Panevėžietė mama pasibaisėjusi: garsusis A. Landsbergienės darželis laukia tik „gero elgesio“ vaikų

Deimantė Gasiūnienė augina dvynius, kurie lankė privatų darželį „Vaikystės sodas“. Moteris neturėjo jokių nusiskundimų, kol nepatyrė diskriminacijos – vienam iš jos vaikų liepta savo lėšomis samdyti reikiamos kvalifikacijos specialistą papildomam individualiam ugdytinio ugdymui darželyje „Vaikystės sodas Kazio Ūdros sodelis“, nors berniukui nėra jokios diagnozės ar išvadų iš vaiko raidos ar sveikatos priežiūros institucijų.

„Vaikystės sodas“.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Vaikystės sodas“.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Darželiai deklaruoja toleranciją skirtingų neurotipų vaikams.<br>„Pexels“ asociatyvi nuotr.
Darželiai deklaruoja toleranciją skirtingų neurotipų vaikams.<br>„Pexels“ asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-06-10 20:25, atnaujinta 2023-06-11 16:56

Deklaruojama tolerancija – tik reklama

Deimantės berniukams – treji su pusę metų. Nuo rugsėjo abu pradėjo lankyti Austėjos Landsbergienės įkurto darželių tinklo „Vaikystės sodas“ filialą Panevėžyje. Namuose dar auga dešimties mėnesių brolis.

„Pačią Austėją socialiniuose tinkluose seku jau seniai, man patinka jos mintys, patarimai ir idėjos, susijusios su vaikų ugdymu ir auklėjimu. Rinkomės, kur leisti vaikus, ir su vyru nusprendėme, kad būtent taip, kaip pristatoma šio darželio vizija, tiks mūsų vaikams. Be didelio dėmesio vaikų ugdymui, sužavėjo ir deklaruojama „Vaikystės sodo“ tolerancija. Didelis dėmesys skiriamas įvairovei, – kaip pavyzdžiui: vaikai mini pasaulinę Dauno sindromo dieną, kai tądien vaikai kviečiami atvykti mūvint skirtingas kojines, kurios simbolizuoja kitoniškumą, išreiškia paramą, plečiant tolerancijos ribas, mažina atskirtį, bei formuoja sveiką visuomenės požiūrį. Pasirodo, tai tik butaforija, nes mes patyrėme diskriminaciją“, – lrytas.lt teigė Deimantė.

Po trečiojo dvynukų gimtadienio tėvai pastebėjo, kad atsirado kalbėjimo pažangos skirtumas tarp neidentiškų brolių dvynių – vienas jau pradėjo kalbėti trumpais sakiniais, o kitas tik keletu žodžiu.

„Pasitarus su darželio „Vaikystės sodas“ auklėtoja paprašėme, kad vienam iš dvynių būtų sudarytos sąlygos lankyti logopedo užsiėmimus. Tuo metu nebuvo jokios kalbos apie netinkamą sūnaus elgesį, vienintelis neraminęs klausimas buvo vėluojanti vaiko kalba. Po kelių užsiėmimų darželio „Vaikystės sodas“ logopedė pasakė, kad sūnui autizmas“, – prisimena pirmą kartą išgirdusi mama.

Tėvams išgirdus iš darželio „Vaikystės sodas“ logopedės galimą diagnozę buvo didžiulis šokas, juo labiau, kad berniukas galėjo vardinti skaičius, spalvas ir buvo pastebėta tik vėluojanti vaiko kalba. Tačiau, kai darželio „Vaikystės sodas“ auklėtojos atsiuntė filmuotą vaizdo įrašą kaip berniukas griūna ant žemės ir spardosi, abu tėvai labai sunerimo, todėl paskatinti darželio specialistų kreipėsi į medikus, kad būtų įvertinta mažylio būklė. Tačiau tėvai susidūrė ir su kita problema. Paaiškėjo, kad Santariškių Raidos centre eilės yra metinės, todėl tėvai vaiko būklės įvertinimo ir oficialių išvadų dėl diagnozės kol kas neturi.

„Nuvykusi į darželį pasikalbėti su darželio „Vaikystės sodas“ direktore, iš jos sulaukiau pasiūlymo lankytis užsiėmimuose, kur lankosi jos draugės vaikas, kuriam yra neišsivystę smegenys. Tada nejuokais sunerimau, ieškojau informacijos internete, bendravau ta tema su visais pažįstamais. Sužinoję apie privatų logopedijos centrą Vilniuje nedelsiant ten kreipėmės. Su sūnumi pradėjome kasdien važinėti į užsiėmimus, kurie trukdavo po vieną arba dvi valandas, o darželyje rekomendavo padaryti pertrauką. Kadangi „Vaikystės sode“ sustabdyti sutarties laikinai neįmanoma – mes ją nutraukėme, kitas sūnus liko lankyt“, – prisimena Deimantė.

Pažanga neatsirado

Prasidėjo kasdieninės kelionės iš Panevėžio į Vilnių – kadangi konkretaus laiko nebūdavo, Deimantei tekdavo sulaukus skambučio lėkti su jaunėliu ir vyresnėliu. Tėvai planavo vaiką vežioti į logopedijos centrą pusmetį, kad sekančiam rugsėjui sūnus galėtų „Vaikystės sode“ pereiti į aukštesnę grupę kartu su broliu. Berniukas logopedijos centrą Vilniuje lankė du mėnesius, tačiau kadangi nebuvo žymaus progreso ir pastebėtas akivaizdus sūnaus noras būti vaikų būryje, berniuko tėvai nusprendė vėl jį užrašyti į darželį „Vaikystės sodas“ ir tik gavus medikų išvadas dėl sūnaus būklės imtis jų rekomenduojamų veiksmų.

Pagal darželio „Vaikystės sodas“ direktorės rekomendaciją berniukas su mama susitiko ir su tos pačios A. Landsbergienės įkurtos Pagalbos vaikui centro psichologe.

„Ji, visų pirma, pasiūlė atlikti raidos tyrimą ir tik tada susidėlioti sekančius užsiėmimus, atkreipė dėmesį, kad vėluoja kalbos raida, rekomendavo berniukui mokytis tinkamų emocijų išraiškos ir savireguliacijos būdų bei plėsti ribų suvokimą. Apsilankėme ir pas tos įstaigos logopedę, kuri taip pat pasiūlė nusiraminti ir palaukti medikų išvadų“, – istoriją pamena mama.

Tuo pačiu metu berniuko mama susiekė su darželio „Vaikystės sodas“ logopede, kuri pirmoji pasakė, kad berniukas turi autizmo požymių. Prašant skirti laiko sūnaus įvertinimui ar buvo pasiekta kažkokių rezultatų lankant logopedijos centrą Vilniuje, dar telefonu, pasak mamos, logopedė pasakė, kad darželis „Vaikystės sodas“ nori tik gero elgesio vaikų, o po susitikimo pasakė, kad, atvirai kalbant, stebuklų nemato.

„Ji manęs klausė, kodėl mes suplanavę logopedijos centrą lankyti būtent pusmetį ir ar aš esu tikra, kad sūnus po pusmečio bus kaip jo brolis? Atsakiau, kad po pusmečio prasideda nauji mokslo metai ir, kad sūnus niekada nebus kaip jo brolis, nes jie yra du skirtingi žmonės. Pasakiau, kad dabar sūnus moka visą anglų kalbos abėcėlę, o ji man atšovė, kad būtent dėl autizmo jis ją moka anglišką, o ne lietuvišką, kuri yra sudėtingesnė. Ir pridūrė, kad autismo diagnozė berniukui nebus parašyta, nes dabar stengiamasi jos nerašyti“, – šokiruojantį pokalbį prisimena mama.

Pasiūlė susirast asistentą

Suabejoję privataus logopedijos centro nauda, kur berniukui užsiėmimai buvo individualūs, o po užsiėmimų einant pietauti matydama kaip sūnus bėga prie kitų žaidžiančių vaikų žaidimų aikštelėse norėdamas su jais bendrauti, Deimantė suprato, kad sūnui labai reikia socializuotis, todėl vėl kreipėsi į darželį „Vaikystės sodą“, kad sūnų priimtų nors vienai dienai per savaitę lankyti darželį. Tačiau dėl tokio darželio lankymo būdo atsakymo iš darželio „Vaikystės sodas“ administracijos Deimantė nesulaukė.

„Nutraukus lankymąsi logopedijos centre ir paprašius darželio „Vaikystės sodas“ direktorės atnaujinti sūnaus lankymo sutartį, direktorė pareiškė, kad sūnų į darželį priimti bijo, dėl kitų vaikų. Taip pat buvo išsakyta galimybė sūnui lankyti darželį „Vaikystės sodas“, jeigu mes savo lėšomis surastume vaikui asistentą, kuris su juo būtų darželyje“ – pasakoja mama.

Ji nustebo, kad darželis „Vaikystės sodas“ neteikia tokios paslaugos, jei ji yra būtina. Kita vertus, dažniausai pedagogų pagalbininkus ar specialių poreikių vaikų asistentus skiria ir apmoka savivaldybė.

„Darželis trims vaikams ir asistentas mums per mėnesį kainuotų, per 3000 eurų, – neslepia šoko tėvai. – Susidaro įspūdis, kad vis tik yra orientuojamasi į verslą, o ne į vaiką ir tokiu būdų bandoma atsikratyti „nepatogių“ klientų. Jie net nežino, nei kas turėtų sudaryti darbo sutartį su asistentu, ar jis turėtų turėti individualios veiklos pažymėjimą, ką daryti specialistui susirgus, samdyti pamainą, apskritai kaip spręsti tokius trišalius darbo santykius. Net neturime diagnozės, o vaikas jau yra diskriminuojamas.“

Kai tėvai kreipėsi „Vaikystės sodas“ administraciją dėl galimybės visus tris savo vaikus leisti į darželį „Vaikystės sodas“ nuo rugsėjo 1 d., buvo leista aiškiai suprasti, jog kitiems vaikams ribojimų lankyti darželį nėra, o dėl pastarojo buvo iškelta eilė sąlygų sutarčiai sudaryti: „Viena iš jų – papildomo asistento suradimas ir jo darbo apmokėjimas jų pačių sąskaita, nepateikiant jokių aiškių šio reikalavimo įgyvendinimo sąlygų.“

Deimantė po tokio darželio „Vaikystės sodas“ administracijos atsakymo aplankė keletą valstybinių darželių.

„Pasidalinę savo istorija visur buvome ramiai ir maloniai sutikti bei kviečiami pateikti prašymus lankyti daželį. Kas liečia asistentus visi darželiai atsakė kaip vienas, kad yra vykdomos programos ir jei gydytojai nusprendžia, kad reikia skirti tokį žmogų darželis bendradarbiaudamas su savivaldybe tuo pasirūpina.“ – pasakojo mama.

Rūpinasi visais vaikais

„Vaikystės sodas“ atstovai atsakė į pateiktus klausimus ir vadovaudamiesi bendrojo duomenų apsaugos reglamentu (BDAR) saugantvaiko privatumą, neatskleisdė konkrečių asmeninių detalių apie vaiko elgesį.

„Pastebėję nerimą keliantį vaiko elgesį, kuris kelia realią grėsmę jam pačiam ir kitiems, nuolat kylančias nesaugias situacijas, kvietėme tėvus atkreipti į tai dėmesį ir pasikonsultuoti su specialistais. Mums svarbus visų vaikų saugumas. Norėdami jį užtikrinti klasėje, paprašėme tėvų rasti vaikui asmeninį asistentą. Vaikas ir toliau galėjo lankyti darželį, tačiau tėvai patys paprašė nutraukti sutartį“, – lrytas.lt atsakė darželių tinklo komunikacijos vadovė Vaidilė Šeškevičienė. Ji teigė, kad nerimą keliantis elgesys yra fiksuotas filmuota medžiaga, kuria pasidalinta ir su tėvais, kad šie galėtų konsultuotis su specialistais.

Ji pabrėžė, kad atvažiuojanti logopedė konsultuoja vaikus pagal poreikį ir nieko nediagnozuoja.

„Vaikystės sode“ laukiami visi vaikai. Bendradarbiaudami su tėvais ir specialistais, į ugdymo procesą sėkmingai integruojame ir vaikus, turinčius individualių poreikių“, – pabrėžė ji.

Darželio atstovės teigimu „Vaikystės sodas“ darbuotojai, remdamiesi „Pagalbos vaikui centro“ specialistų patirtimi ir mokytojų įžvalgomis, suformulavo kriterijus, kuriuos turėtų atitikti asistentas. Įprastai mokytojo padėjėju tėvai pasirūpina patys ir tuomet kreipiasi į savivaldybę dėl galimos kompensacijos.

„Mums rūpi, kad kiekvienas vaikas, net ir susiduriantis su iššūkiais, galėtų mokytis drauge su kitais vaikais ir patirtų mokymosi sėkmę. Esame ugdymo įstaiga ir rūpinamės, kad visi vaikai gautų ne tik tinkamą priežiūrą, bet ir kokybišką ugdymą, o saugumas yra nekvestionuojamas. Kai klasėje atsiranda vaikas, kurio elgesys kelia grėsmę ir kuris reikalauja išskirtinio dėmesio, gali nukentėti visų klasės vaikų ugdymas ir priežiūra. Mokytojos dirba su vaikų grupe ir jei joje yra vaikas su stipriai išreikštais specialiaisiais poreikiais, natūralu, kad jam reikia papildomos pagalbos, todėl tokiais atvejais būtina pasitelkti asmeninį asistentą, kad vaikas galėtų sėkmingai integruotis į ugdymo procesą“, – atsakė V. Šeškevičienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.