Lrytas.lt pristato paaugliams skirtą laidą apie brandą „N-12“

Su savo vaikais ir paaugliais sekso temomis geba kalbėti vos kiek daugiau nei pusė lietuvių, rodo pavasarį atliktas Lietuvos gyventojų nuomonės ir elgsenos tyrimas. Tam pritaria ir psichologai, medikai, lytinio švietimo trūkumą šalyje pabrėžia ir tėvai.

„Pexels“ nuotr.
„Pexels“ nuotr.
„Budinti komunikacija“ įkūrėja Laura Dabulytė.
„Budinti komunikacija“ įkūrėja Laura Dabulytė.
„Lrytas.lt“ rubrikos „Tėvams“ redaktorė Goda Prapuolenytė-Leonavičienė.
„Lrytas.lt“ rubrikos „Tėvams“ redaktorė Goda Prapuolenytė-Leonavičienė.
„Fantazijos.lt“ vadovas Povilas Klusaitis.
„Fantazijos.lt“ vadovas Povilas Klusaitis.
Turinio kūrėja Deimantė Pajadaitė.
Turinio kūrėja Deimantė Pajadaitė.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 1, 2023, 11:23 AM, atnaujinta Sep 1, 2023, 5:05 PM

Reaguodamas į esamą situaciją, „Fantazijos.lt“ vadovas Povilas Klusaitis kartu su komunikacijos agentūra „Budinti komunikacija“ pristato edukacinį projektą „N-12“. Šiame skirtingomis temomis sukurtų 7 laidų cikle priofesionalai, populiarūs nuomonės formuotojai kalba apie lytinį švietimą, psichologiją, pirmąsias patirtis. .

„Visuomenės nuomonės tyrimas parodė, kad lytinis švietimas Lietuvoje vis dar yra opi problema. Siekiame, jog nei pokalbiai apie seksą ankstyvame amžiuje, nei seksas apskritai nebebūtų tabu“, – teigė socialinės kampanijos iniciatorius P. Klusaitis.

Šį serialą jau nuo rugsėjo 1 d. galės stebėti naujienų portalo „Lrytas.lt“ skaitytojai. „Youtube“ platfomoje bei portalo rubrikoje „Tėvams“ netrukus pasirodysiančios nemokamos laidos bus skirtos paaugliams nuo 12 metų. Jose savo srities ekspertai bei jaunimui gerai žinomi žmonės kalba rūpinamomis temomis: pasakoja apie „pirmąjį kartą“, asmeninę higieną, mėnesines, kūno pokyčius. Didelis dėmesys skiriamas patyčių temai.

Lrytas.lt“ rubrikos „Tėvams“ redaktorės Godos Prapuolenytės-Leonavičienės teigimu, šis projektas aktualus tiek paaugliams, tiek ir juos auginantiems tėčiams, mamoms ar globėjams.

„Kuo geriau tėvai pažins savo paauglį, tuo gilesnį ir artimesnį ryšį jie galės užmegzti. Tuomet visi paaugliški iššūkiai neatrodys tokie sudėtingi. Paaugliams skirtas ir pritaikytas turinys gali tapti puikia bendrų pokalbių tema“, – įsitikinusi paauglės mama Goda.

Trumpos laidos iškarpos bus prieinamos ir socialiniame tinkle „TikTok“. Aktualiausi laidos momentai ir labiausiai įsimintinos pokalbių frazes bus viešinami kaip atskiras video turinys.

Pirmojoje laidoje pasirodys garsi turinio kūrėja Deimantė Pajadaitė ir didelio populiarumo sulaukiantis didžėjus, „Naktigonės“ festivalio rengėjas Aidas Mačionis. Jiedu pasidalins mintimis ir išgyvenimais apie tai, kaip keitėsi jų kūnai ir mintys bręstant.

Kūno pokyčius išdavė nuotrauka

Anot D. Pajadaitės, apie besikeičiantį kūną išdavė padidėjusi krūtinė. Tiksliau – nuotrauka, kurioje Deimantė buvo įamžinta linksmai leidžianti laiką prie jūros.

„Kad keičiasi kūnas, pastebėjau tada, kai pirmą kartą ėmė vos vos matytis krūtinė. Su tėvais buvome prie jūros, mama nufotografavo, kaip pajūriu bėgame su tėčiu. Nuotraukoje pamačiau, kad per marškinėlius kažkas matosi. Mamos prašiau niekur nepublikuoti šitos nuotraukos, bet ja visgi pasidalijo mano tėtis. Supratau, kad reikia kažko imtis, kad krūtinė taip akivaizdžiai nesimatytų. Pradėjau nešioti sportines liemenėles. O tada prasidėjo plaukai“, – atvirai pasakojo „Youtube“ kanale apie 40 tūkst. sekėjų turinti turinio kūrėja.

Deimantės teigimu, brendimo laikotarpiu jai, kaip ir daugeliui kitų merginų, teko susidurti su tam tikromis mitybos problemomis.

„Kartais galvodavau, kad esu per stora, dar ir dabar apie tai pagalvoju. Vis mąstau, gal reikia mažiau valgyti, prisiversti sportuoti, nevalgyti vakarienės. Vis dėlto, kiekvieną kartą bandymai numesti svorio baigiasi čipsais ir picomis.

Turiu kelias drauges, kurios iki šiol susiduria su rimtais mitybos sutrikimais. Viena jų pradėjo lankytis pas psichologę, kartu su specialiste narpliojo savo gyvenimo istoriją, bandė išsiaiškinti, kas ją privedė iki to. Paaiškėjo, kad ją stora vadino jos vaikinas“, – tęsė D.Pajadaitė.

Turinio kūrėja neslėpė, kad paauglystėje ir pati varstė psichologės kabineto duris.

„Man buvo sunku susitvarkyti su tam tikromis emocijomis. Lankiausi pas psichologę. Ji dažniausiai nieko nesakydavo, tiesiog linksėdavo galva ir klausydavosi. Visgi terapijos gale ji man pasiūlė vaistų – tai man sukėlė didelį pyktį, norėjosi ginti save, įsiteikti, kad man viskas yra gerai. Žinau, kad man tiesiog kažkam reikėjo išsipasakoti. Kaip bebūtų, draugių patirtis rodo, jog psichoterapija gali būti labai veiksminga – tiesiog reikia rasti savo specialistą“, – sakė kūrėja.

Pasak serialą kūrusios organizacijos „Budinti komunikacija“ įkūrėjos Lauros Dabulytės, džiugina tai, kaip geranoriškai kalbinti asmenys įsitraukė į šį projektą.

„Išgridę temas, kuriomis kuriamas turinys, tiek žymūs nuomonės formuotojai, tiek savo srities profesionalai noriai dalinosi savo patirtimi ir žiniomis. Dėkingi prisidėjusiems. Vaizdo seriale kalbinama ginekologė Marija Leipuvienė, „Žemiau bambos“ įkūrėja Aurėja Trunovė, psichologė Erika Paulikaitė, vaistininkai Jurgita Jankauskienė ir Faustas Bertulis, nuomonės formuotoja Agnė Kulitaitė“, – pasakojo L. Dabulytė.

Laidoje bus pristatomos ir aptariamos higienos, kūno pokyčių bręstant, mėnesinių, „pirmojo karto“, mokėjimo pasakyti NE, apsaugos priemonių naudojimo, patyčių bei kitos temos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.