Seimas sumažino sąrašą: dėl kurių ūkinių veiklų turi būti nustatytos sanitarinės apsaugos zonos?

Seimas pritarė sumažinti sąrašą tų ūkinių veiklų, dėl kurių turi būti nustatytos sanitarinės apsaugos zonos (SAZ). Taip pat pakoreguotas klaidos taisymo pagrindu SAZ nustatymo mechanizmas – kai veikla buvo vykdoma anksčiau, nei gretimose teritorijose pradėti formuoti žemės sklypai, pažymima Seimo pranešime žiniasklaidai.

Seimas pritarė sumažinti sąrašą tų ūkinių veiklų, dėl kurių turi būti nustatytos sanitarinės apsaugos zonos.<br>J. Kalinsko (ELTA) nuotr.
Seimas pritarė sumažinti sąrašą tų ūkinių veiklų, dėl kurių turi būti nustatytos sanitarinės apsaugos zonos.<br>J. Kalinsko (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 12, 2023, 4:13 PM, atnaujinta Dec 12, 2023, 4:14 PM

Įstatymo projektui pritarė 94, prieš balsavo 2, susilaikė 28 Seimo nariai.

Priimtomis pataisomis įtvirtintas dar vienas pakeitimas – veiklos vykdytojai apie klaidos taisymo atvejais nustatytas SAZ turės informuoti į jas patenkančių žemės ir pastatų savininkus, skelbia Seimas.

Atsižvelgiant į Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) pateiktus pasiūlymus, įstatyme atsisakyta prievolės nustatyti SAZ dėl tekstilės pluoštų paruošimo ir verpimo, techninių ir pramoninės tekstilės gaminių, sumontuotų parketo grindų, kuro granulių iš presuotos medienos, cheminių pluoštų, stiklo, porceliano, keramikos gamybos, elektros įrangos, elektros, variklinių transporto priemonių, vaistų pramonės, farmacijos preparatų, baldų ir čiužinių gamybos ir dalies kitas veiklas vykdančių subjektų.

„Tokias veiklas vykdančios įmonės turi susimodeliuoti, koks jų poveikis aplinkai ir su tuo poveikiu privalo įtilpti į savo sklypo ribas – jiems sąlygos griežtėja. Mes matome, kad tų veiklų technologijos taip ženkliai pagerėjo, kad jos privalo įtilpti į savo sklypo ribas“, – sakė Aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Kai kuriais atvejais, kai planuojama vykdyti didesnės apimties veiklą, nei buvo nustatyta iki šiol, prievolė nustatyti SAZ išlieka, kai kur sumažinama – pastatuose, kuriuose laikomi ūkiniai gyvūnai, nustatytų sutartinių gyvulių skaičius – kiaulių – 500 (sutartinių gyvulių skaičius nustatomas perskaičiuojant gyvūnų skaičių Aplinkos ministro ir Žemės ūkio ministro nustatyta tvarka), nustatytos SAZ plotis mažėja nuo 1500 iki 1000 m.

Nurodoma, jog nacionalinės žemės tarnybos pažyma turės būti teikiama kartu su prašymu įgaliotai institucijai priimti sprendimą dėl poveikio visuomenės sveikatai vertinimo dokumento.

Sanitarinės apsaugos zona (SAZ) – tai tam tikra saugoma teritorija, kurioje ribojama ūkinė veikla. SAZ skirtos apsaugoti gyvenamąją aplinką ir žmonių sveikatą nuo taršos, sudaryti sveiką gyvenamąją, darbo ir poilsio aplinką, suderinti valstybės, savivaldybės, įmonių, kitų fizinių ir juridinių asmenų ar jų grupių interesus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.