Praėjęs kovas Ukrainoje – pavojingiausias mėnuo vaikams nuo praėjusios vasaros

Ukrainoje per praėjusį mėnesį 11 vaikų žuvo ir dar 46 buvo sužeisti. Remdamasi šiais skaičiais, organizacija „Save the Children“ skelbia, jog kovas buvo pats pavojingiausias mėnuo vaikams Ukrainoje nuo 2023 m. liepos.

Ukrainoje per praėjusį mėnesį 11 vaikų žuvo ir dar 46 buvo sužeisti.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ukrainoje per praėjusį mėnesį 11 vaikų žuvo ir dar 46 buvo sužeisti.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-04-12 11:56

JT duomenimis, 2024 m. kovo mėnesį Ukrainoje žuvo arba buvo sužeisti mažiausiai 57 vaikai. Tai yra dvigubai daugiau nei vaikų žuvo ar buvo sužeista vasarį bei daugiausiai nuo praėjusių metų liepos mėnesio, kai taip pat buvo sužeisti arba žuvo 57 vaikai.

Per pirmuosius tris 2024 m. mėnesius Ukrainoje žuvo arba buvo sužeisti mažiausiai 125 vaikai arba vidutiniškai daugiau nei vienas vaikas per dieną. Tai yra 20 proc. daugiau nei buvo sužeista ar žuvo vaikų per tą patį laikotarpį 2023 metais.

Keturi iš vaikų, tarp kurių jauniausias – vos trijų mėnesių kūdikis, buvo sužeisti per išpuolį kovo 27 d., kai dieną vykdytų sprogdinimų Charkove metu buvo apgadinti gyvenamieji pastatai, medicinos įstaigos ir mokyklos.

Kaip pranešė JT, aukų skaičius didėja, nes šalyje pastebimai padaugėjo valdomų ir nevaldomų aviacinių bombų atakų.

Dėl sprogstamųjų ginklų, įskaitant raketų, bepiločių orlaivių, aviacinių bombų, artilerijos ir raketų paleidimo sistemų naudojimo žuvo arba buvo sužeista 87 proc. iš visų 1957 vaikų, žuvusių ar sužeistų nuo karo Ukrainoje pradžios 2022 m. vasario mėnesį.

Sonia Khush, organizacijos „Save the Children“ Ukrainoje direktorė, sakė: „Per pastaruosius dvejus metus nebuvo nė dienos, kad Ukrainoje nekauktų sirenos, įspėjančios apie apšaudymo ar oro antskrydžių pavojų. Raketos, bepiločiai orlaiviai ir bombos verčia vaikus valandų valandas praleisti požeminėse slėptuvėse, griauna namus ir mokyklas, žudo ir žaloja pačius vaikus, jų šeimas ir draugus.

Pastaruoju metu pastebėjome neproporcingai didelį sprogstamųjų ginklų panaudojimą apgyvendintose vietovėse, dėl kurių žuvo dešimtys žmonių ir buvo sunaikinta svarbi civilinė infrastruktūra. Tai nebegali tęstis. Vaikai neturi maldauti, kad išvengtų išpuolių ir smurto. Taikiai gyventi, augti ir vystytis – jų šventa teisė, kurią mes visi turime gerbti ir bet kokia kaina saugoti.“

Organizacija „Save the Children“ Ukrainoje veikia nuo 2014 m., nuo 2022 m. vasario mėnesio ji išplėtė savo veiklą. Organizacija, glaudžiai bendradarbiaudama su partneriais, teikia gyvenimus padedančią išsaugoti pagalbą, pavyzdžiui, maistą ir vandenį, grynųjų pinigų pervedimus bei saugias erdves, siekiant , kad šios krizės paveikti vaikai ir šeimos gautų jiems reikalingą paramą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.