Skalūnų bijantiems gyventojams siūlo nežiūrėti „Youtube“ vaizdelių

Po praėjusį antradienį Tauragės rajono savivaldybėje vykusio pokalbio su vietos valdžia įmonės „Chevron Exploration & Production Lietuva“ atstovai pareiškė, jog su Tauragės rajono gyventojais, kurie priešinasi skalūnų dujų žvalgybai bei gavybai, pradės bendrauti po kelių mėnesių.

Žygaitiškiai protestavo prieš skalūnų žvalgybą.<br>E. Baronaitė
Žygaitiškiai protestavo prieš skalūnų žvalgybą.<br>E. Baronaitė
Daugiau nuotraukų (1)

Erika Baronaitė

Mar 13, 2013, 1:43 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 2:35 AM

Tauragės rajone skalūnų dujų ketinančios ieškoti energetikos milžinės bendrovės „Chevron“ atstovai mano, jog tuomet žemės savininkų neigiamos emocijos bus atvėsusios ir bus galima jiems pateikti teigiamą informaciją apie skalūnų dujų gavybą.

„Mes išsakėme pagrindinį Žygaičių seniūnijos gyventojų reikalavimą: anuliuoti su įmone „LL investicijos“, kurios 50 procentų akcijų priklauso įmonei „Chevron“, pasirašytas sutartis ir iš naujo pradėti derybas su gyventojais.

Žmonės jaučiasi apgauti, todėl, kol tai nebus padaryta, jie nenori su „Chevron“ kompanijos atstovais kalbėtis“, - teigė Tauragės rajono vicemeras Silverijus Statkus.

„Chevron“ atstovai nepažadėjo, kad sutartys bus grąžintos, tačiau neneigė, kad įmonė „LL investicijos“, bendraudama su žygaitiškiais, padarė klaidų.

Siūlė nežiūrėti „Youtube“ vaizdų

Prieš „Chevron“ atstovų ir Tauragės rajono valdžios susitikimą, Tauragės rajono savivaldybės posėdžių salėje tarybos nariai bei Žygaičių seniūnijos atstovai išklausė įmonių „LL invesiticijos“, „Minijos nafta“ vadovų, Lietuvos geologijos tarnybos direktoriaus Juozo Mockevičiaus, paaiškinimus apie angliavandenilių žvalgybos bei gavybos technologiją.

Apie pavojingų atliekų utilizavimą, kurios susidaro išgaunant naftą ar skalūnų dujas, aiškino Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento administracijos direktorius Andrius Kairys.

J. Mockevičius priminė, jog dėl skalūnų dujų gavybos Lietuvoje yra šalininkų ir priešininkų, o vieningos nuomonės nėra ir Europos parlamente.

Toliau jis aiškino, jog žemės sklypų savininkai privalo leisti atlikti angliavandenilių seisminius tyrimus, o prievolės leisti atlikti gavybą nėra.

„Tai pabrėžiama Konstitucijoje, kuri yra šventa. Tačiau įstatymai nėra tokie šventi. Jie gali būti keičiami. Viskas priklausys nuo to, kokia bus politinė valia“, - aiškino J. Mockevičius.

Pateikęs informaciją apie skalūnų susidarymą, jis pripažino, kad šios rūšies geologija netgi ir JAV dar yra kūdikystės stadijoje.

„Lietuvos gelmėse skalūnai stūkso skysto koncentrato, o ne dujų pavidalu. Mes dar nežinome, ar galima išgauti dujas iš šių molio skalūnų, o jūs jau dėl to išgyvenate.

Garantuoju, jog žvalgyba geriamo vandens tikrai neužterš.

Tvirtai žinau, kad nei šalia gyvenviečių apsauginės zonos, nei šalia bažnyčios ar turgaus, šie darbai nebus vykdomi.

Šiam procesui reikės pasirinkti tokias vietas, kurios niekam netrukdys“, - skalūnų dujų gavybai prieštaraujantiems žygaitiškiams aiškino J. Mockevičius.

Jis skatino mažiau žiūrėti „Youtube“ vaizdelių, o remtis faktais: skalūnų dujų gavybos procesas sėkmingai vyksta Jungtinėse Amerikos Valstijose, o žvalgybai neprieštarauja Vokietija, Didžioji Britanija, Lenkija.

Abejoja dėl ekonominės naudos

Posėdyje dalyvavęs Seimo narys Darius Petrošius suabejojo skalūnų dujų ekonomine nauda.

„Lietuva, atiduodama savo išteklius, ekonominio naudingumo neturi.

Aš suprantu, kad su skalūnų dujomis atsitiks kaip su nafta: už tai, kas lyg ir priklausytų mums visiems, mokėsime rinkos kaina“, - teigė parlamentaras.

„LL investicijos“ laimėjo konkursą ieškoti naftos Šilutės-Rusnės plote, Raseinių plote, Rietavo plote, į kurį įeina ir Žygaičių seniūnija.

Man žinoma, kad ketvirtajame plote, kuris apima likusį Tauragės rajoną, Pagėgių savivaldybę, Jurbarko rajoną bei Šakių rajone esantį Kudirkos Naumiestį, bus ieškoma skalūnų dujų.

Tarybos nariams „LL investicijos“ atstovai norėjo įteigti, jog Žygaičių seniūnijoje jie ieškos naftos, tačiau mums buvo demonstruojami skalūnų dujų uolienų pavyzdžiai. Kyla klausimas, ko ūkininkų žemėse bus ieškoma: naftos ar skalūnų dujų“, - portalui lrytas.lt kalbėjo S. Statkus.

Žygaičių bendruomenės „Žygava“ pirmininkas Jonas Nairanauskas stebėjosi, kodėl skubama iki kovo 19 dienos paskelbti konkurso nugalėtoją.

„Kodėl nebendraujama su norvegais, kurie daugiau dėmesio skiria ekologijai.

Aš manau, kad mūsų šalies žemėje esanti nafta ar dujos - tokia maža dozė, palyginti su didžiuliais JAV ir Kanados plotais. Yra ir baisių legendų, kad seisminiai tyrimai - ne ieškojimas skalūnų dujų klodų, o ieškojimas ertmių cheminėms atliekoms.

Kai investuotojai aiškina, jog komercinių paslapčių negalima atskleisti, galima visko prigalvoti.

Išsamios informacijos niekas mums nepasakys. Norėdami nuslopinti įtampą, skalūnininkai kažkiek jos paskelbia, bet visiško atvirumo nėra ir nebus“, - mano J. Nairanauskas.

„Mes gerai suprantame, kad informacija - nauja, jos yra daug ir jums sunku ją suprasti. Todėl siūlau, kad mūsų susitikimai būtų reguliarūs. Į klausimus galėsime atsakyti ir telefonu bei elektroniniu paštu“, - pasibaigus kelias valandas trukusiai diskusijai paaiškino „LL investicijos“ direktorė Natalija Haselton.

„Chevron“ dovana mokykloms - knygos

Prieš savaitę Tauragės rajono mokyklų bibliotekoms buvo išdalinta 430 naujų knygų, kurias dovanojo įmonė „Chevron“.

„Chevron“ dalyvavo akcijoje „Knygų Kalėdos“, kurią pernai inicijavo prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Chevron Exploration & Production Lietuva“ generalinis direktorius Gilbertas Ankenbaueris, kuris jau du kartus Tauragės rajono savivaldybėje buvo susitikęs su vietos valdžios atstovais, parašė laiškus kiekvienai rajono mokyklos bendruomenei.

„Visos kompanijos „Chevron“ vardu noriu nuoširdžiai palinkėti sėkmės pripildant mokyklų bibliotekas naujausių knygų, nešant džiaugsmą ir žinias ateities kartoms.

Visame pasaulyje veikianti viena didžiausių energetikos kompanijų „Chevron“ neseniai veiklą pradėjo ir Lietuvoje. Savo darbe itin daug dėmesio ir atsakomybės skiriame dialogui su bendruomenėmis. Edukacinės programos, mūsų nuomone, yra puiki proga prisidėti prie mokyklų bei vietinių gyventojų gerovės kūrimo.

Klestėjimas XXI-ajame amžiuje yra neatsiejamas nuo žinių ir asmeninio tobulėjimo. Būtent todėl skatiname edukaciją: ypač mokslo, technologijų, inžinerijos ir matematikos srityje, taip pat nentrūkstantį profesinį tobulėjimą. Kur beįsikurtume – iš visų jėgų stengsimės būti geri kaimynai, suprasti Jūsų problemas ir kurti kiekvienam geresnę ateitį“, - teigiama G. Ankenbauerio laiške.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.