Ženklai, kada vaikams nebereikia pietų miego

Lietuvoje įprasta, kad pietų miego ikimokyklinio ugdymo įstaigose miega iki pat mokyklos, bet iš tiesų, poilsio popiet poreikis yra individualus. Todėl labai svarbu žinoti ženklus, kada ir kiek miego reikia jūsų vaikui.

Pietų miegas yra kiekvienam vaikai individualiai būtinas arba ne.<br>„Unsplash“ asociatyvi nuotr.
Pietų miegas yra kiekvienam vaikai individualiai būtinas arba ne.<br>„Unsplash“ asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 8, 2023, 11:32 AM

Pediatrė Dr. Krupa Playforth portalui today.com akcentavo, kad miegas yra labai svarbus visiems, o ypač augančiam organizmui.

„Vis daugiau tyrimų patvirtina, kad kokybiškas, pastovus ir tinkamos trukmės miegas padeda organizmui funkcionuoti“, – sako medikas ir priduria, kad miegas yra būtinas augimui, smegenų vystymuisi, nuotaikos reguliavimui, atstatymui ir imuninei funkcijai.

„Mes netgi turime tyrimų, kurie rodo, kad dienos miegas gali padėti ikimokyklinio amžiaus vaikams mokytis ir išlaikyti informaciją“, – papildo ji.

K.Playforth, kuri taip pat yra „The Pediatrician Mom“ įkūrėja, sako, kad miego trukmė skiriasi priklausomai nuo amžiaus.

„Tarp vienerių ir dvejų metų dauguma vaikų pereina nuo dviejų miego dienos metu prie vieno miego, nors konkretus amžius gali skirtis“, – sako ji.

Pediatras teigia, kad dauguma vaikų nuo 18 iki 24 mėnesių vidury dienos ilgiau miega vieną kartą vidury dienos ir jiems reikia maždaug 11–14 valandų miego per parą.

Tarp 3 ir 4 metų amžiaus vaikų ritmas vėl keičiasi ir dalis tokių vaikų jau gali praleisti dieną nepamiegoję jos viduryje.

„Jei jūsų 3 metų vaikas vis dar snaudžia popiet ir toliau gerai miega naktį, nereikia mesti popiečio miego. Atminkite, kad 3–5 metų vaikams iš viso reikia apie 10–13 valandų miego per dieną“, – teigia medikė.

Pasak jos, apie 60 proc. 4 metų vaikų ir toliau miega pietų miego ir tik penkerių metų daugelis nustoja tai daryti.

Tačiau jei tėvai pastebi, kad jų vaikas ilgai neužmiega vakare arba naktį atsibunda, gali tekti ir anksčiau sutrumpinti vaiko miegą dienos metu arba išvis jo atsisakyti.

„Tiems vaikams, kurie nemiega pietų miego, labai naudinga yra „ramaus laiko“ rutina. Tai palaiko jų kūno poreikį pailsėti vidury dienos, ir tai gali būti tikrai puiki proga jiems išmokti ramiai pramogauti užsiimant ne tokia aktyvia veikla“, – teigia K. Playforth.

Gydytoja pataria, kad jei jau vaikas nemiega pietų miego, o laiką leidžia piešdamas, skaitydamas ar ramiai žaisdamas, verta tai laikyti rutinos dalimi ir būti nuosekliems.

„Poilsio pertrauka turėtų vykti toje pačioje vietoje, tuo pačiu metu ir maždaug tiek pat trukmės kiekvieną dieną. Nuoseklumas gali užkirsti kelią ginčams ir atsisakymui miegoti, nes žinome, kad dauguma ikimokyklinio amžiaus vaikų geriausiai jaučiasi turėdami rutiną“, – teigia ji.

Požymiai, kad jūsų vaikui galbūt nereikia pietų miego:

  • Sunku užmigti naktį
  • Paprastai sutrinka miegas naktį arba dažnai prabunda labai anksti ryte
  • Neatrodo pavargę tomis dienomis, kai praleidžia miegą
  • Nemiega visą dieną ir neatrodo, kad jie būtų paveikti ar pernelyg pavargę prieš miegą

„Jei jūsų vaikas miega pietų miego ir jūs pradedate pastebėti kai kuriuos iš šių požymių, pirmiausia apsvarstykite galimybę sutrumpinti miegą, o ne visiškai jį nutraukti“, – sako K.Playforth. Pasak jos, reikėtų daryti viską etapais.

Parengta pagal „Today“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.