Laužai nepadėjo – ūkininkai traktoriais ruošiasi į sostinę: jau žino ir kada

Praėjusį pirmadienį, sausio 8 d., visame Kėdainių rajone nuo 14 val. liepsnojo per 20 laužų. Jų buvo uždegta daugiau nei planuota. Taip vieningai palaikydami visos Lietuvos ūkininkus kėdainiečiai protestavo prieš valdžios nesiskaitymą bei žemdirbių poreikių ignoravimą. Be trijų valandų laužų deginimo, ūkininkų atstovai susitiko ir su premjere Ingrida Šimonyte, įteikė reikalavimus aplinkos ir žemės ūkio ministrams.

Prieš savaitę ūkininkai Lietuvoje degino laužus. <br>T. Bauro nuotr.
Prieš savaitę ūkininkai Lietuvoje degino laužus. <br>T. Bauro nuotr.
Prieš savaitę ūkininkai Lietuvoje degino laužus. <br>T. Bauro nuotr.
Prieš savaitę ūkininkai Lietuvoje degino laužus. <br>T. Bauro nuotr.
Prieš savaitę ūkininkai Lietuvoje degino laužus. <br>T. Bauro nuotr.
Prieš savaitę ūkininkai Lietuvoje degino laužus. <br>T. Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Rasa Jakubauskienė

2024-01-15 11:09

Pokyčių nesitiki

Nors, kaip „Rinkos aikštei“ sakė Kėdainių krašto ūkininkų sąjungos pirmininkas Dainius Sabulis, pokalbis su valdžios atstovais buvo konstruktyvus, tačiau pokyčių ūkininkai nesitiki ir jau sausio pabaigoje planuoja dar vieną protesto akciją.

„Šįkart pokalbis su I.Šimonyte buvo kitoks nei įprastai, šį kartą mes buvome išklausyti ir išgirsti, bet sėkmingu vizito pas premjerę nepavadinčiau, nes jau praėjus dviem dienoms būtų daromi kažkokie pakeitimai, o jų nėra ir nesitikime, kad ji ryšis kažką pakeisti.

Sprendimai turėjo jau būti priimti prieš tris mėnesius, o ne dabar. Todėl jau sausio pabaigoje, 22–26 d., esame numatę vykti į Vilnių su ūkine technika“, – įvykius ir planus komentavo ūkininkų atstovas.

Lietuvos žemės ūkio tarybos pirmininko Igno Hofmano teigimu, su I.Šimonyte buvo kalbama apie aktualiausias žemdirbių problemas – daugiamečių pievų, saugomų teritorijų plėtrą, padidintus suskystintų naftos dujų akcizus, pieno krizę.

Po pirmadienį įvykusio susitikimo premjerė žemdirbiams taip pat paskyrė ir kitą susitikimą kovo mėnesį. Tačiau D.Sabulis atvirai tai įvardija akių dūmimu.

„Ji paskyrė tą susitikimą tikėdamasi, kad mums pavasarį prasidės žemės ūkio darbai, neturėsime laiko važinėti, aiškintis problemas, organizuoti protestus. Tai tarsi išsisukinėjimas, atsakomybės kratymasis. O atėjus rudeniui, vėl bus nauji rinkimai, nauja valdžia…“ – apie problemų vilkinimą atvirai kalbėjo D.Sabulis.

I.Hofmanas anksčiau teigė, kad žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas turėtų būti atstatydintas, nes nesugeba susitvarkyti su žemdirbių problemomis.

Savo ruožtu Žemės ūkio rūmai aplinkos ir žemės ūkio ministrams įteikė rezoliuciją, kuria valdžios institucijos raginamos įtraukti socialinius partnerius į sprendimų priėmimą, siūloma parlamentinėms politinėms partijoms pasirašyti žemės ūkio ir kaimo plėtros ilgalaikę strategiją kaip nacionalinį susitarimą.

Protestuos ir miškų savininkai

Beje, praėjusią savaitę palaikymą protestuojantiems ūkininkams išreiškė ir miškų savininkai, pareiškę, jog taip pat ketina protestuoti.

Miškų savininkai dėl, anot jų, prastėjančių ūkininkavimo sąlygų pirmadienį rengia protesto akciją Kauno apskrityje.

Protesto metu miško technika išriedės į kelius Kauno apskrityje.

Pasak privačių miškų savininkų asociacijos, šie piktinasi privačiose miškų valdose atsiradusiomis naujomis saugotinomis buveinėmis bei įsigaliojusia nauja ūkininkavimo tvarka miškuose, kurie patenka į „Natura 2000“ teritorijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.