Sausra – didelė bėda ir bitininkams: prakalbo apie medaus brangimą

Jau kuris laikas vyraujanti sausra daro įtaką ne tik ūkininkams, bet ir bitininkams. Kaip teigė Panevėžio bitininkų draugijos pirmininkas Vaidas Arbutavičius, iki šiol jis dar nėra matęs tokio tiršto medaus. Tokią jo konsistenciją lemia itin sausas oras.

V.Arbutavičius.<br>R.Ančerevičiaus/jp.lt nuotr.
V.Arbutavičius.<br>R.Ančerevičiaus/jp.lt nuotr.
Jau kuris laikas vyraujanti sausra daro įtaką ne tik ūkininkams, bet ir bitininkams.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Jau kuris laikas vyraujanti sausra daro įtaką ne tik ūkininkams, bet ir bitininkams.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Samanta Ilonytė

Jun 24, 2023, 3:52 PM

– Kaip manote, koks bus medaus sezonas?

– Dabar labai sunku prognozuoti, koks bus visas sezonas. Kol kas pirmąjį medunešį gavome iš klevų, po to stojo šaltos dienos. Na, o sužydėjus rapsams medunešis suintensyvėjo, bet vėlgi užėjo sausra, kas mažino medunešį. Taigi, šiandien galiu pasakyti, kad medunešis – banguotas. Tačiau tikimės, jog kiti mėnesiai bus palankesni. Pavasaris buvo išties skurdus. Situaciją taisė tik rapsai.

Liūtys, sausros, karštas arba vėsus oras daro įtaką ir bitėms. Joms reikia, kad būtų ir drėgna, ir šilta, jog augalai galėtų išskirti nektarą. Jei tokių dienų sulauksime, tai sezonas galbūt bus neblogas. Tačiau kol kas sausra nežada gerų derlių.

Jau girdėjau, jog vienuose rajonuose šiek tiek didesnis medunešis, kituose – prastesnis. Šiemet dėl sausros gana tirštas medus, todėl sunkiau sukasi, košiasi per sietelius. Pirmą kartą matau tokį tirštą medų.

– Ar sausra gali lemti medaus kainų pakilimą?

– Jei medaus bus mažesnis kiekis, tai kaina kils. Tačiau kiek tiksliai, sunku prognozuoti, nes priklauso nuo bitininko marketinginių sugebėjimų. Kol kas medaus kainų kilimas Lietuvoje atsilieka nuo kitų produktų kainų kilimo. Mes, bitininkai, tikimės, kad ir medus brangs. Taip pat tikimės, jog medaus suvartojimas didės. Praėjusiais metais Panevėžio regione buvo 5–6 eurai už kilogramą, o šiemet bus 1–2 eurais brangiau.

– Tikitės, kad medaus suvartojimas didės. Ar manote, kad jo suvartojimas Lietuvoje per mažas?

– Norėčiau paskatinti medų vartoti didesniais kiekiais: prie arbatos, pasiskaninti maistą, naudoti vietoje cukraus, nes juk tai – gamtos dovana. Tai būdas stiprinti sveikatą, suteikti sau jėgų, energijos.

Perkantiems medų norėčiau duoti patarimą – pirkti tik iš patikimų bitininkų. Turiu tokį kredo – „Bitininko žodis – kokybės garantas“. Šiuo kredo vadovaujantis ir klientas neliks nusivylęs, ir bitininkas sulauks sėkmės.

Didelė problema Europoje – medaus kokybė. Lietuvoje šios problemos dar nėra, bet tikrai skatinu lietuvius pirkti medų iš bitininkų, o jei perkate iš prekybcentrių, tai atidžiai skaitykite etiketes, ką ir iš kur perkate.

Aš bendrauju su daug bitininkų, tad tikrai galiu teigti, jog Lietuvoje medus labai kokybiškas, nefalsifikuojamas, o užsienyje medus net nebuvęs avilyje patenka į lentynas. Pirkėjas tampa apgautas. Tik patikimas bitininkas gali garantuoti kokybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.