Už ES lėšas – moderni saulės modulių gamykla

Lietuvos vardą jau senai garsina ne tik krepšininkai, bet ir itin kokybiška produkcija, moksliniai pasiekimai. Modernią saulės modulių gamyklą pastačiusios ir juos tobulinančios specialioje laboratorijoje mokslinės gamybinės AB „Precizika“ vadovas Tomas Barakauskas sako, jog be ES paramos, to nebūtų pavykę pasiekti.

Daugiau nuotraukų (1)

Dominykas Jarutis

2012-11-27 12:40, atnaujinta 2018-03-15 02:20

Produkcija išsiskiria kokybe

Vilniuje 2011 metų viduryje mokslinė gamybinė UAB „Precizika“ pastatė itin modernią saulės modulių gamyklą, kurios gaminiai pagal kokybės parametrus gali konkuruoti su kitų Europos gamintojų produkcija. „Šiuo metu yra išrasta ir efektyvesnių technologijų, tačiau jų kaina tokia, kad naudoti tiesiog neapsimoka. Silicio pagrindu gaminami moduliai šiuo metu turi bene geriausią kainos ir efektyvumo santykį“, - pasakoja MG AB „Precizika“ generalinis direktorius T. Barakauskas.

Gamykloje įrengta itin moderni šveicarų firmos 3S (Swiss Solar Systems) gamybos linija, galinti užtikrinti, kad moduliai tarnaus bent 25 metus. Pati  gamykla ir jos gaminami moduliai atitinka auksčiausius Europinius kokybės reikalavimus ir yra sertifikuoti. „Žinoma, yra pigesnių kiniškų saulės modulių. Tačiau ką darys juos įsirengę žmonės, kai po kelių metų modulių efektyvumas ims ženkliai mažėti ar net moduliai pradės byrėti? Jų gamintojus pirkėjas vargu ar suras, o mes visada surandami“, - tvirtina „Precizikos“ vadovas.

Beveik viskas skirta eksportui

Šiuo metu tai vienintelė saulės modulių gamykla regione. Tokių nėra nei Baltijos šalyse, nei kaimyninėje Lenkijoje ar Baltarusijoje. Pasaulyje vis labiau populiarėjant saulės energijai, „Precizikai“ užsakymų netrūksta. Tačiau mūsų šalyje, nors apie saulės energiją kalbama vis garsiau, planuojama parduoti apie 2-3 proc. pagaminamų saulės modulių.

„Lietuva labai maža, dabar įrengtų saulės jėgainių pajėgumas kiek daugiau nei 2 MW, valstybės nustatyta kvota - 10 MW. Tai labai nedidelis skaičius, lyginant su planais kaimyninėse šalyse. O mes per metus galime pagaminti saulės modulių, kurių bendras galingumas 70 MW“, - pasakoja T. Barakauskas. Šiuo metu įmonė jau turi užsakymų metams į priekį iš Lenkijos, kur saulės energija vystoma vis aktyviau.

Saulės modulių gamykla – jau antras „Precizikos“ projektas, vykdomas pagal ES struktūrinių fondų remiamas priemones. 2008 metais, pasinaudojus priemone „Intelektas LT+“, buvo įrengta mokslinių tyrimų laboratorija. Vienas joje vykdomų mokslinių projektų – saulės modulio elementų - celių patobulinimas, kad vietoje dabar naudojamo sidabro, būtų galima naudoti varį. Tai ženkliai atpigintų gamybą.

Lyderis LT

Saulės modulių gamyklos statyba iš dalies finansuota iš ES struktūrinių fondų pagal priemonę „Lyderis LT“. Bendra projekto vertė 14,5 mln. litų, iš kurių 8,7 mln. litų skirtos iš ES fondų.

„Jei ne ES parama, šios gamyklos nebūtų. Konkurencija saulės energijos rinkoje labai didelė, be to sunku konkuruoti su kainas dempinguojančiais kinais“, - sako T. Barakauskas.

ES parama pagal Ekonomikos augimo veiksmų programos priemonę „Lyderis LT“ skirta investicijoms, susijusioms su naujų gamybos technologinių linijų įsigijimu ir įdiegimu, esamų gamybos technologinių linijų modernizavimu, įmonės vidinių inžinerinių tinklų, kurių reikia naujoms gamybos technologinėms linijoms diegti ar esamoms modernizuoti, įrengimu. Gamybos technologinės linijos turi būti skirtos apdirbamosios gamybos veikloms vykdyti.

ukmin.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.