Atnaujinta Vaiko konstitucija: nuo šiol ji prieinama ir regos negalią turintiems žmonėms

Vaiko teisių gynėjai siekia, kad visi šalies vaikai, nepaisant negalios ir poreikių skirtybių, turėtų ne tik vienodas teises ir atsakomybes, bet ir vienodai palankias informacijos galimybes apie jas sužinoti. Tad šiemet, bendradarbiaujant su Lietuvos audiosensorinės bibliotekos specialistais, sukurtas inovatyvus Vaiko konstitucijos leidinys, pritaikytas regos negalią turintiems žmonėms. Nuo šiol Vaiko konstituciją bus galima ne tik skaityti, bet ir klausyti.

Nuo šiol Vaiko konstituciją bus galima ne tik skaityti, bet ir klausyti.<br>Stop kadras.
Nuo šiol Vaiko konstituciją bus galima ne tik skaityti, bet ir klausyti.<br>Stop kadras.
Daugiau nuotraukų (1)

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba

2023-08-28 13:03

Lietuvoje keliolika tūkstančių žmonių – vaikų ir suaugusiųjų – turi regos negalią. Pasak Socialinės apsaugos ir darbo ministrės Monikos Navickienės, valstybės institucijos pastaruosius metus skiria ypatingą dėmesį pokyčiams, kurie galėtų keisti žmonių su negalia kasdienybę, padėtų jiems lengviau integruotis į visuomenę, suteiktų didesnes galimybes pasiekti informaciją bei leistų gyventi kokybišką gyvenimą. Tad negalią turintiems vaikams taip pat norima kurti kuo palankesnes sąlygas augti, mokytis, tobulėti bei jaustis saugiems ir laimingiems.

„Apie vaiko teises ir atsakomybes svarbu žinoti ne tik patiems vaikams, bet ir juos supantiems aplinkiniams – tėvams, globėjams, seneliams, mokytojams. Tai neabejotinai aktualu ir žmonėms su regos negalia, kuriems svarbu, kad informacija būtų lengvai prieinama bei aiškiai ir suprantamai pateikta. Tad džiugu, jog šiemet atnaujinta ir visų poreikiams pritaikyta Vaiko konstitucija gali tapti viena iš priemonių skleisti svarbias žinias apie vaikus, o patiems vaikams jaustis vienodai svarbiems“, – sako M. Navickienė.

Ministrės teigimu, visuomenės ir institucijų užduotis yra kurti palankią, draugišką ir visų žmonių poreikius atliepiančią aplinką, kurioje regos ar kitokią negalią turintys vaikai bei kiti žmonės jaustųsi visaverčiais visuomenės nariais bei turėtų lygias teises ir galimybes.

Prioritetas – regos negalią turintys žmonės

„Vaiko konstitucijos jau tapo mūsų Tarnybos simboliu, tad kasmet ieškome būdų, kaip patobulinti šią knygelę ir kaip joje esančią informaciją pateikti įdomiai ir patraukliai ne tik vaikams, bet ir visiems žmonėms, kurie dalyvauja jų gyvenime. Šiemet išsikėlėme ypatingą užmojį – norėjome pasiekti dar platesnę auditoriją, tad prioritetą skyrėme regos negalią, disleksijos, dėmesio valdymo ir kitų skaitymą apsunkinančių sutrikimų turinčių žmonių įtraukčiai ir informacijos prieinamumo didinimui. Tikime, kad tai bus dar vienas svarbus žingsnis link empatiškos ir supratingos visuomenės, kuri nėra abejinga negalią turinčių žmonių poreikiams ir galimybėms“, – sako I. Skuodienė.

Pasak Tarnybos vadovės, ankstesniais metais platintos Vaiko konstitucijos buvo pritaikytos tik turintiems galimybę ją vizualiai pamatyti ir perskaityti, o žmonėms su regos negalia nebuvo sudarytos tinkamos sąlygos gauti svarbią ir reikalingą informaciją. Šiais metais bendradarbiaujant vaiko teisių gynėjams ir Lietuvos audiosensorinės bibliotekos specialistams, pavyko sukurti inovatyvų, įgarsintą leidinį, kuris prieinamas ir negalią ir individualius poreikius turintiems žmonėms.

„Negalia nėra kliūtis išmokti, sužinoti ar atrasti naujų dalykų, tačiau visuomenei žengiant pokyčių keliu ir ieškant galimybių, kaip pasaulį kitaip matantiems ir jaučiantiems žmonėms galima padėti išspręsti dalį kasdienių iššūkių – pavyzdžiui, sukurti sąlygas labiau įsitraukti į socialinį gyvenimą ir lengviau gauti svarbią informaciją – ilgainiui žmonėms su negalia gali tapti didele parama ir paskata socializuotis, veikti, judėti į priekį ir tiesiog gerai jaustis visuomenėje“, – sako I. Skuodienė.

Negalintys skaityti – galės klausyti

„Atsivertę vaiko konstituciją, iš pirmo žvilgsnio nepamatysite nieko ypatingo – gražiai iliustruotos, trumpomis frazėmis palydimos žinutės. Gal smalsumą sukels tik QR kodas, esantis ant galinio viršelio. Iš tiesų tokia ir yra visiems prieinamos informacijos esmė: patogesnis leidinys neturi būti kažkoks išskirtinis – jis patogus visiems be išimties, tačiau visus jo privalumus įvertins tik tie, kam iš tiesų svarbu“, – sako Lietuvos audiosensorinės bibliotekos, kurios viena iš veiklos sričių – įtrauki leidyba, komunikacijos vadovė Ramunė Balčikonienė.

Pasak. R. Balčikonienės, knygelės puslapiuose buvo atlikti regos negalią ir su rega susijusių sutrikimų turintiems žmonėms labai reikalingi pakeitimai.

„Parinkome lengvai skaitomą šriftą, užtikrinome gerą tiek teksto ir fono, tiek iliustracijų kontrastą, paveikslėliuose nėra smulkių, neįžiūrimų ar dėmesį blaškančių detalių, svarbiausia informacija – aiškiai matoma ir nuolat kartojama. QR kodas veda į filmuką, kuriame visa informacija perteikiama vaizdu ir garsu – tai patogu ir dar skaityti nemokančiam pirmokui ar darželinukui, ir vaikams ar tėvams, turintiems regos negalią. Beje, filmuke apie vaiko teises ir atsakomybes pasakoja patys vaikai ir vaiko teisių gynėjai“, – knygelėje įgyvendintas naujoves vardina R. Balčikonienė.

Žaidimo forma

I. Skuodienė tarp naujovių mini ir patobulintus vaiko teisių ir atsakomybių plakatus, skirtus ikimokyklinio amžiaus vaikams bei pagal Vaiko konstituciją parengtas iliustracijas, primenančias spalvinimo knygeles – jas nemokamai iš Tarnybos interneto svetainės atsisiųsti ir naudotis kartu su vaikais galės jų tėvai, globėjai, seneliai, mokytojai, siekiant, jog tai būtų ne tik atpalaiduojanti, bet ir lavinanti veikla, kviečianti susipažinti bei diskutuoti apie vaiko turimas teises ir atsakomybes. Pasak I. Skuodienės, džiuginanti ankstesnių metų patirtis rodo, jog Vaiko konstitucijos leidiniai yra naudingi vaikams, juos noriai praktiškai naudoja tiek šeimos namuose, tiek ugdymo įstaigų darbuotojai.

„Šiuo per kelerius metus išaugusiu projektu siekiame ne tik mažinti vaiko teisių pažeidimų skaičių, bet ir prisidėti kuriant tolerantiškesnę visuomenę, padėti sėkmingai įsitraukti žmonėms, patiriantiems diskriminaciją dėl savo negalios bei patvirtinti visiems vaikams, kad nepaisant jų lyties, amžiaus, gebėjimų ar kitų individualių savybių, vaiko teisių gynėjams vienodai svarbu užtikrinti jiems saugią ir laimingą vaikystę“, – sako I. Skuodienė.

Tarnybos vadovė sako, kad Vaiko konstitucijos leidiniai per aštuonerius metus buvo išdalinti beveik ketvirčiui milijono vaikų. Šiemet šios knygelės pasieks daugiau nei 32 tūkst. visos šalies pirmokų, o ikimokyklinukams bus perduota apie 12 tūkst. vaiko teises ir atsakomybes iliustruojančių plakatų.

Kilus klausimams, vaiko teisių gynėjai kviečia žmones pasikonsultuoti skambinant nemokamu tel. 8 800 10 800, taip pat galima rašyti žinutę interneto svetainėje vaikoteises.lrv.lt esančiame pokalbių laukelyje. Pranešti apie vaiko teisių pažeidimą galima artimiausiame vaiko teisių apsaugos skyriuje, užpildant formą Tarnybos interneto svetainėje arba skambinant bendruoju pagalbos numeriu 112.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.