Ūkininkai visoje Lietuvoje vykdys protestą – degins tūkstančius laužų

Pirmadienį Lietuvoje vyks ūkininkų protestai, kuriuose dalyvaus abi žemdirbių organizacijas vienijančios struktūros – Žemės ūkio rūmai (ŽŪR) ir Žemės ūkio taryba (ŽŪT). Visoje šalyje žemdirbiai kurs laužus, o panašios akcijos vyks ir kai kur kitur Europoje.

Lietuvoje vyks ūkininkų protestai, kuriuose dalyvaus abi žemdirbių organizacijas vienijančios struktūros – Žemės ūkio rūmai (ŽŪR) ir Žemės ūkio taryba (ŽŪT).<br>Asociatyvi Lietuvos ūkininkų sąjungos nuotr.
Lietuvoje vyks ūkininkų protestai, kuriuose dalyvaus abi žemdirbių organizacijas vienijančios struktūros – Žemės ūkio rūmai (ŽŪR) ir Žemės ūkio taryba (ŽŪT).<br>Asociatyvi Lietuvos ūkininkų sąjungos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lukas Juozapaitis

Jan 8, 2024, 8:13 AM, atnaujinta Jan 8, 2024, 8:30 AM

Tiek rūmai, tiek taryba susitiks su politikais, tiesa – ne kartu. ŽŪR viešai pristatys deklaraciją, kurioje išdėstys žemės ūkio sektoriaus problemas ir kurią vėliau pristatys Aplinkos bei Žemės ūkio ministerijoms. Rūmų teigimu, laužais norima atkreipti dėmesį į socialinio dialogo stoką iš valdžios.

Tuo metu ŽŪT su žemės ir žemės ūkio politiką formuojančiomis institucijomis nesusitiks, vietoje to pirmadienį popiet pasimatys su premjere Ingrida Šimonyte. Jai bus išreikšta kritika dėl reikalavimų atkurti daugiametes pievas, to kaip vykdoma saugomų teritorijų plėtra, akcizų politikos ir kt.

Laužai degs visoje Lietuvoje, dar viena akcija – mėnesio pabaigoje

Pasak ŽŪT pirmininko Igno Hofmano, laužai bus deginami visose savivaldybėse.

„Pirmadienį visoje Lietuvoje, prie pagrindinių kelių sutartu metu bus užkurti laužai“, – Eltai sakė I. Hofmanas.

„Galbūt bus rajonų, kur bus uždegti 5–6 laužai, galbūt bus tokių, kurie uždegs ir 40 laužų. Matomose vietose“, – teigė jis.

ŽŪR pirmininkas Arūnas Svitojus pažymėjo, kad ūkininkų mitingai vyks ir Vokietijoje, Nyderlanduose. Vis tik tokios akcijos nerengiamos Lenkijoje, Latvijoje ir Estijoje.

„Vokietijoje važiuos traktoriais, kai kurie blokuos ministeriją. (...) Mūsų kaimynės atsisakė, nes mano, jog reikia įvertinti ir geopolitinę situaciją dėl Ukrainos“, – Eltai teigė A. Svitojus.

Abiejų Lietuvos ūkininkų struktūrų keliamos problemos iš esmės yra panašios.

„Yra bendras noras atkreipti visuomenės dėmesį į žemdirbius“, – sakė A. Svitojus.

ŽŪR pirmininkas pagrindine įvardijo nepakankamą žemės ūkio politikos formuotojų dialogą su socialiniais partneriais, pirmiausia šalyse įgyvendinant Europos Sąjungos žaliojo kurso priemones.

„Vienu metu keliami reikalavimai ir kitaip, ekologiškai, ūkininkauti, iš kitos pusės didėja biurokratija. Vėliau keičia akcizus – suplanuoji gyventi pagal subalansuotą ekonominę veiklą, balansuoji savikainas, o tau kasmet pradeda keisti kuro, vadinamojo žaliojo kuro panaudojimo sąlygas.

Arba tavo pievas paverčia saugomomis teritorijomis. Sėji pasėlius, o tau staiga sako, kad čia bus šlapynė, durpžemių zona, arba paukščiukai. Ir nieks negali paaiškinti dėl ko“, – žemdirbių nuogąstavimus įvardijo A. Svitojus.

I. Hofmanas antrino, jog pradedamais protestais ŽŪT nori pabrėžti jos narių požiūriu netinkamą šios Vyriausybės žemės ūkio, akcizų politiką, akcentuoti, jog dar nesibaigė vadinamoji pieno krizė. Ji kilo maždaug prieš metus, itin nukritus žaliavinio pieno supirkimo kainoms.

„Pirmoji yra daugiamečių pievų problema, antra – saugomų teritorijų plėtra, kada ji vykdoma žemės savininkų sąskaita. Tada dujų akcizų ir kuro naudojimo naujoji tvarka. Neišspręsta pieno krizė“, – pagrindinius ir, jo teigimu, šiuo metu aktualiausius klausimus įvardijo ŽŪT pirmininkas.

I. Hofmanas taip pat informavo, jog ŽŪT mėnesio pabaigoje dar organizuos ūkininkų kelionę sava žemės ūkio technika į Vilnių.

„Po šitos akcijos organizuojamės į sekantį akcijos etapą. Važiuosime žemės ūkio technika ir suvažiuosime į Vilnių“, – sakė jis.

„Tai bus sausio pabaiga“, – pridūrė I. Hofmanas.

Susitiks su skirtingomis institucijomis

Laužams jau degant, pirmadienį popiet, ŽŪT delegacija susitiks su premjere. Susitikti su žemės ūkio ministru Kęstučiu Navicku, kurio atsistatydinimo ne kartą reikalavo pernai, taryba neplanuoja, o ar jis savo iniciatyva – nežino. Žemės ūkio ministerijos atstovai Eltai teigė, jog K. Navickas turėtų atvykti.

Savo ruožtu ŽŪR vyks į Aplinkos ir Žemės ūkio ministerijas, formuojančias atitinkamai žemės ir žemės ūkio politiką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.