Pasakyk „mama“ ir panašios tėvų klaidos, kurios stabdo vaikų kalbos raidą

„Pasakyk mama“, „Pasakyk saldainis ir gausi saldainį“ – tėvai griebiasi įvairiausių gudrybių, kad tik prakalbintų ar paskatintų daugiau kalbėti pačius mažiausius vaikus. Logopedė, mokytoja ir instagramo paskyros „Logopedė Viktorija“ autorė Viktorija Miloš dalijasi dažniausiomis tėvų klaidomis, kurias ji pastebi, kuomet suaugusieji bando neva ugdyti mažųjų kalbinius įgūdžius.

Logopedė Viktorija Miloš dalijasi dažniausiomis tėvų klaidomis, kurias ji pastebi, kuomet suaugusieji bando neva ugdyti mažųjų kalbinius įgūdžius.<br>lrytas.lt koliažas
Logopedė Viktorija Miloš dalijasi dažniausiomis tėvų klaidomis, kurias ji pastebi, kuomet suaugusieji bando neva ugdyti mažųjų kalbinius įgūdžius.<br>lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 26, 2023, 12:58 PM, atnaujinta Mar 26, 2023, 2:04 PM

„Pirmiausia, tai tėvai dažnai reikalauja per daug. Pastebiu, kad tėvai, kurių vaikai nekalba arba turi kalbėjimo sunkumų pradeda labai intensyviai užsiimti su vaiku“, – savo įžvalgomis dalijasi Viktorija.

Vienas iš tokių pavyzdžių, kai tėvai prašo neįmanomo, ko vaikas dar nemoka ar jam tiesiog yra per daug – „pasakyk lėlė, kėdė, stalas“ ir taip toliau. Nereikia forsuoti ugdant vaiko kalbinius įgūdžius, o geriausiai tai daryti rutiniškai ir nuosekliai.

Dar blogiau, pasak logopedės, kai tėvai vaikais manipuliuoja „Pasakyk „saldainis“, tada ir gausi jį“. Vaikas gali tiesiog nesugebėti padaryti, o negavęs saldainio pajus nusivylimą savimi ir net pažeminimą.

Dalis tėvų ir net senelių ypatingai pabrėžia vaikų daromas klaidas „Ne, neteisingai. Pasakyk šuo, o ne suo“. Baksnojimas ir aiškinimas, kas blogai, tik paskatins vaiką labiau užsiverti ir rečiau kalbėti, nes kol nemoka gerai, tuomet viskas, ką pasako, yra blogai.

„Darant šias klaidas vietoje rezultatų gausite vaiko nepasitikėjimą savimi, kalbos negatyvizmą ir kalbos regresą. Galiausiai, prireiks ne tik logopedo, bet ir psichologo pagalbos“, – liūdnai šypteli V. Miloš.

Daugiau specialistės patarimų rasite: https://www.instagram.com/logopede.viktorija/

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.