Europos Parlamentas nustatė naujus taršos apribojimus dideliems žemės ir pramonės ūkiams

Europarlamentarai atnaujino ES taisykles, kuriomis sumažinama leidžiama didelių pramonės įmonių bei kiaulininkystės ir paukštininkystės ūkių oro, vandens bei žemės tarša.

Europarlamentarai atnaujino ES taisykles.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Europarlamentarai atnaujino ES taisykles.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 12, 2024, 3:56 PM

Naujosios taisyklės nustato griežtesnius didelių žemės ir pramonės ūkių taršos apribojimus, taip pat indikacines vandens ir žaliavų suvartojimo, energijos taupymo bei atliekų ribas, rašoma Euopos Parlamento pranešime spaudai. Nauji taršos reikalavimai bus taikomi ir kasykloms bei baterijų gamykloms, taip pat daugiau nei 350 sutartinių ūkinių gyvūnų auginančioms kiaulių fermoms, išskyrus ekologinius ūkius. ES taisyklės bus taikomos ir 300 vištų dedeklių ūkiams.

Iki 2026 m. pabaigos Europos Komisija įvertins, ar taršos apribojimus taikyti ir galvijų ūkiams bei kokiais būdais užtikrinti, kad ES ūkiams taikomi taršos reikalavimai galiotų ir trečiųjų šalių ūkiams, kurie ketina eksportuoti savo produkciją į ES.

Taisyklių nesilaikančioms įmonėms už didžiausius pažeidimus grės baudos, siekiančios iki 3 proc. nuo metinės apyvartos. Nuo taršos nukentėję asmenys galės siekti žalos atlyginimo.

ES taisyklių projektui pritarė 393 EP nariai, nepritarė 173, susilaikė 49. Projektas neformaliai suderintas su ES Taryba, todėl taisyklių įsigaliojimui būtinas tik formalus minėtos institucijos pritarimas. ES valstybės turės 22 mėnesius pasiruošti šios direktyvos įgyvendinimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.