Gydytoja pasakė, kada dėl kūdikius kamuojančių pilvo dieglių reikėtų apsilankyti pas medikus

Kiekvienas suaugęs žmogus yra susidūręs su pilvo skausmu ir žino, kokia tai gali būti nemaloni būklė, bet ar žinojote, jog vaikystėje tai – vienas dažniausiai pasireiškiančių negalavimų? Be to, šie susirgimai gali kilti dėl labai įvairių priežasčių ir todėl dažnai tėvams sukelia nemažai nerimo ar net baimės. Raseinių „InMedica“ klinikos šeimos gydytoja Sandra Liubinskienė pastebi, kad vyresnio amžiaus vaikai gali išsakyti nusiskundimus, parodyti skausmo lokalizaciją, tačiau kur kas sudėtingiau šį negalavimą įvertinti, kai pilvelį skauda kūdikiams ar mažamečiams, kurie dar negali tiksliai įvardinti, ką jaučia, ir parodyti, kur skauda.

Šeimos gydytoja Sandra Liubinskienė pastebi, kad vyresnio amžiaus vaikai gali išsakyti nusiskundimus, parodyti skausmo lokalizaciją, tačiau kur kas sudėtingiau šį negalavimą įvertinti, kai pilvelį skauda kūdikiams ar mažamečiams.<br>lrytas.lt koliažas
Šeimos gydytoja Sandra Liubinskienė pastebi, kad vyresnio amžiaus vaikai gali išsakyti nusiskundimus, parodyti skausmo lokalizaciją, tačiau kur kas sudėtingiau šį negalavimą įvertinti, kai pilvelį skauda kūdikiams ar mažamečiams.<br>lrytas.lt koliažas
 Šeimos gydytoja Sandra Liubinskienė pastebi, kad vyresnio amžiaus vaikai gali išsakyti nusiskundimus, parodyti skausmo lokalizaciją, tačiau kur kas sudėtingiau šį negalavimą įvertinti, kai pilvelį skauda kūdikiams ar mažamečiams.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
 Šeimos gydytoja Sandra Liubinskienė pastebi, kad vyresnio amžiaus vaikai gali išsakyti nusiskundimus, parodyti skausmo lokalizaciją, tačiau kur kas sudėtingiau šį negalavimą įvertinti, kai pilvelį skauda kūdikiams ar mažamečiams.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 24, 2023, 2:40 PM

„Pilvuko skausmą mažamečiui galima įtarti, jeigu suprastėja vaiko apetitas, jis būna pablyškęs, sumažėja įprastinis jo aktyvumas, nebenori žaisti, verkia, skundžiasi ar atrodo negaluojantis. Kūdikis, kuriam skauda pilvą, būna neramus, irzlus, nuolat verkia, klykia, susiriečia, kelia kojas į viršų arba pritraukia jas prie pilvo, mosikuoja rankomis suspaudęs kumštukus. Toks kūdikis būna sunkiai nuraminamas, gali atsisakinėti žįsti krūtį, gausiau prakaituoti, būti įraudęs, nemiegoti, o miego metu gali dažnai prabudinėti ir verkti“, – pasakoja S. Liubinskienė.

Skausmą gali išprovokuoti skirtingi veiksniai

Vaikams pilvo skausmai kyla dėl įvairių priežasčių, pavyzdžiui, sutrikusios žarnyno veiklos ar organų, esančių pilvo ertmėje, greta jos ar net atokiau, funkcijos sutrikimo. Taip pat ši būklė gali pasireikšti dėl vaiko psichologinės būsenos ar sergant ūmine kvėpavimo takų, ausų bei gerklės infekcija, angina ir kitomis ligomis. Pilvo skausmai gali būti skirstomi į lėtinius ir ūminius – pastarieji vaikams būdingi kur kas dažniau.

„Ūminis skausmas atsiranda staiga, būna stiprus, dažnai progresuojantis, kintantis ir susijęs su kitais simptomais. Dažniausios jo priežastys – žarnyno nepraeinamumas, prakiurimas dėl apendicito, opos ar prarijus aštrų daiktą. Taip pat ūmų skausmą gali sukelti žarnų invaginacija, apsinuodijimai bei kiti negalavimai. Dažnai vaikams, kuriems pasireiškia ūminis pilvo skausmas, prireikia hospitalizacijos ar chirurginio gydymo, tai būklė reikalaujanti neatidėliotinos pagalbos“, – pasakoja klinikos šeimos gydytoja.

Tuo metu lėtinis pilvo skausmas diagnozuojamas, kai skausmas kartojasi įvairiu periodiškumu, pavyzdžiui, keletą kartų per savaitę, ne trumpiau kaip 3 mėnesius. Dažniausios šio tipo skausmo priežastys būna funkcinė dispepsija, lėtinis gastritas, gastroduodenitas, skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opa, vidurių užkietėjimas, inkstų ar tulžies pūslės akmenligė, alergijos maistui, kirminai, aerofagija (oro pririjimas) ir kūdikių pilvo diegliai, kurie būdingi pirmosiomis savaitėmis po gimimo ir gali tęstis iki 4–6 mėn. Jie užeina staiga, būna periodiškai intensyvūs, o vaikai juos jausdami tampa verksmingi. Funkcinių viškinamojo trakto skausmų priežastys būna nesusijusios su organinėmis virškinamojo trakto ligomis. Tokiems skausmams išsivystyti įtakos turi vaiko mityba, tuštinimosi sutrikimai, imuninės sistemos ypatumai, alergijos, fizinis aktyvumas, somatinės ligos ir psichogeninės priežastys.

Verta atkreipti dėmesį, kad dažnai pilvo skausmas vaikui gali būti užslėptų emocijų išraiška, jeigu jaučiamas nerimas, baimė, įtampa, liūdesys, pyktis, gedėjimas, vienišumas, aplinkoje patiriamas psichologinis ar fizinis smurtas. Tokiems vaikams dažnai nerandama ligos, nes pilvo skausmų kilmė būna visai kita. Pasak S. Liubinskienės, kūnas ir psichika bendradarbiauja, tad tokiais atvejais verta permąstyti šeimos gyvenimą, ar vaikams skiriama pakankamai dėmesio, įvertinti galimas psichologines priežastis.

Kaip padėti vaikui, kai pradeda skaudėti pilvą?

Pastebėjus, kad vaikui skauda pilvelį, pirmiausia gydytoja pataria įsivertinti galimas aplinkybes ir priežastis, stebėti vaiko būklę; paskatinti jį pasituštinti, o jeigu vaikas to nedarė ilgiau nei 2 dienas, skirti klizmutę. Taip pat naudinga pabandyti paskatinti vaiką pasišlapinti –sodinti į šiltą vonelę, leisti vandenį iš čiaupo ir panašiai. Atkreipkite dėmesį į vaiko liežuvį – jeigu jis baltas, sausas, su apnašomis – tai požymis, jog virškinimo sistema gali būti sutrikusi.

„Svarbu nepamiršti, kad vienkartinio persivalgymo sukelti simptomai paprastai greitai praeina, o ilgiau užtrukusį pilvo skausmą gali sukelti skrandžio gleivinės uždegimas. Tokiais atvejais vaiką gali varginti pykinimas ir vėmimas“, – pabrėžia S. Liubinskienė.

Jeigu prasideda viduriavimas, galima įtarti infekcinės (virusinės ar bakterinės) kilmės virškinamojo trakto ligą, kuriai būdingas pilvo skausmas, pykinimas bei vėmimas. Tuomet labai svarbu atstatyti prarastus organizmo skysčius ir mikroelementus, o esant sunkesnei būklei, gali tekti kreiptis į medikus, kad skysčiai būtų lašinami į veną.

„Svarbu atsiminti, vartoti skysčius vaikui galima žinant, kad pilvą skauda dėl apsinuodijimo maistu, virusinės kilmės virškinamojo trakto infekcijos, kai vaikas vemia ir viduriuoja, skausmas spazminis ir atlėgsta. Tėvai dažnai bijo duoti vaikui spazmolitinį vaistą ar analgetiką, nes vyrauja populiarus mitas, jog tai gali „užmaskuoti“ rimtą ligą. Dėl to pergyventi nereikėtų, nes tabletė nuo skausmo nepaslėps chirurginės patologijos“,– pabrėžia klinikos šeimos gydytoja.

Prasidėjus kūdikių pilvo diegliams, padeda lengvas švelnus pilvuko masažas sukamaisiais judesiais pagal laikrodžio rodyklę bei šiltas apklotas. Po maitinimo svarbu palaikyti kūdikį vertikalioje pozicijoje, kad jis atsirūgtų. Su gydytojais pasikonsultuoti reikėtų, kai pilvo diegliai kartojasi dažnai, o rekomenduojamos priemonės nepadeda jų palengvinti, kai kūdikis nepriauga pakankamai svorio, pakinta jo tuštinimasis. Taip pat susirūpinti tėvams reikėtų, jeigu kūdikis ilgesnį laiką nepasituština, atsiradus jo vangumui, kraujui išmatose, stipriam vėmimui ar dažnam atpylinėjimui, karščiavimui, ar kitiems žarnų nepraeinamumo požymiams.

Kada kreiptis į gydytojus?

Gydytoja S. Liubinskienė primena, jeigu vaiko pilvo skausmo priežastys žinomos, pavyzdžiui, svetimkūnio prarijimas, žaizda pilvo srityje, pilvo trauma – nedelsiant vykite į skubios pagalbos priėmimo skyrių. Itin pavojinga, jeigu vaikas prarijo baterijas, magnetus, taip pat svetimkūnius didesnius nei 2,5cm dydžio.

Tėvams svarbu žinoti, kada dėl vaiko pilvo skausmo reikia skubiai kreiptis į gydytojus, o kada gydymą galima atidėti ir planuoti. Nustačius chirurginę ligą visada reikalingas chirurginis gydymas.

Tokios būklės kaip sėklidės užsisukimas berniukams ar kiaušidės/kiaušintakių užsisukimas mergaitėms yra urgentinės, kai reikalinga skubi chirurginė intervencija.

„Neuždelskite kreiptis į gydymo įstaigą, jeigu vaikui pilvo skausmas nepraeina, o tik stiprėja, yra nuolatinis ir trunka daugiau nei 6 val., migruoja į kitą kūno vietą, sustiprėja judesių metu – lipant laiptais, kosint ar čiaudint, priepuoliai dažnėja, nepraeina nuo skausmą malšinančių vaistų, taip pat, jeigu pilvas tampa kietas, įtemptas. Sunerimti reikėtų, jei vaikas dėl skausmo negali sėdėti, tapo vangus, mieguistas, išblyškęs, išpiltas šalto prakaito, o galūnių oda atrodo lyg marmurinė“, – perspėja šeimos gydytoja.

Svarbūs ir kiti pilvo skausmą lydintys simptomai – karščiavimas, daug kartų pasikartojantis žalsvu turiniu (tulžimi) ar krauju vėmimas, viduriavimas, išmatose ar šlapime pastebimas kraujas, kirkšnyje ar pilvo sienoje atsiradęs guzas ar darinys, odos pageltimas, kapšelio skausmas berniukams, ar kiti nerimą keliantys požymiai. Juos pastebėjus, svarbu kuo skubiau kreiptis į gydytoją.

Vizito pas gydytoją metu, diagnostiką palengvinti ir pagreitinti gali tiksli bei išsami paciento ligos istorija. Dėl šios priežasties, S. Liubinskienė pataria atkreipti dėmesį, koks jaučiamo skausmo pobūdis – bukas, maudžiantis ar diegiantis, ar vaikui pilvą skauda nuolat, ar priepuoliais, kaip ilgai skausmas trunka, ar jis laikosi vienoje vietoje, ar migruoja, taip pat ar nuėjus į tualetą, pasišalinus dujoms, išgėrus vaistus, skausmas praėjo arba sumažėjo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?