Politikai pradėjo skaičiuoti pelną iš dar nerastų skalūnų dujų

Iš dešimties Lietuvoje esančių skalūnų dujų žvalgybai ir gavybai tinkamų plotų kol kas užimtas tik vienas.

Komisijos pirmininkas K. Daukšys pasiūlė rimtai apsvarstyti valstybės galimybes ateityje įsitraukti į skalūnų dujų žvalgybą ir gavybą.<br>D. Umbrasas
Komisijos pirmininkas K. Daukšys pasiūlė rimtai apsvarstyti valstybės galimybes ateityje įsitraukti į skalūnų dujų žvalgybą ir gavybą.<br>D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

2013-03-13 15:32, atnaujinta 2018-03-10 02:14

Jame  skalūnų žvalgybą norinti atlikti JAV įmonė „Chevron“ jau susidūrė su vietinių gyventojų ir dalies politikų pasipriešinimu.

Tačiau geriausiu atveju po 5-6 metų prasidėsiantys darbai dalies politikų galvoje ne tik įvykę, bet ir apmokestinti.

Susirinkusi svarstyti skalūnų dujų išgavimo galimybių Seimo Energetikos komisija didžiausią dėmesį skyrė ne aplinkos apsaugos problemoms, bet galimam pelnui aptarti.

Komisijos pirmininkas, Seimo narys Kęstutis Daukšys pasiūlė rimtai apsvarstyti valstybės galimybes ateityje įsitraukti į skalūnų dujų žvalgybą ir gavybą.

„Turime dešimt plotų. Vieną plotą duokime „Chevron“ išžvalgyti, o kituose siūlyčiau dalyvauti ir valstybei. Norvegams kažkaip nereikia investuotojų iš užsienio, yra „Statoil“, gręžia gręžinius ir niekam galvos neskauda“,- kalbėjo K. Daukšys.

Protestus numalšintų galimybė užsidirbti?

Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis, neseniai lankęs JAV skalūnų dujų gręžinius, pastebėjo, kad gyventojų pasipriešinimas dujų žvalgybai ir gavybai gerokai sumažėtų pritaikius JAV mokesčių modelį.

„Ten išgaunanti kompanija apie 15 proc. pelno sumoka žemės savininkui, taip pat moka įvairius valstybės mokesčius. Manau, kad yra neteisinga, kad pas mus viskas turi eiti į valstybės biudžetą.

Kaip pavyzdį sakau – galėtume skirti 15 proc. valstybei, 4,5 proc. savivaldybei, o 0,5 proc. - žemės savininkui. Jei padarytume tokią pataisą, tai tuomet Žygaičių gyventojai atvažiuotų su plakatais ir reikalautų gręžti jų sklypuose“, - pusiau juokais svarstė ministras.

Energetikos komisija pritarė, kad valstybei reikia palikti galimybę likusiuose plotuose pačiai atlikti dujų žvalgybą ir gavybą.

Taip pat pasiūlyta sudaryti galimybę dalį pelno gauti privatiems ir juridiniams asmenims, kurių teritorijoje bus išgaunamos dujos.

Komisijos pasiūlymus turės svarstyti Vyriausybė.

V. Mazuronis tapo skalūnų žvalgybos šalininku apsilankęs JAV

Primename, kad aplinkos ministras V. Mazuronis antradienį „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ dalijosi įspūdžiais apie skalūnų dujų gavybą.

„Kalba eina apie du gręžinius, kurie duotų atsakymus - ar mes diskutuojam dėl ko nors, ar dėl tuščios erdvės“, - teigė V. Mazuronis, teigdamas, kad diskutuoti apie skalūnų dujas, kol nepadaryti žvalgomieji gręžiniai, būtų išvis neišmintinga.

„Aš manau, kad mums reikia persižiūrėti įstatyminę bazę ir ypač aplinkosauginę. Antras dalykas, ko mums labai reikia – reikia padaryti realią fizinę gręžinių kontrolę – tai yra sukurti sistemą, kontrolierius, kurie žiūrėtų, važinėtų po gręžinius ir panašiai. Prieš gręžiant yra daromas monitoringas viso regiono vandens telkinių, šulinių ir panašiai ir po gręžimo ta kompanija nuolat daro monitoringą, ir jeigu atsiranda nors mažiausi pakitimai geriamajame vandenyje ar kituose dalykuose, iškart yra į tai reaguojama, taisoma ir panašiai“, - aiškino V. Mazuronis.

Anot jo, realiai pradėti naudoti gręžinius, jeigu ten bus kas nors atrasta, bus galima ne anksčiau nei po 5-6 metų. Per tiek laiko bus galima diskutuoti ir tobulinti įstatyminę bazę.

Partijos nuomonė dėl skalūnų išsiskyrė

V. Mazuronio partijos „Tvarkos ir teisingumo“ lyderis Rolandas Paksas skeptiškai vertina amerikiečių kompanijos „Chevron“ norą kuo greičiau pradėti skalūnų dujų paiešką Tauragės rajone.

Praėjusią savaitę vienoje šalies televizijoje pasirodė užsakytas reportažas, kuriame partijai „Tvarka ir teisingumas“ atstovaujantys europarlamentarai Rolandas Paksas ir Juozas Imbrasas, apsilankę Tauragės rajone, kritikuoja skalūnų dujų ieškoti pasiruošusios kompanijos atstovų veiklą.

Tai, kad „Tvarkos ir teisingumo“ lyderiai turi skirtingą požiūrį į šį šalies energetiniam saugumui svarbų projektą, neoficialiuose pokalbiuose pripažįsta ir pats V. Mazuronis.

Su gyventojais „Chevron“ bendraus po kelių mėnesių

Po praėjusį antradienį Tauragės rajono savivaldybėje vykusio pokalbio su vietos valdžia įmonės „Chevron Exploration & Production Lietuva“ atstovai pareiškė, jog su Tauragės rajono gyventojais, kurie priešinasi skalūnų dujų žvalgybai bei gavybai, pradės bendrauti po kelių mėnesių.

Tauragės rajone skalūnų dujų ketinančios ieškoti energetikos milžinės bendrovės „Chevron“ atstovai mano, jog tuomet žemės savininkų neigiamos emocijos bus atvėsusios ir bus galima jiems pateikti teigiamą informaciją apie skalūnų dujų gavybą.

Žemės sklypų savininkai privalo leisti atlikti angliavandenilių seisminius tyrimus, o prievolės leisti atlikti gavybą nėra.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.