Namuose nebus jauku, jei bus šalta

Net prasidėjus naujam šildymo sezonui neretai daugeliui tenka ieškoti papildomų šilumos šaltinių. Tad jais reikėtų pasirūpinti iš anksto. Svarbu tinkamai pasirinkti šildymo prietaisą, o tai galima padaryti atsakius į du klausimus: kokio ploto ir aukščio patalpa bus šildoma ir kaip dažnai.

Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Zimbilienė („Vartai”)

Sep 25, 2012, 1:10 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 2:38 PM

Kiekvienuose namuose oro temperatūra turėtų būti apie 16–25 laipsnius šilumos. Gyvenamosiose patalpose rekomenduojama 18–22, o miegamajame – 14–17 laipsnių šilumos.

Šildytuvai – keturių rūšių

Šildymo įrenginiai būna elektriniai ir dujiniai. Pastarieji dažniausiai naudojami pramonėje, kai reikia sušildyti didelius plotus (sandėlius, prekybos sales ir kt.), o buityje – įvairūs elektriniai prietaisai.

Šie įrenginiai paprastai būna keturių rūšių: ventiliatoriniai, tepaliniai, spinduliniai ir konvekciniai, tad gali patenkinti skirtingus vartotojų poreikius.

Metaliniai arba plastikiniai šilumos ventiliatoriai sudaryti iš kaitinimo spiralės ir ventiliatoriaus, kuris per šildymo elementą nukreipia oro srovę ir įšilusį orą paskirsto po patalpą.

Šių šildytuvų pranašumas – prieinama kaina – nuo 30 iki 100 litų. Jie greitai prišildo nedidelę patalpą, yra kompaktiški, nedaug sveria. Pagrindinis jų trūkumas – sukelia triukšmą, naudoja daug elektros energijos ir išdegina deguonį.

Tepaliniai šildytuvai tiek išore, tiek veikimo principu primena įprastą radiatorių. Šio prietaiso viduje yra specialus skystis (panašus į tepalą) ir kaitinimo elementas (panašus į spiralę), kuris nuo elektros srovės įšyla ir įkaitina skystį, o šis – šildytuvo korpusą.

Dauguma tokių šildytuvų turi termostatus – automatiškai įsijungia ir išsijungia, reguliuoja temperatūros režimą.

Pagrindinis jų rodiklis – galingumas, kuris priklauso nuo sekcijų skaičiaus. Viena sekcija gali sušildyti 4 kvadratinius metrus patalpos.

Šių šildytuvų pranašumas – jie visiškai nesausina oro, nėra pavojingi, o sunaudojamos elektros energijos sąnaudos yra vidutinės.

Trūkumai – dideli matmenys ir svoris, negreit sušildo patalpas. Kaina – nuo 90 litų ir gali siekti kelis šimtus.

Kiekvieniems – skirtingi

Infraraudonųjų spindulių šildytuvai yra naujosios kartos ir veikia panašiai kaip saulė – skleidžiama šiluma primena jos spindulius ar malonią kūrenamo židinio kaitrą. Tokio šildytuvo viduje yra kaitinimo elementas su kryptingos spinduliuotės atšvaitu – reflektoriumi, kuris į aplinką išsklaido šilumą.

Šie šildytuvai šildo ne orą, bet patalpose esančius objektus ir paviršius, kurie gautą šilumą pamažu atiduoda juos supančiai aplinkai.

Skirtingai nei kiti, šie šildytuvai akimirksniu sušildo net dideles patalpas. Be šio privalumo, jie yra ekonomiški, gali būti kabinami palubėje ar ant sienų – neužima naudingojo patalpų ploto. Kaina – 70–500 litų.

Konvekciniai šildytuvai veikia panašiai kaip ir tepaliniai. Tai – skardinis korpusas su kaitinimo elementu viduje, per kurį cirkuliuojantis oras (55–60 laipsnių karščio) į aplinką patenka per groteles. Įmontuotu termostatu galima pasirinkti ir reguliuoti temperatūrą.

Konvekciniai šildytuvai yra ekonomiški ir saugūs, gali būti statomi ant grindų, kabinami ant sienų ar nešiojami. Kaina – 60–400 litų.

„Kokį buitinį šildytuvą pasirinkti, turi nuspręsti kiekvienas jo naudotojas. Tereikia atsakyti į du pagrindinius klausimus: kokio ploto ir aukščio patalpa bus šildoma ir kaip dažnai – po kelias valandas per dieną ar nuolat. Jei grįžę iš darbo norite greitai sušildyti vieno kambario butą, užteks įsigyti karštą orą pučiantį šilumos ventiliatorių. Tačiau tokio šildytuvo nerekomenduojama naudoti ilgai, nes jis labai sausina patalpų orą.

Tam labiau tiktų tepalinis, konvekcinis ar infraraudonųjų spindulių šildytuvas”, – sakė bendrovės „Pigu” prekių grupių vadovas Vytautas Vaitekūnas.

Labiausiai perka pigiausius

Bendrovės internetinėse parduotuvėse šį mėnesį itin padidėjo prekyba buitiniais šildytuvais.

Pasak V.Vaitekūno, tai – sezoninė prekė, kurios pardavimas prasideda rugsėjį ir baigiasi vasarį, kovą.

„Daugiausia šių prekių parduodame iki šildymo sezono pradžios, kai atvėsus orams žmonės nori pasišildyti gyvenamąsias patalpas.

O antrasis pardavimo įkarštis būna žiemą per didžiuosius šalčius, kai šildytuvų prireikia kaip papildomų šilumos šaltinių”, – teigė pašnekovas.

V.Vaitekūnas pastebėjo, jog iš keliasdešimties bendrovės siūlomų buitinių šildytuvų perkamiausi yra pigiausi, išskyrus infraraudonųjų spindulių šildytuvus. Pastariesiems žmonės pinigų negaili, perka brangesnius ir geresnės kokybės.

Pasak V.Vaitekūno, gerai eksploatuojami ir prižiūrimi net ir pigūs šildytuvai gali būti naudojami ilgai.

Jei buitiniam šildytuvui suteikiamas dvejų metų garantinis laikotarpis, gaminys yra kokybiškas.

Pagrindinis reikalavimas naudojant šiuos prietaisus – saugoti nuo vandens, drėgmės, kad nesurūdytų.

Nenaudojamas šildytuvas turi būti laikomas sausoje vietoje ir būtinai dėžėje, kad nebūtų mechaniškai pažeistas.

Šildant patalpas šildytuvus reikia pastatyti ar pakabinti taip, kad jų skleidžiamas šilumos srautas nebūtų nukreiptas į „jautrias” patalpos vietas, tokias, pavyzdžiui, kaip užuolaidos, tapetais išklijuotos sienos ir kita.

Šildytuvas tinkamas net 5–6 šildymo sezonus

Kaip ir kasmet, šiemet prekybos centre „Senukai” klientams siūlomas didelis šildymo prietaisų pasirinkimas: įvairių gamintojų, kokybės, dizaino. Pirkėjai ras ir lietuviškų, ir populiarių Europoje gamintojų EWT, „Thermor”, „Dania”, „Vagner SDH” šildytuvų, kurių kainos svyruoja nuo 19 iki 600 litų. Iš viso – keliasdešimt skirtingų modelių, taip pat oro nedžiovinantys šilumos bangų bei Lietuvoje sparčiai populiarėjantys infraraudonųjų bangų šildytuvai.

Centro darbuotojai pastebėjo, kad pirkėjai vis dažniau ieško pigesnių šildytuvų. Jie yra nedideli ir patogūs naudoti. Pasitaiko klientų, kurie nori įsigyti ir itin galingų, aukščiausią atsparumo klasę turinčių oro šildytuvų, kuriuos galima naudoti net ir vonios kambariuose. Tokių klientų poreikius taip pat galime patenkinti, nes Užsakomosios prekybos skyriuje yra išskirtinių prekių katalogų, iš kurių pageidaujamą prekę išsirinkti gali kiekvienas.

Šiuo metu išskirti geriausius šildytuvus yra gana sunku, nes visų jų charakteristikos ir tipai labai skirtingi. Vieni šildytuvai įšyla greičiau, tačiau greičiau ir atšąla, o kiti, atvirkščiai, pamažu įšilę dar ilgai laiko šilumą.

Paprastai šildytuvas gali būti naudojamas net iki 5–6 šildymo sezonų. Svarbu paprastų elektrinių ar karštą orą pučiančių šildytuvų nelaikyti dulkėtose vietose, kad neužsikimštų oro angos, o tepalinių šildytuvų neardyti, kad neišbėgtų juose esantis tepalinis skystis. Daugumos šildytuvų negalima uždengti, taip pat draudžiama ant jų džiovinti drabužius, rankšluosčius. Uždengtas šildytuvas stipriai įkaista ir gali sukelti namuose gaisrą. Visiems prekybos centruose parduodamiems šildytuvams taikoma garantinė priežiūra.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.