Ilgaisiais savaitgaliais pasipila vaikų traumos: įvardijo, nuo ko dažniausiai nukenčia nepilnamečiai

Artėjant ilgajam Žolinių savaitgaliui, asmens draudimo ekspertai primena apie nepilnamečių saugumą. „Lietuvos draudimo“ duomenys rodo, kad šiais metais dėl nepilnamečių patirtų traumų jau išmokėta daugiau nei 0,5 mln. eurų. Vasarą vaikai turi daugiau laisvės, nemažai laiko praleidžia lauke, yra aktyvesni, todėl netrūksta įvairių traumų, įskaitant patempimus ir lūžius.

Vietoje nenusėdinčius vaikus apsaugoti nuo traumų gali būti sudėtinga.<br>123rf nuotr.
Vietoje nenusėdinčius vaikus apsaugoti nuo traumų gali būti sudėtinga.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-08-11 10:43

Likusių vasaros atostogų metu ekspertai ragina būti atidiems tiek vaikus, tiek ir suaugusiuosius, kurie atsakingi už nepilnamečių priežiūrą ir saugumą.

„Natūralu, kad vasarai einant į pabaigą, vaikai stengiasi aktyviai praleisti likusias atostogas, vyksta į stovyklas ir užsiima įvairiomis veiklomis. Tradiciškai nemažai traumų kyla dėl judėjimo paspirtukais ir dviračiais, todėl labai svarbu, kad suaugusieji primintų vaikams apie saugų naudojimąsi šiomis transporto priemonėmis“, – sako Jonas Stasinas, „Lietuvos draudimo“ Asmens žalų skyriaus vadovas.

Remiantis „Lietuvos draudimo“ duomenimis, per šią vasarą dėl nepilnamečių patirtų traumų jau kompensuota daugiau nei 200 tūkst. eurų.

„Pastebime, kad asmens draudimo išmokų sumos vasarą būna didesnės nei, pavyzdžiui, pavasarį. Kita vertus, kartu su šiltojo sezono pradžia gegužę žalų skaičiai pradeda augti, ir tam įtakos turi aktyvesnis dviračių bei paspirtukų naudojimasis“, – pastebi J. Stasinas.

Trūksta atsargumo

Kaip teigia draudimo ekspertas, remiantis „Lietuvos draudimo“ duomenimis, iš visos dėl nepilnamečių traumų išmokėtos draudimo išmokų sumos, apie 10 proc. sudaro išmokos, kai susižalojama važiuojant paspirtuku, dviračiu, riedlente.

„Pastebime augantį tėvų atsakingumą siekiant išmokyti vaikus naudoti tokias apsaugos priemones, kaip šalmai, antkeliai, apsaugos riešams. Tačiau akivaizdu, kad tokių įpročių vis dar stinga ir vaikai elgiasi neatsargiai, pavojingai manevruoja, važiuoja dideliu greičiu ir tokiais atvejais sužeidimų išvengti nepavyksta.

Vaikai griūdami instinktyviai stengiasi atsiremti ar išlaikyti pusiausvyrą, todėl išties dažnos galūnių traumos – plaštakos, pirštų, riešų lūžiai. Paspirtukų ratai labai nedideli, todėl pasitaikius bet kokiai kliūčiai vaikai verčiasi per priekinį ratą ir patiria skausmingas traumas, o pačios skaudžiausios yra galvos traumos“, – komentuoja J. Stasinas.

Draudimo bendrovės atstovas teigia, kad norint išvengti traumų, suaugusieji turėtų daugiau dėmesio skirti saugaus judėjimo patarimams ir paaiškinti vaikams, kodėl svarbu laikytis saugaus atstumo, eismo taisyklių, nes ir dviratis, ir paspirtukas yra transporto priemonės.

„Lengvabūdiškas požiūris lemia, kad važiuodami dviratėmis priemonėmis vaikai patiria skaudžių traumų. Todėl judant dviračiu reikia žvalgytis, stebėti aplinką, neužsikalbėti su draugais, laikytis saugumo, be to, kritiškai svarbu naudoti apsaugos priemones“, – pažymi draudimo ekspertas.

Pavojingi batutai ir laužai

Kaip sako J. Stasinas, iš viso pernai dėl nepilnamečių patirtų traumų buvo atlyginta beveik 1 mln. eurų.

„Viena iš dažniausiai šiltuoju metų sezonu pasitaikančių traumų priežasčių, be neatsargaus važiavimo paspirtukais ar dviračiais, yra šokinėjimas ant batutų. Grėsmių sveikatai kyla tada, kai būrys vaikų šokinėja viename batute su apsauginiu tinklu – vienam vaikui nukritus, kiti gali nepastebėti ir šokinėti toliau. Tokiais atvejais neretai pasitaiko ir kojų, rankų lūžimų, galvos traumų“, – sako „Lietuvos draudimo“ atstovas.

Taip pat draudimo ekspertas atkreipia dėmesį į tai, kad vasarą dažniau būna deginami laužai ir griliai, todėl vaikai yra arčiau atviros didelės liepsnos, kuri nepilnamečiams irgi kelia pavojų.

„Ypač jei auginate šiek tiek mažesnius vaikus – būkite itin atsargūs, nes vasarą atsipalaiduojame, atostogų metu norisi pailsėti, todėl reakcija gali būti sulėtėjusi. Visgi tokios nelaimės būna pačios skaudžiausios“, – sako J. Stasinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?