Vaikų neurologė apie priverstinį pietų miegą darželiuose: tik trečdaliui penkiamečių jo reikia

Pietų miego reforma – tėvai visoje Lietuvoje sukilo prieš darželiuose privalomą popiečio miegą, susibūrusi iniciatyvinė tėvų grupė sukūrė svetainę poilsisdarzelyje.lt ir bando keisti nusistovėjusią nuo sovietmečio praktiką ir stereotipus, kad visi vaikai ikimokyklinėse įstaigose turi miegoti pietų miego. 

Priverstinis migdymas visų vaikų darželyje pietų miego remiasi stereotipais ir mitais, o išlipti iš jų labai sunku.<br>M.Patašiaus asociatyvinė nuotr.
Priverstinis migdymas visų vaikų darželyje pietų miego remiasi stereotipais ir mitais, o išlipti iš jų labai sunku.<br>M.Patašiaus asociatyvinė nuotr.
Pasak vaikų neurologės Vitalijos Gresevičienės, reikia vadovautis individualiu vaiko poreikiu, moksliniais įrodymais, kitų šalių praktika, o ne mitais ir stereotipais.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Pasak vaikų neurologės Vitalijos Gresevičienės, reikia vadovautis individualiu vaiko poreikiu, moksliniais įrodymais, kitų šalių praktika, o ne mitais ir stereotipais.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 18, 2023, 12:12 PM, atnaujinta Nov 18, 2023, 12:13 PM

Visos institucijos tvirtina, kad miegoti vaikams darželiuose neprivaloma ir ragina darželius bei jų steigėjus užtikrinti įvairias vaikų poilsio formas, bet dažniausiai tėvai paprašę auklėtojų neversti jų vaikų likti lovose, leisti jiems užsiimti kitomis poilsio formomis (skaitymas ar ramios veiklos), iš auklėtojų išgirsta: „Visi vaikai turi miegoti dienos miego, tai labai sveika”,  „Sutinkame su mokslo žiniomis, tačiau Lietuvos vaikams jos netinka“, „Jei vakare jūsų vaikas ilgai neužmiega, greičiausiai, jūs patys negebate užtikrinti tinkamos vaiko miego rutinos”. Na, o vėliau prasideda pasiteisinimai – „Neturime sąlygų nemiegantiems vaikams” ar „Ir kiti vaikai taip pat nenorės miegoti”.

Pasak vaikų neurologės Vitalijos Gresevičienės, reikia vadovautis individualiu vaiko poreikiu, moksliniais įrodymais, kitų šalių praktika, o ne mitais ir stereotipais.

– Gal pirmiausiai pradėkime nuo to – kas yra miegas?

– Tai aktyvus biologinis ir psichologinis procesas, kurio metu vyksta labai sudėtingos biocheminės reakcijos. Miego būsenoje centrinė nervų sistema apribojusi ryšį su išorine aplinka atrenka, kuri informacija svarbi, o kuri ne, reikšmingą išsaugoja, nereikšmingą naikina, atkuria fiziologines organizmo jėgas ir pasiruošia kitos dienos aktyviai veiklai. Vertinant iš esmės: kokybiškas miegas lygu gerai sveikatai.

 Kokios yra rekomendacijos – kiek vaikams reikia miego per parą pagal amžių?

– Amerikos pediatrų asociacija rekomenduoja:

  • Kūdikiai nuo 4 iki 12 mėnesių amžiaus miega 12–16 val. per parą.
  • 1–2 metų vaikai per parą turėtų miegoti 11–14 val.
  • 3–5 metų vaikams per parą užtenka 10–13 val. miego
  • 6–12 metų vaikai miega 9–12 val. per parą
  • 13–18 metų paaugliai per parą turėtų miegoti 8–10 val.
  • Suaugusiems reikia apie 7 val. miego per parą.

Reikia suprasti, kad miego poreikis yra individualus: vieniems vaikams reikia miegoti ilgiau nei rekomenduojama, kitiems trumpiau. Tai sąlygoja genetiniai, šeimos kultūriniai, elgesio, socialiniai, vaiko ligų, aplinkos faktoriai. Taip yra svarbu formuojantis cirkadiniui ritmui.

– Kas yra cirkadinis ritmas?

– Cirkadinis ritmas – tai vidiniai organizmo procesai, pasisikartojantys paros laikotarpyje. Paprasčiau pasakius, tai mūsų vidinis biologinis laikrodis, kurio nereikia nei prisukti, nei jam keisti elementus ir kuris reguliuoja įvairių organizmo sistemų funkcionavimą suderintą su dienos (aktyvios veiklos) ir nakties (poilsio) ciklais.Tai labai sudėtingas genetinis/biologinis procesas,

Ir jei anksčiau manyta, kad cirkadinis ritmas susiformuoja vyresniame vaiko amžiuje, dabartiniai tyrimai rodo, kad šis ciklas pradeda formuotis jau kūdikystėje nuo 3 mėn. amžiaus. Būtent nuo šio amžiaus pradeda formuotis  fiziologinė keturių miego fazių struktūra ir cirkadinis ritmas. Vienerių metų amžiuje šis ciklas pasidaro panašus į suaugusio žmogaus, o brandi miego fazių struktūra susiformuoja 5 m. amžiuje. Cirkadinio ritmo formavimasis tiesiogiai susijęs su melatonino išsiskyrimu smegenyse. Melatoninas – hormonas atsakingas už nakties miego kokybę. Jį smegenys gamina reaguodamos į tamsą. Nuo kūdikystės melatonino gamyba didėja ir maksimumą pasiekia pasiekia vaikui sulaukus 7 metų amžių. 80 procentų šio hormone išsiskiria nakties miego metu, todėl nakties miego trukmė ir  kokybė labai svarbūs vaiko raidai. Ir čia noriu priminti, kad jo gamybą slopina ekranų šviesa. Su amžiumi melatonino gamyba mažėja, ir tai lemia dažnus miego sutrikimus pagyvenusiems žmonėms.

 Kodėl svarbus yra nakties miegas?

– Didžiausias melatonino išsiskyrimas mažų vaikų amžiuje vyksta apie vidurnaktį, lėto miego fazėje. Ši fazė būna tik po 2–3 valandų miego – tai reiškia, kad vaikas turi užmigti ne vėliau kaip 21 val. vakaro. Jei vaikas užmiega 23–24 val. – jis neteks tų valandų miego, kai melatonino išsiskiria daugiausiai.

Kitas labai svarbus biologinis faktorius išsiskiriantis nakties miego metu yra augimo hormonas. Jis atsakingas už augimą, svarbus žmogaus minkštųjų audinių ir kaulinės sistemos metabolizme.

Moksliniai straipsniai rodo, kad ilgesnė nakties miego trukmė 12–18 mėn. amžiuje sąlygoja geresnį vaiko funkcionavimą bei impulsų kontrolę sulaukus 26 mėn. amžiaus. Nakties miego vyravimas lyginant su dienos miego epizodais mažame amžiuje sąlygoja šių vaikų geresnius kognityvinius gebėjimus jų ikimokykliniame ir mokykliniame amžiuje.

– Kokio amžiaus vaikams tikrai būtinas miegas dienos metu? 

– Pagal Amerikos pediatrų asociacijos rekomendacijas dienos miego poreikis vaikui augant greitai kinta. Jei miego epizodų 4–12 mėn. kūdikiams reikia 1–4 paroje, tai 12–24 mėn. mažyliams užtenka vieno dienos miego. Sulaukus ketverių tik 60 proc. vaikų reikia dienos miego, 5 metų šis skaičius krenta iki 30 proc. Tik 10 proc. šešiamečių tikrai reikia pamiegoti dieną, o sulaukus septynerių lieka vienetai.

 Darželyje dažnai tėvai girdi – paklausė pasakaitės, gulėjo gulėjo, ir užmigo. Auklėtojų manymu, tai reiškia, kad pietų miegas būtinas, nors vėliau vakare be 24 val. jis neina net į lovą. Kaip vertinate tokią praktiką? 

– Tuo naudojamasi. Priverstinai migdant dienos metu vaikus, kurie subrendę vienam nakties miegui, kuriems jau susiformavęs cirkadinis ritmas, užsisuka patologinis ratas. Šie vaikai vėlai užmiega vakare, jų nekokybiškas nakties miegas, ryte jiems tenka anksti kelis į darželį ir jie būna mieguisti visą dieną, todėl paguldyti užmiega pietų miego. Tada darželio auklėtojos mano, kad čia viskas gerai, bet iš esmės vaikui šio miego nereikia. Tai reiškia, kad vakare jie vėl negalės užmigti reikiamu laiku, užmigs labai vėlai, praras ,,gerąją” miego fazę, kurioje išsiskirs melatoninas ir augimo hormonas. Jie vėl ryte atsikels neišsimiegoję ir patologinis ratas suksis toliau.

Be to, ar įvertinamas vaiko emocinis diskomfortas, kai jis ramiai, nesimuistydamasis turi gulėti valandą, ar dar ilgiau. Gal užmigs, o gal ir ne.

 Kokią ilgalaikę žalą sveikatai daro chroniškas ritmas – pietų miegas ir trumpas /nekokybiškas miegas naktį? 

– Nepakankama vaiko nakties miego trukmė ir/ar jo kokybė, sąlygoja įvairius sutrikimus. Didėja vaiko psichinės veiklos sutrikimų (dėmesys, mokymosi gebėjimai ir emocijų valdymas), traumų rizika. Atsiranda pavojus imuninės, endokrininės sistemos sutrikimams, kurie gali sąlygoti diabetą ar nutukimą. Išsibalansuoja kardiovaskulinės sistemos veikla, o to pasekmė: padidinto arterinio kraujospūdžio ar išeminės širdies ligos rizika suaugus.

 Priminkite pagrindinius požymius, kad reikėtų keisti vaikų miego ritmą? 

– Tokie vaikai sunkiai užmiega dienos metu. Jei buvo migdomi dieną – sunkiai užmiega vakare, o nakties miegas neramus, nekokybiškas. Ryte tokie vaikai prabunda per anksti, ar sunkiai pažadinami, kaip sakoma, atsikėlė, bet neprabudo. Labai svarbus požymis, kad vaikui nebereikia pietų miego, kai vaikas be jo yra visą dieną aktyvus ir nemieguistas. Ir čia,  manau, geriausi „diagnostai” yra tėvai.

– Kaip dažnai susiduriate su šia problema? 

– Praktikoje kalbėdama su tėvais dažnai susiduriu su šia problema. Į mano klausimą „ką darote?'', deja, dažniausias atsakymas: „paimu vaiką iki pietų miego“. Tą patį dariau pati augindama savo vaikus. Dukters vaiko darželis analogiškoje situacijoje sutiko padaryti išimtį, bet, kai atsirado daugiau norinčių nemiegoti… Suprantate, koks buvo administracijos sprendimas: „neturime galimybių” .

 O kokia praktika yra užsienio šalyse?

– Vertinant nakties miego svarbą daugelyje išsivysčiusių (JAV, Anglija) bei mūsų platumos (Skandinavija) šalių ikimokyklinio ugdymo įstaigose nuo 3 metų amžiaus nėra privalomo pietų miego, nebent tam yra individualus vaiko poreikis. Bet jei toks poreikis vaikui yra, jis būtinai turi pamiegoti dienos metu.

Priverstinis migdymas visų vaikų darželyje pietų miego remiasi stereotipais ir mitais, o išlipti iš jų labai sunku. Ar pietų miegelis vaikui – aukso kaina? Kam aukso, kam ne, bet tai darželis turėtų išgirsti tėvus, kurių vaikai neužmiega vakare laiku ir blaškosi iki vidurnakčio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.