Kai trūksta kuro, tinka ir nendrės

Važiuojant pro Šilutės rajone esantį Juknaičių kaimą akį patraukia netoli kelio sukrautos milžiniškos, namus seniai praaugusios šiaudų rulonų stirtos. Manantiems, kad šiais šiaudais yra šeriamos nesuskaičiuojamos išbadėjusių karvių kaimenės, teks nusivilti – šiaudai maitina ne galvijus, o Juknaičių biokuro katilinėje degančią ugnį.

Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

Sep 13, 2012, 3:28 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 7:12 PM

Jau 12 metų veikiančios biokuro katilinės darbuotojai pasakoja, kad kuro jiems parūpina vietiniai ūkininkai, jie, žinoma, iš to gauna finansinės naudos. Vis dėlto vietinių žemdirbių vis mažėja, todėl kartais atsiradusias „skyles“ tenka dangstyti nendrėmis.

Keturiuose maždaug vidutinio kambario dydžio katiluose (beje, jie - lietuviški, pagaminti Utenoje. - Red.) telpa po 2 rulonus šiaudų, kurie sveria per 300 kg ir dega apie 4 valandas. Šilutės rajono katilinių eksploatacijos meistras Viktoras Meškys pasakoja, kad per parą sudeginama maždaug 20 rulonų šiaudų. Tiek šiaudų kasdien išleidžiant per kaminą, katilinės apetitas atrodo nenumaldomas. Praėjusiais metais jo nepavyko patenkinti ir apylinkių ūkininkams – teko deginti nendres.

„Pernai iš Rusnės žmonės atvežė meldų ir nendrių. Pabandėme kūrenti ir taip sutaupėme šieno. Sudegė gerai, tad ir šiemet jų prisivežėme. Atskirai šiaudų ir meldų nedeginame, juos maišome“, - pasakojo meistras, pridurdamas, kad šiaudai dega geriausiai dėl juose esančių natūraliai susidariusių oro tarpų.

Šilutės šilumos tinklų direktoriaus pavaduotojas Vaidotas Mačiulis sakė, kad prieš dešimtmetį sprendimas kūrenti šiaudus atrodė labai logiškas – ūkininkai kasmet patys savo laukuose degindavo nereikalingus šiaudus. Anot jo, juknaitiškiai žiemą nešąla – iš šiaudų išgaunama šiluma niekuo nesiskiria nuo kitų biokuro rūšių. Taip šildoma mokykla, darželis ir daugiabučiai gyvenamieji namai.

Pašnekovas apgailestavo, kad pastaruoju metu mažėja vietinių ūkininkų, kurie norėtų parduoti šiaudų. Nors už toną (maždaug 3 rulonus) šiaudų katilinė moka 120 litų, tokiu pasiūlymu susigundo ne visi. 

Transportavimas apsunkina katilinės darbą – šiaudų atsivežama tik iš 20 km spinduliu aplink gyvenančių ūkininkų, toliau važiuoti neapsimoka. Vis dėlto deginti šiaudus yra tris kartus pigiau nei iškastinį kurą, todėl Juknaičių katilinė neketina nustoti taip daryti – tiesiog teks tapti išradingesniems.

Lietuvoje tokių katilinių nėra daug - keturios-penkios. Tai galima suprasti - nuolatinės kuro paieškos ir priklausomumas nuo ūkininkų malonės gali nuvarginti kiekvieną, ir tuomet daug patrauklesnė atrodo lengviau gaunama mediena.

Iš biokuro išgaunama apie 80 proc. Šilutės šilumos. Taip pat naudojamas dyzelinas ir mazutas, tačiau pastarąjį dėl didelių eksploatavimo išlaidų ir išstumia biokuro katilinės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.