Pinigų uždaryti Ignalinos AE nebus, kol Lietuva nesusitars su „Nukem“

Europos Parlamentas siūlo didinti ES paramą Ignalinos atominei elektrinei uždaryti. Tačiau kol nebus išspręstas ginčas su uždarymo darbus vykdančia „Nukem/GNS“, finansavimą reikia pristabdyti.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 22, 2013, 11:33 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 12:33 PM

EP komitetas pripažino, kad AE uždarančioms valstybėms teko itin didelė atsakomybės už visą uždarymo procesą našta, o Ignalinos AE sustabdymas ir eksploatavimo nutraukimas neturi precedento ir yra išskirtinė, šalies dydžio ir ekonominio pajėgumo neatitinkanti finansinė našta Lietuvai.

Nepaisant to, finansavimas Ignalinos atominės elektrinės finansavimui sustabdytas gruodžio 13 dieną dėl ginčų su „Nukem/ GNS“.

Ignalinos AE ir rangovo ginčus siūloma spręsti arbitraže, o iki tol pristabdyti tolesnę ES paramą elektrinės eksploatavimui nutraukti. Lietuvos vyriausybei rekomenduojama suburti nepriklausomą Ignalinos AE eksploatavimo nutraukimo projektų valdymo komandą.

Savo ruožtu europarlamentarai remia Europos Komisijos siūlymą skirti papildomus 230 mln. eurų Ignalinos AE 2014–2017 m. laikotarpiu po to, kai bus įgyvendintos iškeltos sąlygos. Prireikus parama turėtų būti tęsiama iki 2020 m.

EP komitetas pripažino, kad Lietuva, Bulgarija ir Slovakija „įvykdė savo stojimo sutarčių įsipareigojimus uždaryti savo reaktorius laiku”. Vis dėlto EP nariai primygtinai reikalauja, kad tas uždarymas būtų negrįžtamas.

Jie pabrėžė, kad galutinė atsakomybė už saugų atominių elektrinių uždarymą tenka valstybėms, kuriose uždaromos elektrinės yra.

Dėl techninių ir komercinių ginčų vėluojama vykdyti svarbius Ignalinos AE uždarymo projektus ir dėl to padaryta didelė ekonominė žala. Kol neužbaigtos vėluojančios branduolinio kuro saugyklos, negalima pašalinti branduolinio kuro strypų.

Kadangi iki 2025 m. turės būti uždaryta trečdalis iš visų 133 ES veikiančių branduolinių reaktorių, o vėliau – ir daugelis kitų, europarlamentarai ragina juos eksploatuojančias ES šalis iš anksto imtis priemonių užtikrinti tam reikalingas lėšas. Pranešimui pritarė 14 EP narių, nepritarė 8, o susilaikė 1. Komiteto balsavimas dėl šio pranešimo yra galutinis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.