Žemės ūkio taryba patenkinta susitikimu su premjere: ūkininkai buvo išgirsti

Pirmadienį su premjere ir žemės ūkio ministru susitikusių protestuojančių ūkininkų atstovai pasiektu rezultatu patenkinti, teigia jų delegacijos vadovas.

I. Šimonytė užtikrino, kad spręs keliamas problemas dėl pakeltų kuro akcizų, daugiamečių pievų atkūrimo, saugomų teritorijų plėtros.<br>Lrytas.lt koliažas.
I. Šimonytė užtikrino, kad spręs keliamas problemas dėl pakeltų kuro akcizų, daugiamečių pievų atkūrimo, saugomų teritorijų plėtros.<br>Lrytas.lt koliažas.
I. Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
I. Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lukas Juozapaitis

Jan 8, 2024, 4:37 PM, atnaujinta Jan 8, 2024, 4:43 PM

Pasak Žemės ūkio tarybos (ŽŪT) pirmininko Igno Hofmano, Ingrida Šimonytė užtikrino, kad spręs keliamas problemas dėl pakeltų kuro akcizų, daugiamečių pievų atkūrimo, saugomų teritorijų plėtros.

„Mūsų bendruomenei pasakysiu, kad nepaisant išankstinių nuogąstavimų, kad šitame susitikime nieko nepasieksime, reikia konstatuoti, kad dialogas įvyko ir premjerė mus išgirdo“, – pirmadienį Vyriausybėje po ŽŪT delegacijos susitikimo su premjere, žemės ūkio ministru Kęstučiu Navicku ir Aplinkos ministerijos atstovais sakė I.Hofmanas.

Ūkininkų atstovas vykusią diskusiją pavadino „labai konstruktyviu ir darbiniu pokalbiu“.

„Į daugelį problemų bus atsižvelgta“, – tikino I.Hofmanas.

„Tokių kaip suskystintų dujų akcizas, saugomų teritorijų plėtra, Žemės ūkio ministerija įpareigojo spręsti daugiamečių pievų problemą“, – pabrėžė jis.

Ministrė pirmininkė, teigė I. Hofmanas, ūkininkams pasiūlė dar vieną susitikimą – kovo mėnesį.

O kol kas, kalbėjo ŽŪT vadovas, susitikimo rezultatai bus perduoti žemdirbių bendruomenei, su kuria bus tariamasi dėl tolesnių organizacijos veiksmų. Taryba sausio pabaigoje planavo sava žemės ūkio technika keliauti į Vilnių.

„Apsvarstysime šitą vizitą, jo rezultatus ir tada spręsime kokių priemonių imsimės toliau“, – teigė I.Hofmanas.

Vis tik, kalbėjo I. Hofmanas, „nebuvo rasti sprendimai“ dėl vadinamosios pieno krizės, kilusios dar pernai metų pradžioje, nukritus žaliavinio pieno supirkimo kainoms.

Ministras susitarimų nekomentuoja

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas pasiektų susitarimų nekomentavo.

„Paliksiu premjerei pakomentuoti, už ją nekomentuosiu kas pažadėta“, – žurnalistams po susitikimo sakė K.Navickas.

Vis dėlto jis patikino, jog ministerija parengė pasiūlymą Europos Komisijai dėl daugiamečių pievų atstatymo tvarkos, kuri protestuotojų įvardijama tarp opiausių problemų.

„Yra naujas siūlymas, praeitą penktadienį aptartas su ūkininkų atstovais. Tą siūlymą norime pateikti Europos Komisijai. (...) Jei gauname Komisijos palaiminimą, tikimės, kad problema spręsis“, – teigė K.Navickas.

ELTA primena, kad ŽŪT nariai pirmadienį visoje Lietuvoje degina laužus siekiant atkreipti dėmesį į ūkininkų veiklos problemas.

Akcija norima pabrėžti jos narių požiūriu netinkamą šios Vyriausybės žemės ūkio, akcizų politiką, akcentuoti, jog dar nesibaigė vadinamoji pieno krizė. Ji kilo maždaug prieš metus, itin nukritus žaliavinio pieno supirkimo kainoms.

Kita skėtinė žemdirbių organizacija – Žemės ūkio rūmai – taip pat prisijungė prie ūkininkų protestų. Šios vadovai pirmadienį parengė ir Aplinkos bei Žemės ūkio ministerijos pateikė rezoliuciją su savais reikalavimais. Joje taip pat keliama daugiamečių pievų ir akcizų politikos problemos, dar prašoma taisyti žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo ribojimo tvarką, parengti nacionalinį partijų susitarimą dėl žemės ūkio ir kt.

Žemdirbių protesto akcijos vyksta ir kitose Europos šalyse – Vokietijoje, Nyderlanduose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.