Lenkai euforijoje dėl naujo svajonių lėktuvo

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

Tai yra istorinis momentas ir nauja era Europos aviacijos istorijoje.
Tai yra istorinis momentas ir nauja era Europos aviacijos istorijoje.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

Nov 15, 2012, 1:24 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 10:22 AM

Lenkijos aviacijos specialistai apimti euforijos - Varšuvos tarptautiniame oro uoste nusileido Lenkijos oro bendrovei LOT skirtas pirmasis svajonių laineriu pramintas lėktuvas „Boeing 787 Dreamliner“ (SP-LRA).

Šalia Varšuvos oro uosto nuo ankstyvo ryto šio momento laukė šimtai fotoaparatais ginkluotų smalsuolių. Kai kurie iš jų pasirūpino net kopėčiomis, kad geriau matytų naujos kartos padangių užkariautoją.

Jų laukimo džiaugsmą temdė tik oro uostą gaubiantis tirštas rūkas, trukdantis geriau matyti atskrendantį „Dreamliner“.

Lenkams skirtas pirmasis „Boeing 787 Dreamliner“, kainuojantis apie 500 mln. litų, šiandien anksti rytą pakilo iš „Boeing“ gamyklos netoli Sietlo (JAV).

Lėktuvas kartą praskrido virš Varšuvos oro uosto, apsukęs ratą ir tuomet nusileido 10 valandą 50 minučių (11 valandą 50 minučių Lietuvos laiku). Ugniagesiai jį „pakrikštijo“ vandens srove.

Viena seniausių pasaulyje oro bendrovė LOT tapo pirmuoju Europos oro vežėju, kurio orlaivių parką papildė „Dreamliner“.

„Tai yra istorinis momentas ir nauja era Europos aviacijos istorijoje“, - kalbėjo LOT generalinis direktorius Marcinas Pirogas.

Lėktuve yra 252 vietos keleiviams. Iš jų 18 - verslo, o 21 - „Premium“ klasėje. Pastaroji klasė bus naujiena LOT lėktuvuose.

Iš viso LOT užsisakė 8 tokius naujos kartos orlaivius, kurie bus pristatyti iki 2015 metų pabaigos. Jie pakeis dabar naudojamus seno modelio „Boeing 767-300 ER“.

Naujuosius „Boeing 787 Dreamliner“ lenkai naudos skrydžiams iš Varšuvos į Niujorką, Čikagą, Torontą ir Pekiną. Svarstoma galimybė atidaryti naują maršrutą į Hanojų.

Pirmasis transatlantinis skrydis numatytas 2013-ųjų sausio 16 dieną iš Varšuvos į Čikagą.

Šįmet gruodį reklamos sumetimais LOT naująjį padangių galiūną naudos skrydžiams į Prahą, Frankfurtą, Miuncheną, Kijevą, Briuselį, Budapeštą.

Gamintojai „Boeing 787“ vadina visiškai naujos kartos orlaiviu, mat jo korpusas gaminamas iš anglies kompozicinių medžiagų, o ne aliuminio.

Tai leidžia sutaupyti apie 20 proc. degalų, o aptarnavimo išlaidos sumažės 30 procentų. Gamintojai skelbia, kad „Dreamliner“ langai bus trečdaliu didesni negu įprasti.

JAV lėktuvų gamintojai užsakovams jau nuskraidino beveik 30 tokių lėktuvų. Juos naudoja „All Nippon Airways“, „United Airlines“, „Japan Airlines“, „Air India“, Ethiopian Airlines“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.