Vaikai – vis dažnesni sanatorijų ir SPA svečiai: sveikatos priežiūros specialistus tai ir džiugina, ir kelia susirūpinimą

Gydytojai, sveikatingumo įstaigų darbuotojai ir sanatorijų vadovai pastebi jau kurį laiką augančius lankytojų skaičius ir apskritai didėjantį visuomenės sąmoningumą sveikatos atžvilgiu. Vis dėlto specialistams neramu, kad vaikai, skirtingai nei suaugusieji, į sanatorijas dažniau atkeliauja tuomet, kai reikia spręsti sveikatos problemas, o ne rūpintis prevencija. Tai, pasak sveikatos priežiūros profesionalų, yra problema, kurią išspręsti galima tik su tėvų pagalba.

Sveikatinimosi procedūrų vaikams populiarėjimas yra viena karščiausių pastarojo meto tendencijų.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Sveikatinimosi procedūrų vaikams populiarėjimas yra viena karščiausių pastarojo meto tendencijų.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
 Sveikatinimosi procedūrų vaikams populiarėjimas yra viena karščiausių pastarojo meto tendencijų.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
 Sveikatinimosi procedūrų vaikams populiarėjimas yra viena karščiausių pastarojo meto tendencijų.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-10-24 10:27, atnaujinta 2023-10-24 11:14

Nerimą keliančios vaikų sveikatos tendencijos

Nacionalinės sanatorijų ir reabilitacijos įstaigų asociacijos vykdomosios direktorės Linos Nosevič teigimu, statistika rodo, kas vaikų sveikatos tendencijos daugelį metų prastėja.

„Pediatrijos sritį tyrinėjantis mokslo leidinys „JAMA Pediatrics“ prieš metus atliko studiją, kurioje atsispindi vaikų sveikatingumo rezultatų blogėjimas. Viena iš stebimų išvadų teigia, kad didelę žalą vaikų psichinei sveikatai padarė pandemija, visgi kai kurios problemos vystėsi ir stiprėjojau anksčiau, ne tik COVID laikotarpiu“, – sako L. Nosevič.

Anot jos, nerimo ir depresijos rodikliai pamažu augo 2016–2020 m. laikotarpiu, kartu mažėjo fizinis vaikų aktyvumas. Analitikai pastebi, kad 2019–2020 m. laikotarpiu, apimančiu pirmuosius pandemijos metus, padaugėjo vaikų, turinčių elgesio problemų. Daugelis fizinės sveikatos rodiklių taip pat arba nesikeitė, arba nuosekliai prastėjo.

 

Nors leidinyje analizuojami JAV vaikų sveikatos sutrikimai, Lietuvoje dirbantys specialistai tvirtina stebintys panašų rodiklių prastėjimą ir problemų, su kuriomis susiduria pediatrai, tendencingumą.

Jūratė Pranckevičienė, socialinė pediatrė, Abromiškių reabilitacijos ligoninės direktoriaus pavaduotoja medicinai, pasakoja, kad į medicininę reabilitaciją vaikai dažniausiai atvyksta pagal esamas indikacijas kartą per metus, esant poreikiui, gydančio gydytojo sprendimu, pacientas reabilitacijai dėl to paties susirgimo gali būti atsiųstas ir du kartus per metus.

„Gydymo trukmė priklauso nuo susirgimo ir skirtos reabilitacijos rūšies – vidutiniškai 16 dienų besigydant ambulatoriškai ir iki 30 lovadienių gydantis stacionare“, – aiškina pediatrė.

Kita, pasak jos, teikiamų sveikatos paslaugų kategorija orientuota į Vaikų raidos sutrikimų ankstyvosios reabilitacijos (VRSAR) susirgimų grupę.

„Šios paslaugos užtikrina ankstyvą vaikų raidos sutrikimų nustatymą, kompleksinę pagalbą raidos sutrikimų ar jų rizikos veiksnių turintiems vaikams, jų tėvams ar kitiems vaiko atstovams. Vaiko gydymosi procese tėvai ar globėjai yra vieni svarbiausių asmenų, tad kompleksinė specialistų pagalba būna teikiama ir jiems, esant poreikiui, išrašomas nedarbingumo pažymėjimas“, – akcentavo specialistė.

Procese dalyvauja įvairių sričių specialistai, atsakingi už savo kompetencijos lauką, taip gydymas įgyja daugiau pjūvių, tampa kompleksiškesnis ir įvairesnis.

„VRSAR paslaugas teikia specialistų komanda: gydytojas socialinis pediatras, medicinos psichologas, klinikinis logopedas, kineziterapeutas, slaugytojas, socialinis darbuotojas, ergoterapeutas, specialusis pedagogas. Individualią programą sudaro specialistai, pasirinkdami moksliškai pagrįstus diagnostikos, gydymo ir pagalbos šeimai metodus, atsižvelgdami į vaiko sveikatos ir raidos būklę“, – apie organizuojamą VRSAR gydymą kalbėjo J. Pranckevičienė.

Dėmesys sveikatingumui būtinas vis ankstyvesniame amžiuje

Nacionalinės sanatorijų ir reabilitacijos įstaigų asociacijos vykdomosios direktorės L. Nosevič tvirtinimu, rūpinimosi sveikata tendencijas dar jauname amžiuje galėtų padėti diegti tėvų pavyzdys.

„Tėvams lankantis sanatorijose, procedūrose, SPA salonuose su vaikais, pastariesiems, stebint teigiamą pavyzdį, irgi formuojasi domėjimosi sveikata įgūdis, kurį jie, tikėtina, tęs ir puoselės jau ūgtelėję“, – pabrėžia asociacijos vadovė.

Jos teigimu, sveikatinimosi procedūrų vaikams populiarėjimas yra viena karščiausių pastarojo meto tendencijų.

„Lietuvoje ši mada dar tik skinasi kelią, bet užsienio, o ypač Jungtinių Amerikos Valstijų, ekspertai pabrėžia, kad stebimas aukštesnis nei bet kada anksčiau tokių procedūrų poreikis. Matydami prastėjančias tendencijas, tėvai skatina vaikų sveikatingumo įpročius jau ankstyvame amžiuje, siekdami užkardyti ateityje potencialiai galinčius kilti sveikatos sutrikimus“, – aiškino L. Nosevič.

Požiūriu į sanatorijų teikiamą naudą vaikams pasidalyti sutikusi Rasa Noreikienė, sanatorijos „Versmė“ direktorė, teigia, kad naujausios tendencijos išties indikuoja vis ryškesnį tėvų poilsio kartu su vaikais augimą. Atliepdama šį poreikį, sanatorija įtraukia vis daugiau poilsio ir sveikatinimo pramogų vaikams.

„Mūsų mažieji svečiai savo poilsio neįsivaizduoja be baseino, todėl dažniausiai tai yra vieta, kur jie nori skubėti pirmiausia. Į programas svečiams, kuriose kartu sveikatinasi visa šeima, būtinai įtraukiame haloterapiją – tai nauda visam organizmui ir puiki peršalimo prevencija. Verta nepamiršti ir audiovizualinės relaksacijos bei aromaterapijos. Kvapų terapijos metu svečiai dažnai panyra į sapnus, po kurių jaučiasi labiau atsipalaidavę“, – apie procedūras ir jų teigiamą poveikį pasakoja R. Noreikienė.

Anot jos, suvilioti ar sudominti mažiausius sanatorijos lankytojus yra nelengvas uždavinys. Todėl tam dažnai pasitelkiamos interaktyvesnės formos, žaismingesnis požiūris, net pasakų pasaulio motyvai.

„Išpuoselėtame „Grožio sode“ kuriame unikalias procedūras, skirtas ne tik suaugusiesiems, bet ir vaikams. Pastariesiems siūlome specialiai sukurtas procedūras – nuo nykštukų masažo iki fėjų apkabinimų bei įvyniojimų ar panelių grožio ritualų“, – vardija sanatorijos „Versmė“ vadovė.

Keičiasi vaikų sveikatos sutrikimų profilis

Sanatorijos „Palangos gintaras“ direktorius Saulius Deveikis taip pat įsitikinęs, kad sanatorijos yra itin svarbus faktorius vaikų gyvenime. Remdamasis ilgamete patirtimi bei statistika, pašnekovas pastebi konkrečius ligų dinamikos poslinkius.

„Anksčiau vyravusią tendenciją, kai dominavo kvėpavimo ligos, ėmė keisti psichikos ir elgesio sutrikimai. Būtent su jais susiduriančių pacientų sanatorija pastaraisiais metais sulaukia daugiausia“, – nurodė S. Deveikis.

Anot „Palangos gintaro“ vadovo, vaikai dažnai būna aikštingesni pacientai, kuriuos įprastomis procedūromis sudominti nėra lengva, tad įstaiga siūlo gausų interaktyvių, technologijas įtraukiančių procedūrų pasirinkimą: virtuali kineziterapija su 3D akiniais, oro jogos metodika, profilaktiškai stiprinti pasitelkiamas terenkūras (gydomasis kurortinis dozuotas pasivaikščiojimas).

S. Deveikis pabrėžė, kad įstaiga ypač daug dėmesio skiria buvimui atvirame ore bei stengiasi išnaudoti visus „Palangos gintaro“ sanatorijos teikiamus privalumus. Lankytojai skatinami po procedūrų eiti prie jūros, vaikščioti pušynais ir parke arba išbandyti sanatorijos teritorijoje įrengtą vaikų aikštelę, sensorinį taką bei gėlyną, taip pat ir labirintą.

„Be to, neseniai sanatorijoje pradėtos taikyti dvi naujos procedūros – grupinė ir individuali meno terapija bei kvapų terapija, kuriai naudojami sertifikuoti eteriniai aliejai, gaminami Lietuvoje, tinkantys išskirtinai vaikų sveikatinimui“, – pasidžiaugė S. Deveikis.

Jis ir kiti kalbinti sanatorijų atstovai sutartinai tvirtina, kad sveikatinimo ir rūpinimosi savo bei vaikų sveikata tendencijos sparčiai auga, ir tai yra puikus ženklas visuomenės sąmoningumui didėti. Anot jų, tai yra žingsnis teigiama kryptimi, nes jauniems žmonėms suteikiama galimybė rūpintis savo sveikata ir įgyti naudingų įpročių jau nuo mažų dienų.

Vis dėlto nerimą keliančios vaikų sveikatos rodiklių tendencijos priverčia susimąstyti. Vaikų nerimo ir depresijos rodikliai nuolat auga, o fizinis aktyvumas mažėja. Pasak specialistų, tai yra rimta problema, būdinga daugeliui šalių, ne tik Lietuvai.

Dėl šios priežasties, ekspertų teigimu, svarbu užtikrinti, kad gydymo ir sveikatinimo paslaugos būtų prieinamos kiekvienam vaikui, kuriam jų reikia, o suaugusieji imtų nuo kuo ankstyvesnio amžiaus vaikus pažindinti su rūpinimosi savo sveikata priemonėmis ir kasdiene rutina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.