Labai smulkūs, smulkūs ir vidutiniai ūkiai gali kreiptis dėl paramos

Nuo spalio 31 d. iki gruodžio 29 d. Nacionalinei mokėjimo agentūrai (NMA) galima teikti paraiškas pagal Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano (SP) intervencines priemones „Labai smulkių ūkių plėtra“ ir „Smulkių-vidutinių ūkių plėtra“. Labai smulkių ūkių plėtrai šiuo paraiškų teikimo etapu skirta 3 mln. Eur, o smulkių ir vidutinių ūkių plėtrai – 9 mln. Eur paramos lėšų.

Nuo spalio 31 d. iki gruodžio 29 d. Nacionalinei mokėjimo agentūrai (NMA) galima teikti paraiškas pagal Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano (SP) intervencines priemones „Labai smulkių ūkių plėtra“ ir „Smulkių-vidutinių ūkių plėtra“.<br>„Shutterstock“ nuotr.
Nuo spalio 31 d. iki gruodžio 29 d. Nacionalinei mokėjimo agentūrai (NMA) galima teikti paraiškas pagal Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano (SP) intervencines priemones „Labai smulkių ūkių plėtra“ ir „Smulkių-vidutinių ūkių plėtra“.<br>„Shutterstock“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 6, 2023, 2:29 PM, atnaujinta Nov 6, 2023, 4:19 PM

Parama smulkiesiems ūkiams yra viena iš populiariausių NMA administruojamų priemonių. Iš Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos lėšų smulkiesiems ūkininkams jau išmokėta 112,965 mln. Eur. Prasidėjus naujam programiniam laikotarpiui, smulkūs ūkiai bus remiami ir toliau, tačiau ketinantys pretenduoti į paramą ūkininkai turėtų susipažinti su naujovėmis.

Galimi pareiškėjai

Paraiškas pagal abi priemones kviečiami teikti fiziniai ir juridiniai asmenys, savo vardu įregistravę žemės ūkio valdą, fiziniai asmenys – ir ūkininko ūkį. Reikalavimas turėti savo vardu įregistruotą valdą netaikomas pripažintiems žemės ūkio kooperatyvams, kurie superka ir realizuoja tik savo narių valdose pagamintus ar išaugintus žemės ūkio produktus arba supirktus iš narių jų valdose pagamintus ar išaugintus žemės ūkio produktus perdirba ir realizuoja iš jų pagamintus maisto ir ne maisto produktus. Remiamos gyvulininkystės, augalininkystės, sodininkystės, uogininkystės ir daržininkystės sektorių veiklos.

Paraišką galima teikti kartu su partneriais, atitinkančiais pareiškėjui nustatytus reikalavimus. Jų skaičius nėra ribojamas, tačiau būtina pagrįsti partnerių įtraukimą į projektą.

Paramos dydžiai

Kai paraiška teikiama pagal priemonę „Labai smulkių ūkių plėtra“, vienas paramos gavėjas gali tikėtis gauti 25 tūkst. Eur paramos. Jeigu projektą įgyvendina 2 ūkio subjektai, galima paramos suma vienam projektui – iki 50 tūkst. Eur, jei 3 ūkio subjektai – iki 75 tūkst. Eur, o kai projektas įgyvendinamas 4 ar daugiau ūkio subjektų, vienam projektui gali būti skirta iki 100 tūkst. Eur paramos. Parama teikiama kompensuojant iki 85 proc. visų tinkamų finansuoti projekto išlaidų.

Pagal priemonę „Smulkių-vidutinių ūkių plėtra“ vienam projektui įgyvendinti gali būti skirta iki 200 tūkst. Eur, kompensuojant iki 65 proc. tinkamų finansuoti projekto išlaidų. Jauniesiems ūkininkams privalumas – tiems, kurie pirmą kartą kreipiasi paramos pagal šią priemonę, paramos intensyvumas gali būti padidintas 15 proc.

Atkreiptinas dėmesys, kad parama nebebus mokama išmokos forma, o bus taikomas išlaidų kompensavimo būdas, kai paramos gavėjas pradeda įgyvendinti projektą iš nuosavų arba skolintų lėšų ir nustatytu periodiškumu NMA teikia mokėjimo prašymus patirtoms išlaidoms kompensuoti.

Pažymėtina, kad pagal SP intervencines priemones „Labai smulkių ūkių plėtra“ ir „Smulkių-vidutinių ūkių plėtra“ bus kompensuojama tik nauja žemės ūkio technika ir įranga.

Įsipareigojimai, kurių būtina laikytis

NMA primena, kad paramos besikreipiantys pareiškėjai turi įvykdyti nustatytus reikalavimus, taip pat prisiimti tam tikrus įsipareigojimus. Pavyzdžiui, pareiškėjai – žemės ūkio kooperatyvai – pagal abi SP priemones įsipareigoja, kad pripažinto kooperatyvo statusas bus nepertraukiamai išlaikytas nuo paraiškos pateikimo dienos iki projekto kontrolės laikotarpio pabaigos. Svarbu užtikrinti ir tai, kad kolektyvinių investicijų pagrindu pagal projektą įgytu turtu projekto įgyvendinimo ir kontrolės laikotarpiu naudosis tik pripažinto žemės ūkio kooperatyvo nariai.

Paramos gavėjams žinotina, kad projektas privalo būti įgyvendintas per 24 mėnesius nuo sprendimo skirti paramą priėmimo dienos, o gavus paramą smulkių bei vidutinių ūkių plėtrai, kai projekte numatytas įsigyti turtas (visa įranga, visi įrengimai ir visos transporto priemonės) įsigyjamas finansinės nuomos (lizingo) būdu, projektas negali būti įgyvendinamas ilgiau kaip iki 2029 m. birželio 30 d.

Svarbu ketinantiems plėsti labai smulkius ūkius

Smulkiojo ūkininko, kuris vienas teikia paraišką pagal priemonę „Labai smulkių ūkių plėtra“, žemės ūkio valdos ekonominis dydis (VED) paraiškos teikimo metu turi būti nuo 8 tūkst. iki 16 tūkst. Eur, o kai paraiška teikiama su partneriu, – nuo 4 tūkst. Eur iki 16 tūkst. Eur.

NMA atstovė Toma Eidintaitė atkreipia dėmesį, kad nurodytus VED būtina išlaikyti iki projekto kontrolės laikotarpio pabaigos, ir pabrėžia, jog VED dydžio intervalas taikomas kiekvienam bendradarbiaujančiam subjektui, tačiau reikalavimas atitikti VED netaikomas pripažintiems žemės ūkio kooperatyvams, kurie superka ir realizuoja tik iš savo narių valdose pagamintus ar išaugintus žemės ūkio produktus arba supirktus iš savo narių jų valdose pagamintus ar išaugintus žemės ūkio produktus perdirba ir realizuoja iš jų pagamintus maisto ir ne maisto produktus.

Už ką skiriami atrankos balai?

Mažiausias paramos paraiškų atrankos balų skaičius, kurį privaloma surinkti pagal priemonę „Labai smulkių ūkių plėtra“, yra 30 balų. Balai yra skiriami už atitiktį atrankos kriterijams, pvz.: kai paraiška teikiama su partneriais, kai vykdoma ekologinė gamyba arba pereinama prie ekologinio ūkininkavimo, už gamybą pagal nacionalinės žemės ūkio ir maisto kokybės sistemos (NKP) reikalavimus ir įsipareigojimą tai vykdyti iki projekto kontrolės laikotarpio pabaigos, už vykdomą savo ūkyje pagamintų ar užaugintų žemės ūkio produktų perdirbimą, kai pakeičiama žemės ūkio produktų pirminė fizinė ir (ar) cheminė sudėtis, mišrios specializacijos pareiškėjo ūkiui.

Svarbu ketinantiems plėsti smulkius ir vidutinius ūkius

Pagal SP priemonę „Smulkių-vidutinių ūkių plėtra“ pareiškėjas privalo nepertraukiamai užsiimti žemės ūkio veikla (pripažinti žemės ūkio kooperatyvai – ir (arba) valdoje pagamintų ir (arba) užaugintų žemės ūkio produktų supirkimu) ir (arba) perdirbimu bei pateikimu rinkai ne trumpiau kaip 1 metus iki paraiškos pateikimo, o pajamos iš žemės ūkio veiklų per 1 metus iki paraiškos pateikimo turi sudaryti ne mažiau kaip 50 proc. visų ūkio subjekto pajamų.

NMA atstovė T. Eidintaitė akcentavo, kad pareiškėjui ir partneriui svarbu žinoti, jog jo VED, išreikštas produkcijos standartine verte, turi būti nuo 16 001 Eur iki 30 tūkst. Eur. Šis reikalavimas netaikomas pripažintiems žemės ūkio kooperatyvams. „Didesnį kaip 16 001 Eur VED būtina išlaikyti iki projekto kontrolės laikotarpio pabaigos“, – pridūrė NMA atstovė.

Anot T. Eidintaitės, dar vienas svarbus įsipareigojimas – paramos gavėjas turi užtikrinti, kad narystė pripažintame žemės ūkio kooperatyve ir apyvartos su kooperatyvu vykdymas bus nepertraukiamai išlaikyti nuo paraiškos pateikimo dienos iki projekto kontrolės laikotarpio pabaigos, išskyrus atvejus, kai pripažintas žemės ūkio kooperatyvas nutraukia veiklos vykdymą arba bankrutuoja. Jei narystė prarasta dėl kitų priežasčių, ne vėliau kaip per 3 mėnesius nuo tokio fakto narystė turi būti atkurta kitame pripažintame žemės ūkio kooperatyve – tai taikoma pareiškėjams, kurių paraiškoms suteikti atrankos balai už narystę.

Kokie atrankos kriterijai?

Pagal priemonę „Smulkių-vidutinių ūkių plėtra“ būtina surinkti privalomą 35 balų skaičių, kad paraiška būtų toliau vertinama. Balai gali būti suteikti: projektams, kuriuose numatyta diegti inovacijas, projektams, kurie prisideda prie aplinkos ir klimato tikslų, projektams, kuriuose numatyta padidinti gamybą, jauniesiems ūkininkams fiziniams asmenims ir pripažintiems žemės ūkio kooperatyvams bei pripažinto žemės ūkio kooperatyvo nariams, taip pat pridėtinę vertę kuriantiems projektams, kuriuos įgyvendinant vykdomas žemės ūkio produktų perdirbimas, kai pakeičiama žemės ūkio produktų pirminė fizinė ir cheminė sudėtis.

Paraiškos priimamos per ŽŪMIS

Paraiškos NMA turi būti teikiamos naudojantis Žemės ūkio ministerijos informacine sistema ŽŪMIS. Kartu su paraiška teikiami dokumentai turi būti elektroninės formos. Paraiška ŽŪMIS portale turi būti pateikta ne vėliau kaip iki kvietimo teikti paraiškas paskutinės dienos 24 valandos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?