Siūlo grąžinti kuro akcizo lengvatą ūkininkams: tai – klaida, kurią reikia ištaisyti

Reaguodami į protestavusių ūkininkų reikalavimus, Seimo Darbo partijos frakcijos nariai užregistravo Akcizų įstatymo pakeitimo projektą, siūlantį grąžinti kuro lengvatą ūkininkams. „Darbiečiai“ siūlo leisti naudoti žymėtus gazolius ne tik žemės ūkio technikoje, įskaitant traktorius, bet ir visoje technikoje, kuri naudojama žemės ūkio veiklai.

Darbo partijos frakcijos nariai užregistravo Akcizų įstatymo pakeitimo projektą, siūlantį grąžinti kuro lengvatą ūkininkams.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Darbo partijos frakcijos nariai užregistravo Akcizų įstatymo pakeitimo projektą, siūlantį grąžinti kuro lengvatą ūkininkams.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jadvyga Bieliavska

Jan 27, 2024, 3:19 PM

„Pernai pavasarį Seimas priėmė Akcizų įstatymo pataisas, kuriomis leido žymėtą gazolį naudoti žemės ūkio technikoje, įskaitant traktorius. Įstatymo pakeitimo autoriai visai nepagalvojo, ką tai reiškia, nes iš esmės žemės ūkio technika – tai yra traktoriai, kombainai ir viskas. Bet paimkime, pvz. sunkiasvorį vilkiką su didele priekaba, kuris tempia cukrinius runkelius į fabriką. Šitas darbas yra susijęs su žemės ūkiu, bet žaliojo kuro jam naudoti negalima. Ūkininkai naudoja keltuvus šienui, mėšlui kilnoti, sunkiasvorių vilkikų pakrovimui, bet irgi negali panaudoti žaliojo kuro, nes tai nėra žemės ūkio technika. Tai yra klaida, kurią reikia ištaisyti“, – Eltai sakė Seimo Darbo partijos frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas.

Pasak jo, „darbiečiai“ pernai pavasarį vieningai balsavo prieš šias Akcizų įstatymo pataisas. V.Fiodorovas apgailestauja, kad valdantieji suprato padarę klaidą tik po to, kai ūkininkai ėmėsi radikalių priemonių.

Anot „darbiečių“, Akcizų įstatymo pataisos, kartu su kitais žemdirbiams aktualiais projektais, galėtų būti svarstomos neeilinės Seimo sesijos metu, kurią inicijuoja opozicija.

Šiuo metu Akcizų įstatyme nustatyta, jog gazoliai, skirti naudoti žemės ūkio veikloje, įskaitant akvakultūros ar verslinės žvejybos vidaus vandenyse veiklą, gali būti naudojami tik žemės ūkio technikoje (įskaitant traktorius), žvejybos laivų varikliuose.

Šią savaitę Vilniuje į protestą susirinkę ūkininkai reikalavo grąžinti senąją žymėto dyzelino naudojimo tvarką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.