Priešmokyklinukų tėvai Alytuje įbauginti: užrašot kitur arba paskųsim vaikų teisėms

Daugelis tėvų, kurių vaikai šiais metais pradės lankyti ikimokyklinę ar mokyklinę ugdymo įstaigą, jau ramūs – žino, kur eis jų mažylis, kokie laukia pedagogai ir ruošiasi naujiems iššūkiams. Alytaus „Sakalėlio“ pradinės mokyklos priešmokyklinės klasės 15 šeimų gyveno tokiomis pačiomis nuotaikomis, kol prieš kelias savaites sužinojo, kad jų suformuotos klasės nebus.

Pradinė mokykla „Sakalėlis“ Alytuje garsėja puikia bendruomene ir etninės kultūros ugdymu.<br>lrytas.lt nuotr.
Pradinė mokykla „Sakalėlis“ Alytuje garsėja puikia bendruomene ir etninės kultūros ugdymu.<br>lrytas.lt nuotr.
 Pradinė mokykla „Sakalėlis“ Alytuje garsėja puikia bendruomene ir etninės kultūros ugdymu.<br> lrytas.lt nuotr.
 Pradinė mokykla „Sakalėlis“ Alytuje garsėja puikia bendruomene ir etninės kultūros ugdymu.<br> lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-06-17 20:25

Staigmena prieš vasarą

Pradinės mokyklos „Sakalėlis“ būsimų priemokyklinukų tėvų bendruomenė prieš keletą dienų išplatino viešą kreipimąsi institucijoms ir visuomenei dėl to, kad dėl Alytaus miesto savivaldybės tarybos gegužės 25 dienos sprendimo pažeidžiami vaikų interesai, laisvė pasirinkti ugdymo įstaigą ir jie yra tiesiog apgauti.

Nuo šių metų sausio 2 iki balandžio 30 dienos būsimų priešmokyklinukų tėvai galėjo pateikti prašymą į norimą ugdymo įstaigą dėl priešmokyklinio ugdymo suteikimo jų vaikui. Tokią tvarką yra patvirtinųsi ta pati miesto taryba. Prašymai buvo priimami ir minėtoje ugdymo įstaigoje, kur jau mokėsi dvi priešmokyklinukų kartos.

Gegužės 5 dieną iš 21 pageidavusių patekti į priešmokyklinę klasę ugdymo sudarytas 15 būsimų moksleivių sąrašą. Gegužės 16 dieną būsima vaikų mokytoja sušaukė į tėvų ir vaikų susirinkimą, kuriame aptarė einamusius reikalus, visi vieni su kitais susipažino. Gegužės 19 dieną Alytaus miesto savivaldybės tarybos Kultūros, švietimo ir sporto komitetas pateikė sprendimo projekto alternatyvą, kurioje mokyklai nustatė 0 (nulį) priešmokyklinio ugdymo grupių, t. y. naikina mokykloje priešmokyklinio ugdymo grupę. Gegužės 25 dieną Taryba šią alternatyvą patvirtino.

Tėvai patenkinti ugdymu

„Altenatyvoje nepateikti teisiniai pagrįsti argumentai dėl priešmokyklinio ugdymo grupės mokykloje naikinimo. Pažymėtina, kad 2021 metais mokykla įrengė naują klasę priešmokyklinio ugdymo grupės mokiniams, 2021–09-03 gavo Nacionalinės visuomenės sveikatos centro prie LR Sveikatos apsaugos ministerijos Leidimą–Higienos pasą vykdyti priešmokyklinio ugdymo veiklą, nes mokykla klasę įrengė pagal LR galiojančių teisės aktų reikalavimus“, – kreipimesi rašo bendruomenės tėvai.

Naujoje klasėje vos prieš kelis metus nupirkta visa įranga ir baldai reikalingi ugdyti mažiausius moksleivius, įrengtas specialiai pritaikytas tualetas ir prausykla.

Į lrytas.lt redakciją kreipęsi moksleivių tėvai tvirtina, kad šią pradinę mokyklą pasirinko itin sąmoningai. Jiems itin imponuoja, kad ugdymo įstaiga yra nedidelė, aptvertos teritorijos, o bendruomenė itin draugiška.

„Dabar virš progimnazių ir gimnazijų pas mus skraido dronai, vaikšto pareigūnai su šunimis, kalbama apie didžiulę rūkymo problemą tarp nepilnamečių ir ten leisti šešiametį? Mes savo vaikams norime kitos aplinkos, o ji „Sakalėlyje“ yra išskirtinė“, – teigė viena iš bendruomenės mamų. Vardo viešai atskleisti nenorėjusi moteris teigia, kad bijo susidorojimo.

Dar vienas dalykas dėl kurio daugelis tėvų pasirinko šią įstaigą – tai ypatingai daug gerų atsiliepimų iš buvusių mokinių sulaukianti pedagogė. Jos likimą, netekus ugdomosios klasės, spręs mokyklos direktorė, bet tėvų spėjimu, greičiausiai, ji liks be darbo.

„Čia įrengta laisvalaikio aikštelė, lauko bibliotekėlė, lauko scena, sveikatingumo takas, vabzdžių „viešbutis“, vaismedžių sodelis, pavasarį visa bendruomenė kėlė inkilus. Su vaikais dirba puikūs pedagogai – grupės mokytoja, mokytoja padėjėja, pailgintos grupės mokytoja, švietimo pagalbos specialistai. Mokykla teikia kokybišką ugdymą puoselėjantį tautos etnines vertybes ir tradicijas <...>. Vaikų įvertinimai yra vieni iš aukščiausių Respublikoje. Vaikai mokykloje lanko būrelius: robotikos, keramikos, sporto, šokio, dainavimo, veltinio vėlimo, folkloro, futbolo“, – liaupsių kreipimesi negaili tėvai.

Trūksta stadiono

Su tėvais, norinčiais leisti savo vaikus į pradinės mokyklos „Sakalėlis“ priešmokyklinio ugdymo grupę, aptarti susiklosčiusios situacijos ir atsakyti į rūpimus klausimus, antradienį susitiko Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis ir vicemerė, kuruojanti švietimo klausimus, Jurgita Šukevičienė.

„Birželio 6-ąją įvykusi diskusija buvo atvira ir konstruktyvi, abi pusės išsakė savo poziciją ir argumentus. Alytaus miesto savivaldybė rūpinasi visų vaikų interesais, neišskirdama vienos ar kitos ugdymo įstaigos ar atskiros klasės.

Visi alytiškiai, auginantys vaikus turėjo galimybę iki balandžio 30 d. pateikti prašymus priimti jų vaikus į pasirinktą Alytaus mokyklą. Tuo tarpu, Alytaus miesto savivaldybės tarybos posėdis, kuriame buvo spręstas pradinės mokyklos „Sakalėlis“ klausimas, pagal nustatytą tvarką, įvyko gegužės 25 d., kai visi tėvų prašymai dėl švietimo įstaigų jau buvo pateikti.

Taryba priėmė sprendimą Alytaus „Sakalėlio“ pradinėje mokykloje netvirtinti priešmokyklinio ugdymo grupės.

Taip nuspręsta dėl kelių priežasčių. Viena jų ta, jog mokykla įsikūrusi vaikų darželio patalpose. Jos pritaikytos mažesnių vaikų poreikiams. Patalpose nėra mokyklai reikalingos sporto salės, stadiono, kitų mokyklinio amžiaus vaikams reikalingų erdvių.

Taip pat labai svarbu efektyviai panaudoti savivaldybės lėšas. Jos bus naudojamos optimaliam klasių komplektavimui.

Tėvams, norintiems vesti vaikus į „Sakalėlio“ priešmokyklinio ugdymo grupę pasiūlyta atžalas leisti į netoliese esančias progimnazijas („Volungės“, „Dainavos“ ir „Likiškėlių“), kuriose ne tik yra tinkamai moksleiviams pritaikytos erdvės, bet užtikrinama ir aktyvesnė vaikų socialinės raida“, – į lrytas.lt užklausą atsakė Alytaus miesto savivaldybės mero patarėja Vija Kudzienė.

Bandymų uždaryti jau buvo

„Susitikimas praėjo labai blogai – nepavyko susikalbėti su meru, jis mūsų neišgirdo. Jis nori, kad mūsų vaikai buvo donorai kitoms mokykloms, didesnėms progimnazijoms ir tokios, kaip mūsų grupės, nėra numatyta. Išgirdome, kad jo noras uždaryti ne tik „Sakalėlį“, bet ir „Drevinuką“, – sunkiai žodžius rinko susijaudinusi bendruomenės mama.

Ji teigia, kad stadiono trūkumu nesiskundžia, o jai keistai nuskambėjo mero pozicija, kad esą, mokykloje nėra baseino.

Tėvai dabar sulaukė ir grasinimo kuo greičiau priešmokyklinio amžiaus vaikus užrašyti į kitą ugdymo įstaigą – esą, taip nepadarius, bus kreiptąsi į vaikų teisių apsaugos specialistus, nors pagal Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos specialistus sutartį su priešmokyklinio ugdymo klase privaloma sudaryti iki rugpjūčio 31 dienos.

„Nežinau ką darysim – tėvai pasimetę, likom be vietos. Dabar ir tos vietos kitose įstaigose jau likusios tokios, kur niekas nenori. Jei mokytoja eitų kažkur – visi eitume paskui ją. Kaip švietimo skyriaus vedėjas užsiminė – mūsų klasė išsilaikytų valstybės lėšomis, bet, matyt, kažkam labai reikia tų patalpų. Pirma mūsų klasės neįleidžia, tada kitą uždarys, tada pasakys, kad mokykla moksleivių nesurenka, nors yra daugiau norinčių, nei gali priimti“, – pastebėjo alytiškė.

2020 metais Alytuje jau nuskambėjo tėvų protestai prieš planuojamą uždaryti pradinę mokyklą „Sakalėlis“ ir „Drevinuko“ mokyklą-darželį. Tuomet bendruomenė kreipėsi į visas įmanomas institucijas, net surengė tylaus protesto akciją uždegdami prie savivaldybės 600 žvakučių ir tuomet buvo atsižvelgta į bendruomenės pageidavimus bei reformos atsisakyta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.