Policija per ūkininkų protestą prie Paryžiaus turgaus sulaikė 79 asmenis, pranešė šaltinis Neatsilieka ir graikai

Prancūzijos policija trečiadienį sulaikė 79 žmones, kai protestuotojai įsiveržė į pagrindinį Paryžiaus regiono didmeninės prekybos turgaus kompleksą per visoje šalyje vykstančias ūkininkų demonstracijas, AFP sakė policijos šaltinis.

Prancūzų ūkininkai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Prancūzų ūkininkai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Prancūzijos ūkininkų profesinė sąjunga penktadienį paskelbė ketinanti blokuoti pagrindinius kelius aplink Paryžių.<br>Scanpix.
Prancūzijos ūkininkų profesinė sąjunga penktadienį paskelbė ketinanti blokuoti pagrindinius kelius aplink Paryžių.<br>Scanpix.
Prancūzijos ūkininkai pradėjo judėti Paryžiaus link, grasindami užtverti pagrindinius greitkelius ir užblokuoti sostinę.<br>EPA-ELTA nuotr.
Prancūzijos ūkininkai pradėjo judėti Paryžiaus link, grasindami užtverti pagrindinius greitkelius ir užblokuoti sostinę.<br>EPA-ELTA nuotr.
Prancūzijos ūkininkai pradėjo judėti Paryžiaus link, grasindami užtverti pagrindinius greitkelius ir užblokuoti sostinę.<br>EPA-ELTA nuotr.
Prancūzijos ūkininkai pradėjo judėti Paryžiaus link, grasindami užtverti pagrindinius greitkelius ir užblokuoti sostinę.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 31, 2024, 6:53 PM, atnaujinta Jan 31, 2024, 8:09 PM

Protestuotojai trumpam įsiveržė į sandėlių teritoriją „Rungis“ turgavietėje į pietus nuo Paryžiaus ir padarė žalos. Juos išvedė saugumo pajėgos, pridūrė šaltinis, prašęs jo neįvardyti.

Televizijos vaizduose buvo matyti, kad aplink turgavietę esama daug saugumo pajėgų, įskaitant žandarmerijos šarvuočius. Žalos dydis iš karto nebuvo aiškus.

Incidentas įvyko, prie turgaus atvykus kelioms dešimtims ūkininkų iš pietvakarių Prancūzijos Lot-et-Garonne departamento.

Kiek anksčiau buvo pranešta apie 18 asmenų, norėjusių užblokuoti „Rungis“, kurie buvo sulaikyti dėl „trukdymo eismui“. Pasak prokurorų, 15 iš jų buvo uždaryti į areštinę.

Tūkstančiai ūkininkų iš visos šalies rinkosi prie Paryžiaus ir kitų miestų, rengdami blokadas ir stabdydami eismą greitkeliuose per protestus, kurių atžvilgiu vyriausybė iš esmės laikėsi taikingo tono.

Tačiau vidaus reikalų ministras Geraldas Darmaninas aiškiai pažymėjo, kad veiksmai prie „Rungis“, kuris aprūpina maistu ir kitais būtiniausiais produktais didžiąją 12 mln. gyventojų turinčio Paryžiaus regiono dalį, ir kitos svarbios infrastruktūros, pavyzdžiui, Paryžiaus oro uostų, bus neleidžiami.

Prancūzijos ūkininkams artėjant prie Paryžiaus policija jau sulaikė apie 20 asmenų

Prancūzijos policija trečiadienį sulaikė apie 20 ūkininkų, traktorių kolonoms artėjant prie Paryžiaus, Liono ir kitų svarbių vietovių, nes daugelis jų nepaisė policijos perspėjimų dėl veiksmų masto.

Prancūzija atsidūrė didėjančio visos Europos kaimo gyventojų nepasitenkinimo centre, o tokie protestai taip pat buvo surengti Vokietijoje, Lenkijoje, Rumunijoje, Belgijoje ir Italijoje. Ispanijos ūkininkai pareiškė, kad taip pat prisijungs prie šio judėjimo.

Vis garsėjant raginimams didinti pajamas, mažinti biurokratizmą ir apsaugoti nuo užsienio konkurencijos, ūkininkai „puoselėja didžiulius lūkesčius“, sakė didžiausios Prancūzijos žemės ūkio profsąjungos FNSEA vadovas Arnaud Rousseau. Tačiau jis pridūrė, kad ne į visus reikalavimus galima iš karto reaguoti, „todėl bandau raginti laikytis ramybės ir sveiko proto“.

18 žmonių, bandžiusių užblokuoti į pietus nuo Paryžiaus esantį didmeninį turgų „Rungis“, pagrindinį maisto produktų paskirstymo centrą 12-ai mln. sostinės regiono gyventojų, buvo sulaikyti už „trukdymą eismui“, pranešė policija.

Prokurorai teigė, kad 15 iš sulaikytųjų yra areštinėje.

Iš pietvakarių Prancūzijos pajudėjusiai 200–300 traktorių kolonai prie turgaus priartėti neleido policija, atsargumo sumetimais pasitelkusi šarvuotus automobilius.

Padaliniai buvo dislokuoti prie A6 greitkelio, vedančio į „Rungis“, o aplink turgų buvo įrengti policijos kontrolės postai.

Vyriausybė įspėjo ūkininkus, kad jie nesiartintų prie „Rungis“, Paryžiaus oro uostų ir didžiųjų miestų. Vidaus reikalų ministras Geraldas Darmaninas nurodė policijai elgtis santūriai, tačiau įspėjo, kad ji yra pasirengusi ginti strategines vietas.

Ministras pirmininkas Gabrielis Attalis trečiadienį susitiko su antros ir trečios pagal dydį ūkininkų sąjungų vadovais, sakė jo štabui artimas šaltinis.

Prancūzija yra didžiausia ES žemės ūkio subsidijų gavėja, kasmet gaunanti daugiau kaip devynis milijardus eurų.

Policijos šaltinis sakė, kad trečiadienio vidurdienį Prancūzijos keliuose buvo 6 500 protestuojančių ūkininkų ir 4 500 traktorių, kurie blokavo 80 vietų šalia pagrindinių kelių.

Be to, kad pajudėjo Paryžiaus link, kolonos taip pat bandė apsupti Lioną, trečią pagal dydį Prancūzijos miestą, ir surengė blokadas arba demonstracijas aplink kelias kitas Prancūzijos vietoves, dėl to buvo smarkiai sutrikdytas priemiesčių transporto eismas.

Graikijos ūkininkai blokavo pagrindinį šalies greitkelį

Graikijos ūkininkai trečiadienį savo traktoriais blokavo svarbiausią šalies šiaurės–pietų greitkelį, jungiantį Atėnus ir Salonikus. Taip jie protestuoja prieš išaugusias trąšų ir dyzelino kainas, pranešė žinių stotis „ERT News“. Be to, ūkininkai kritikuoja vyriausybę dėl per mažų kompensacijų už smarkias gamtos stichijas praėjusiais metais. Dalis jų esą net nebuvo išmokėta.

2023 m. dalyje Graikijos būta smarkių gaisrų ir potvynių, kurie daug kur sunaikino dirbamą žemę ir derlių.

Kiek laiko truks greitkelio blokada už 150 km į šiaurę nuo Atėnų, neaišku. Jau praėjusiomis dienomis įtūžę ūkininkai protestavo beveik visuose regionuose ir kurį laiką blokavo svarbų pasienio su Turkija postą netoli Aleksandropolio uostamiesčio.

Ateinančiomis dienomis protestuotojai, ūkininkų sąjungų duomenimis, traktoriais ketina paralyžiuoti Salonikų uostamiestį, kuriame nuo ketvirtadienio iki sekmadienio vyks didžiausia Graikijos žemės ūkio paroda „Agrotica“.

Vyriausybės vadovas Kyriakosas Mitsotakisas pažadėjo paremti ūkininkus specialiomis priemonėmis ir paragino juos nekenkti šaliai blokadomis. „Kokie rimti bebūtų vienos profesinės grupės reikalavimai, dėl jų negali būti baudžiami visi piliečiai ir pažeidžiamos visuomenės teisės“, – sakė jis per televiziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.