Ūkininkai pakraupę nuo to, ką padarė orai: paveiks ir maisto kainas

Dėl šalnų ir stichinės sausros ypač sunkų pavasarį išgyvenę žemdirbiai neslepia nerimo. Dalis derliaus sunyko, neaišku, ar po lietaus atsigaus. Tikėjosi, kad dėl sausros ekstremalioji situacija bus paskelbta valstybės lygiu, tuomet ūkininkai nebūtų baudžiami už reikalavimų nevykdymą. Stebėdami laukus žemdirbiai skaičiuoja ir prognozuoja, kad rudenį gali kilti maisto kainos.

Butėnų kaimas,pavasaris,orai, pavasario darbai, daržas, vyras, ūkininkas, algos, darbas, išmokos, pensininkas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Butėnų kaimas,pavasaris,orai, pavasario darbai, daržas, vyras, ūkininkas, algos, darbas, išmokos, pensininkas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ruduo, derlius, daržovės, šiltnamis<br>M.Patašiaus nuotr.
Ruduo, derlius, daržovės, šiltnamis<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-06-27 11:16

Sausros išdžiovintą žemę kur daugiau, kur mažiau laisto lietūs.

„Šiaulių rajone laukai yra gavę ir 30, ir 9, ir 20 milimetrų kritulių. Gamta yra tokia – nepareguliuosi“, – „Lietuvos ryto“ televizijai sakė Šiaulių rajono ūkininkė Emilija Rimeikienė.

„Tam, kas buvo sėta pavasarį, blogai – kritinė situacija, tam įtakos turėjo ir tai, kad pavasarį turėjome aukštas investicijų kainas, buvo brangios trąšos“, – komentavo „Agrocerno“ direktorius Edgaras Šakys.

Ypač sunkų pavasarį išgyvenę žemdirbiai optimizmu netrykšta – derlius nė nenuimtas sunyko. Ar atsigaus bent dalis lietaus gavusių pasėlių, nežinia.

„Su vasarojumi liūdna. 30 cm aukščio pupos žydi, o būdavo virš metro. Situacija sudėtinga“, – kalbėjo Raseinių rajono ūkininkas Vincas Macijauskas.

„Ypač daug išdžiūvo Žagarės pusėje, kur yra priesmėliai. Ten lopai geltonuoja. Gal kažkas atsigaus“, – sakė Joniškio rajono ūkininkas Donatas Doviltis.

„Svyra rankos. Kai gamta padiktuoja, ūkininkas yra bejėgis“, – antrino E.Rimeikienė.

„Buvo stichinės sausros, bet niekas apie tai nešneka“, – pridūrė Ignalinos rajono ūkininkas Tomas Gluchovas.

Dėl sausros ekstremali situacija valstybės lygiu, nors žemdirbiai ir tikėjosi, nepaskelbta. O įsipareigojimus reikia vykdyti, todėl nerimo ir įtampos daug.

„Daug streso, nes yra didžiulės investicijos – nusipirktos brangios trąšos. Šiuo momentu, kai pradedi skaičiuoti pagal rinkos kainas, vos gali sudurti galą su galu. Sausros jau pakenkė – mano miežiai nukentėjo“, – nusivylė T.Gluchovas.

„Nors valdžios vyrai nenori pripažinti sausros, bet visos Lietuvos ūkininkų pasėliuose labai akivaizdžiai matyti sausros padariniai, tad apie šių metų derliaus prognozę sunku kalbėti“, – sakė E.Rimeikienė.

Ūkininkai mano, kad ekstremalūs orai gali paskatinti maisto kainų augimą rudenį.

„Ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje labai aktualus maisto klausimas. Brangios trąšos ir šie gamtos reiškiniai atsilieps ir maisto kainoms“, – įsitikinus E.Rimeikienė.

„Keistai skamba, kai valdžia, keldama palūkanas, nori suvaldyti infliaciją. Tai – žmonių skurdinimas, o ne infliacijos valdymas. Turėtų kažką daryti su prekybininkais, nors Lietuvoje tai – sektorius, kurio niekas neliečia“, – sakė V.Macijauskas.

Ekstremaliąją situaciją dėl sausros savo teritorijoje yra paskelbusios trylika savivaldybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.