite atmesti ir šią priežastį.

Žinodami kokiu ritmu mažylis miega, galite įsivertinti – galbūt tai nuovargis? Nebereikia tiek daug spėlioti, kuris mažylio poreikis nepatenkintas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.