Šaltis sustingdė svarbiausių Europos oro uostų veiklą

„Laukiu skrydžio ir kol kas galo nematyti”, – vakar vaikštinėdamas tarp Frankfurto oro uoste įstrigusių žmonių telefonu kalbėjo buvęs krepšininkas ir verslininkas Šarūnas Marčiulionis. Jis – vienas iš tų, kuriuos Vokietijoje įkalino sniegas ir šaltis.

Vakarų Europos oro uostų darbuotojai nespėjo purkšti lėktuvų nuo apledėjimo saugančiais skysčiais.<br>„Reuters”
Vakarų Europos oro uostų darbuotojai nespėjo purkšti lėktuvų nuo apledėjimo saugančiais skysčiais.<br>„Reuters”
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė („Lietuvos rytas“)

Jan 22, 2013, 7:01 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 1:09 PM

Skaudžiai sniegas smogė ne tik Frankfurto, bet ir Londono bei Paryžiaus oro uostams. Juose įstrigo tūkstančiai keleivių, daliai jų teko nakvoti ant žemės oro uoste ar oro bendrovių parūpintuose viešbučiuose.

Tikimasi, kad artimiausiomis dienomis sąlygos taps palankesnės ir oro eismas virš Europos grįš į įprastines vėžes.

Parsirado tik kitą dieną

Š.Marčiulionis Lietuvą turėjo pasiekti sekmadienio vakarą, tačiau dar vakar reiso į Vilnių tebelaukė Frankfurto oro uoste.

„Jau turėtume skristi, bent jau taip žadama, lėktuvas lyg ir yra, tačiau ar kilsime, nežinia. Oro sąlygos šlykščios: takai aplediję, lyja, šąla”, – vardijo Š. Marčiulionis.

Verslininką ir jo bendrakeleivius turėjusi skraidinti „Lufthansa” sekmadienį savo keleiviams išdalijo taksi talonus, tad jie nuriedėjo į viešbučius. Pirmadienio rytą, oro uoste palaukę keletą valandų, keleiviai buvo susodinti į lėktuvą, kuris pakilo Vilniaus kryptimi.

„Mes patekome į lėktuvą ir laimingai nusileidome Vilniuje, o Rygos reisas buvo atšauktas”, – džiaugėsi prieš 15 val. Lietuvą pasiekęs verslininkas.

Vėlavo ir ministras

Nesklandumų grįžtant namo iš Berlyne vykstančios tarptautinės žemės ūkio produktų parodos „Žalioji savaitė” patyrė ir žemės ūkio ministras Vigilijus Jukna.

Užuot iš Vokietijos sostinės išskridęs į Frankfurtą, o iš ten – į Vilnių ir dar prieš vidurnaktį pasiekęs namus, jis skrido oro bendrovės „Lufthansa” perplanuotu maršrutu – į Varšuvą, o tik paskui į Vilnių. Tiesa, ministras sugaišo ne tiek daug laiko – lėktuvas iš Lenkijos Vilniuje nusileido pusvalandis po vidurnakčio.

„Negali nieko pakeisti, čia juk gamta”, – dėl sujauktos kelionės nepyko V. Jukna.

Grandė sniegą nuo lėktuvų

Frankfurto oro uostą, jau ankstesniais metais pasimokiusį iš gamtos krečiamų pokštų, šįkart parklupdė rimtesnė gamtos išdaiga: sniegą ir šaltį keitė lietus, o sustingusias balas vėl dengė pusnys. Tam vokiečiai nebuvo deramai pasirengę.

Oro uosto tarnybų darbuotojai nespėjo valyti ne tik kilimo takų, bet ir apledėjusių orlaivių.

Sekmadienį paralyžiuotas darbas sunkiai vyko ir vakar – oro bendrovės buvo priverstos atidėti apie 200 skrydžių. Frankfurto oro uosto duomenimis, per pastarąsias dienas atšiaurios oro sąlygos sujaukė apie puspenkto šimto skrydžių.

Oro uosto aikštelės pilnos lėktuvų, kuriuos aptraukęs ledo sluoksnis buvo per storas nugrandyti įprastu būdu. Pilnos buvo ir laukiamosios salės – Frankfurto oro uoste savo skrydžių sekmadienį ir pirmadienį laukė minios žmonių.

Oro permainos vokiečiams darsyk priminė vis stringantį ambicingąjį naujo erdvaus Berlyno oro uosto projektą. Jau turėjęs priimti ir tūkstančius lėktuvų, ir milijonus keleivių jis vis dar neskelbia įkurtuvių datos.

Sekmadienį nemažai skrydžių atšaukė ir tos oro bendrovės, kurios skraidina iš Londono Hitrou oro uosto. Čia per pastarąsias keturias dienas atšaukta per tūkstantį skrydžių.

Vakar strigo 169 skrydžiai – apie 10 proc. visų tą dieną numatytų. Daliai keleivių teko miegoti įsitaisius oro uoste ant grindų.

Kitiems Londono oro uostams bėdų kilo mažiau – jie dažniau pranešdavo ne apie atšaukiamus, o tik apie vėluojančius lėktuvus. Keleiviams daugiau kilo keblumų pasiekti oro uostą užpustytais keliais.

Nebeliko ir bilietų

Sniegas pastarosiomis dienomis tapo bene didžiausiu Didžiosios Britanijos rūpesčiu.

„Iškrito 20 centimetrų sniego”, „Oro uostai paralyžiuoti”, „Neišvažiuojami keliai” – skelbia šios šalies portalai ir skaičiuoja į avarijas dėl slidaus kelio patekusias aukas.

Jungtinėje Karalystėje įsitvirtinusiems lietuviams, kurie gimtinėje ne kartą braidžioję po pusnis, toks britų sutrikimas kelia šypseną. Tačiau juokas ima toli gražu ne visus – jų planus parsirasti į Lietuvą ar iš jos grįžti į Didžiąją Britaniją sugriovė airių bendrovės „Ryanair” atšaukiami reisai.

Tiems, kurie skuba, neįmanoma įsigyti naujo, kad ir brangesnio, bilieto artimiausiomis dienomis: jie visi išpirkti.

Tikisi geresnės šiandienos

Keleivių, skrendančių iš Didžiosios Britanijos, planus jaukė ne tik padėtis Londone, bet ir Frankfurte, Vienoje, Paryžiuje ir Amsterdame.

Apie 40 proc. skrydžių pastarosiomis dienomis teko atšaukti Paryžiaus Orli bei Charles’io de Gaulle’io oro uostuose. Daugiausia – šalies viduje. Tačiau sėsti į autobusą taip pat nelengva užduotis – keliai sunkiai išvažiuojami.

Gali būti, kad Europą įkalinusi padėtis tęsis dar kelias dienas. Pagal oro prognozes, šaltis spaus dar keletą dienų, o jį keis gausus sniegas.

Tiesa, jau vakar skrydžių bendrovė „Air France”, kurios lėktuvai strigo Paryžiaus oro uostuose, lengviau atsikvėpė ir pranešė šiandien grįšianti į normalų ritmą. Vakar bendrovė įvykdė vos daugiau nei pusę savo numatytų reisų.

Lietuvai sniegas nelabai baisus

Kol britai, vokiečiai ir prancūzai grumiasi su sniegu, šalčiu ir plikledžiu, Lietuvos oro uostų atstovai tikina, kad snieguotos žiemos jiems įprastos, tad keblumų kelia tik iš Didžiosios Britanijos ar Vokietijos neatskrendantys ar vėluojantys lėktuvai.

Vilniuje vakar iškritusio sniego storis siekė 19 centimetrų. „Gyvename beveik normaliu ritmu. Oro uosto tarnybų darbuotojai sako, kad ši žiema draugiška. Kilimo takai valomi”, – tikino Tarptautinio Vilniaus oro uosto (TVOU) atstovė Sandra Meškauskaitė.

Tiesa, sekmadienį į Vilnių neatskrido, kaip kad planuota, orlaiviai iš Frankfurto ir Londono. Pirmadienio rytą TVOU nesulaukė lėktuvo iš Frankfurto.

Pirmadienį vėlavo lėktuvai iš Donkasterio ir Liverpulio, taip pat iš Varšuvos.

„Žiemos sezonui ruošiamės iš anksto, esame apsirūpinę reikalinga specialia technika, kad žiemos negandos netrukdytų aptarnauti skrydžius.

Pastarosiomis dienomis oro sąlygos buvo nelengvos, stiprus snygis, bet išskirtinių problemų tai nesukėlė. Vėlavo atvykti keletas lėktuvų iš kitų oro uostų, daugiausia Jungtinės Karalystės”, – sakė Tarptautinio Kauno oro uosto atstovė Jūratė Baltrušaitytė.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.