Įdomioji pamoka sugrįžta: apie daržovių kelią ir mistinius padarus padedančius kovoti už tvarumą

Tvarumo sąvoka daugeliui pakankamai miglota. Juk apie tvarumą žinome ne tiek jau daug ir iš tiesų apibrėžti šio žodžio reikšmę nėra paprasta. Atsinaujinantys energijos šaltiniai, žiedinė ekonomika, atsakingas vartojimas, tvarūs gamtą tausojantys produktai – tai tik kelios sąvokos, parodančios kiek daug talpina šis žodis. O juk vis daugiau atsiranda žmonių, kurie tvarumą pasirenka kaip gyvenimo būdą ir savo pavyzdžiu moko daugelį žengti tokį pozityvų žingsnį.

123rf.com nuotr.
123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 28, 2023, 1:41 PM

Gyventi taip, kad gamtos resursais galėtų pasidžiaugti ir mūsų palikuonys, šiandien būtinybė. Prieš metus Lietuvos mokinukai daug dėmesio sulaukusioje Įdomiojoje pamokoje „Kaip elgiuos? Ogi tvariai!“: sužinojo, kaip išgelbėti pasaulį ir kokios pražūtingos gali būti besaikio vartojimo pasekmės. Kalbėjome apie didžiausią mūsų turtą dirvožemį, tvarų ūkininkavimą, pagarbą ir bendrystę su gamta, ekologiją. Tikriausiai ir šiandien dar prisimenate mažos sėklytės gyvenimo kelią, kaip pasodinta į žemę ji auga, virsta daržovėmis, prieskoniais. Teko išgirsti ir apie žiedinės ekonomikos principus, taip pat apie apie milžinišką pasaulio problemą – švaistomą maistą.

Džiugi žinia ta, kad šio projekto organizatoriai – VšĮ Kaimo verslo ir rinkų plėtros agentūra, Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija – paruošė dar vieną Įdomiąją pamoką 3–4 klasių moksleiviams „Mažiau – tvariau! Arčiau – sveikiau!“. Tai pasakojimas apie sveiką gyvenseną ir kaip ji gali padėti gyventi atsakingiau bei įdomiau. Tvarumo pamokoje mokinukus lydės gerai visiems pažįstami Herojai, kurie pristatys svečius ir netgi pakvies kartu pasimankštinti.

Kodėl svarbu pavalgyti pusryčius?

Ar žinote, kaip svarbu ryte pavalgyti pusryčius ir neišbėgti į mokyklą tuščiu skrandžiu. Iš pirmo žvilgsnio sunku čia būtų atrasti sąsają su tvarumu. Tačiau biomedicinos mokslų daktarė ir mitybos specialistė Sandrija Čepkauskienė patikina, kad pusryčiai padeda sumažinti apetitą, o suvalgius tinkamo maisto vaikai išliks energingi ir gyvybingi iki pat pietų. Ji pasidalins rekomendacijomis, kaip maitintis skaniai ir sveikai ir kad svarbiausias sveikos mitybos principas – kuo trumpesnis produkto kelias nuo daržo, kuriame jis auga, iki mūsų stalo.

Kuo ekologinis ūkis skiriasi nuo paprasto?

Ūkininkė Rasa Griežė pakvies į savo šiltnamį. Sausį ji pasodino pirmąsias sėklas. Salotos, morkos, krapai ir kitos gėrybės jau prasimušė iš žemės. Rasa paaiškins, kuo gi ekologinis ūkis skiriasi nuo paprasto, supažindins su įvairiausiomis naudingųjų salotų rūšimis.

Tačiau tai tik pradžia. Atsakingai ūkininkaujanti Rasa visuomet stengiasi gyventi santarvėje su gamta, todėl neprieštaravo, kai jos sūrinėje apsigyveno paslaptingas, įvairiomis legendomis ir šiurpiomis istorijomis apaugęs mistinis padaras. Kas jis – tebūnie kol kas paslaptis, kurią sužinosite Įdomiojoje pamokoje. Beje, ekologinio „Griežynės“ ūkio savininkė ne tik priglaudė šį kraupoką padarą, kurį itin mėgsta savo filmuose daugelio fantastinių ir siaubo trilerių režisieriai, tačiau netgi su juo susidraugavo ir tuo labai džiaugiasi. Mat paslaptingasis padaras savo draugę apsaugo nuo didžiulės tūkstantinės armijos priešų.

Aplankysime ir ūkininką Arną Kvedarą, kuris savo ūkyje augina mūsų visų pamėgtas daržoves – morkas, kopūstus, burokėlius. Daržovės čia pat ūkyje apdorojamos – rauginamos, perdirbamos ir pateikiamos vartotojui. Ūkio produkcijai suteiktas NKP ženklas. Šiuo ženklu pažymėti produktai išskirtiniai savo natūralumu, maistingumu, jie auginami tausojant aplinką, kai naudojama labai mažai trąšų. O štai perdirbant tokius produktus nenaudojami sintetiniai maisto priedai (konservantai, saldikliai, aromato ir skonio stiprikliai, dažikliai). Šie produktai yra šviežesni, nes pateikiami vartotojui per trumpesnį nei įprasta tos kategorijos produktams laiką. Todėl ir kvapas, išvaizda tiesiog masina paragauti, na o paragavus skonis nuostabus.

Kokios bakterijos slepiasi piene?

Herojai aplankys ir ūkininką Valdą. Jis ne tik parodys bei pamokys kaip pamelžti karvutę, bet ir papasakos kas karvutėms atstoja šokoladą ir sausainius, kas per stebuklas yra krekenos, kurios ką tik gimusius veršelius pastato ant kojų.

Pienas – ideali terpė, tinkanti daugeliui mikroorganizmų. Ūkininkė Rasa aptars kas yra laktozė, pristatys kokiais sūriais pagamintais iš karvės pieno ji didžiuojasi ir kuo jie skiriasi vienas nuo kito.

Pažintis su olimpine čempione

O dar visų laukia labai smagi pažintis su Lietuvos olimpine čempione Austra Skujyte. Galima prognozuoti, kad ši dalis visiems patiks labiausiai. Ji papasakos apie sportininkų kasdienybę ir pakvies jus, mielieji mokinukai, pajudėti ir atlikti keletą pratimų.Bus labai įdomu, tačiau ir sunku. Mūsų herojus pabandė ir… vos įveikė. Telieka pridurti, kad vienam pratimui prireiks tualetinio popieriaus. O ką su juo veiksite – apie tai Įdomiojoje pamokoje.

Tvaraus gyvenimo pavyzdžiai

Tvariomis idėjomis besivadovaujančių žmonių Lietuvoje daugėja. Štai Sandra Galdikaitė savo pavyzdžiu įrodo, kad nieko nėra neįmanomo, o tvarus gyvenimas gali tapti įprastu. Preliminariais skaičiavimais, kiekvienas ES gyventojas kasmet išmeta apie 173 kg maisto, o kiekvienas lietuvis – apie 60 kg maisto, kuris dar galėtų būti suvartotas.

Sandra pripažįsta, kad perteklinis vartojimas ir švaistymas prasideda tikrai ne iš blogų paskatų, o tiesiog iš nežinojimo. „Todėl ir norisi padėti jau nuo pat jaunų dienų pačiam žmogui patirti visą maisto kelią: nuo žemės purenimo iki užsiauginto kąsnio įdėjimo į burną“, – aiškina tvaraus gyvenimo entuziastė.

Kviečiame registruotis

Nemokama įdomioji pamoka ,„Mažiau – tvariau! Arčiau – sveikiau!“ nuotoliniu būdu vyks kovo 29 – 31 d., trukmė 45 min. Kviečiame 3 – 4 klasių mokytojus registruoti savo klases pasirinktai datai. Registracija ir daugiau informacijos maistataupyk.lt. Pasidžiaukime naujomis žiniomis!

Šio projekto iniciatoriai – VšĮ Kaimo verslo ir rinkų plėtros agentūra ir Lietuvos Respublikos žemė ūkio ministerija. Projektas vykdomas kaip Vaisių ir daržovių bei pieno produktų vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose programos dalis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.