Geriausiame pasaulio oro uoste skraido drugeliai

Atviras baseinas, žaliuojantys augalai, masažai ir drugelių sodas - visu tuo galima mėgautis kurortą primenančiame Singapūro Čangi oro uoste. Businessinsider.com šį oro uostą vadina geriausiu - tokiu, kuriame norisi džiaugtis netgi kai skrydis atidedamas ne vienai valandai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt, Business Insider

May 4, 2013, 3:08 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 7:02 AM

„Business Insider“ rėmėsi aviacijos bendrovių apžvalgas rengiančio portalo „Skytrax“ kasmetiniu pasaulio oro uostų reitingu. Oro uostai buvo vertinami pagal kelias kategorijas: renkamas geriausias terminalas, aptariamos galimybės apsipirkti ir gardžiai papietauti, saugumas. Sąrašo sudarytojai rėmėsi 12 mln. keleivių nuomone.

10 vieta - Londono Hitrou oro uostas. Per metus aptarnauja 70 mln. keleivių. Nors Londono meras Borisas Johnsonas yra viešai pasakęs, kad Hitrou daro blogą įspūdį atvykstantiesiems į Didžiąją Britaniją, tai nesutrukdė šiam oro uostui įsiveržti į dešimtąją reitingo poziciją.

Trečias pagal užimtum pasaulio oro uostas praėjusiais metais, šiemet pelnė apdovanojimą kaip oro uostas, kuriame geriausia apsipirkti. Taip pat kaip geriausias įvertintas ir jo penktasis terminalas, kuris duris atvėrė 2008-aisiais po 19 metų trukusios rekonstrukcijos, kuriai skirta 6,2 mlrd. eurų. Hitrou oro uostui skirtas aukštas įvertinimas už tai, kad ten aiškiai pateikiama skrydžių informacija, tinkamai pasirengusios saugumo tarnybos. 9 vieta - Tarptautinis Tokijo oro uostas (Haneda). Per metus aptarnauja 66,8 mln. keleivių. 2010-aisiais atsidarius trečiąjį tarptautinį terminalą, Hanedos oro uostas per metus galėtų aptarnauti 90 mln. keleivių. Šis oro uostas planuoja plėtrą – ketinama statyti dar vieną terminalą su aštuoneriais vartais, daugiau vietų automobiliams laikyti ir viešbučiu. Visa tai turėtų iškilti kitų metų kovą. Haneda laimėjo švariausio terminalo ir geriausio vietinių skrydžių oro uosto apdovanojimus. Šio oro uosto Imigravimo tarnyba įvertinta antrąja vieta. 8 vieta - Tarptautinis Vankuverio oro uostas. Per metus aptarnauja 17,6 mln. keleivių. Mažiausiai keleivių aptarnaujantis dešimtuko oro uostas siūlo keleiviams pasigrožėti didžiule Ramiojo vandenyno šiaurės vakarų pakrantės meno kolekcija, o keleiviams susiorientuoti padeda oro uoste dirbantys savanoriai. „Skytrax“ skelbia Vankuverio oro uostą geriausiu oro uostu Šiaurės Amerikoje iš eilės jau ketvirtus metus. Į jo plėtrą pastaruoju metu investuota 1,4 mlrd. dolerių. 7 vieta -  Ciuricho oro uostas. Per metus aptarnauja 24,8 mln. keleivių. Didžiausias tarptautinis oro uostas Šveicarijoje 2003-aisiais atidarė naują terminalą su traukinių stotimi. Apie 12 kilometrų nuo miesto nutolęs oro uostas įvertintas už geriausią bagažo tarnybos darbą. Čia veikia bagažo pristatymo tarnyba – už paslaugą sumokėję keleiviai gali būti ramūs, kad jų lagaminai ir krepšiai pasieks keleivį nurodytu adresu.

6 vieta - Miuncheno oro uostas. Per metus aptarnauja 38,4 mln. keleivių.

Antrame pagal aptarnaujamų keleivių skaičių Vokietijos oro uoste kelias iki vartų neprailgsta: daug kur sienos ir lubos yra iš stiklo, tad jame erdvu ir jauku. Nuo Miuncheno oro uostą skiria 45 minučių kelionė traukiniu. Jis pelnė geriausio oro uosto Vidurio Europoje vardą, taip pat įvertintas kaip geriausias pasaulio oro uostas papietauti. 5 vieta - Tarptautinis Pekino oro uostas. Per metus aptarnauja 81,9 mln. keleivių.

Tai daugiausiai keleivių per metus aptarnaujantis oro uostas Azijoje ir antrasis pasaulyje, kurį lenkia tik Atlantos Hartsfildo oro uostas.

Dėl šios priežasties Pekinas stato naują oro uostą, kuris bus didesnis nei Niujorko JFK, La Guardia ir Niuarko oro uostai kartu sudėjus. Aukščiausias oro uosto pastatas – trečiasis terminalas – tapo vienu iš penkių geriausių terminalų. Jis buvo atidarytas 2008-aisiais specialiai Pekino olimpinėms žaidynėms.

Antrąja vieta įvertinta ir šio oro uosto bagažo tarnyba. 4 vieta -  Honkongo oro uostas. Per metus aptarnauja 56,1 mln. keleivių. Vienas iš daugiausiai keleivių aptarnaujančių pasaulio oro uostų. Jis išskiriamas kaip vienas geriausių oro uostų pietauti, apsipirkti, leisti laisvalaikį, be to, keleiviai giria jo švarą. 2012-ųjų kovą šis oro uostas nutarė įsirengti dar vieną orlaivių kilimo taką, kad padidintų savo pajėgumus. Honkongo oro uoste įkurti devynių duobučių golfo laukai, poilsio aikštelės ilgai skrydžio laukiantiems keleiviams. 3 vieta -  Amsterdamo Šipolio oro uostas. Per metus aptarnauja 51 mln. keleivių. 1916-aisiais jis buvo įkurtas kaip karinis aerodromas, o dabar yra vienas iš daugiausia keleivių aptarnaujančių oro uostų.

Kol keleiviai laukia savo skrydžio, jie gali pasimėgauti masažu, sužaisti pokerį kazino ar paskaityti oro uosto bibliotekoje. Taip pat „Skytrax“ jį vadina vienu geriausiu oro uostu papietauti ir apsipirkti.

2 vieta - Inčeono oro uostas. Per metus aptarnauja 39,2 mln. keleivių.

Didžiausiame oro uoste Pietų Korėjoje leidžiasi daugiau nei 70 oro bendrovių lėktuvai. Jis vienas iš trijų oro uostų, kurie gavo penkias „Skytrax“ žvaigždutes.

Kasmet nuo 2005-ųjų Inčeono oro uostą kaip vieną geriausių išrenka ir Tarptautinė oro uostų taryba. Tik 2001-ųjų kovą pastatytas oro uostas primena Korėjos kultūros muziejų ir yra aukštai vertinamas už švarą, poilsio vietas, išplėtotas interneto paslaugas ir tradicinių patiekalų pasirinkimą.

1 vieta -  Singapūro Čangi oro uostas. Per metus aptarnauja 51,2 mln. keleivių.

Šis oro uostas įrengtas taip, kad į jį įžengus išnyksta net ir menkiausias nerimas dėl laukiančios kelionės. Keleivius supa įvairūs augalai, čia įrengtas atviras baseinas ir net drugelių sodas. Norintieji gali eiti į kino teatrą, sveikatinimosi procedūrų, net išsimaudyti po dušu. „Šiame oro uoste aš praleidau kelias valandas ir supratau: tai vieta, kurioje išties norisi, kad pertrauka tarp skrydžių truktų kuo ilgiau“, - savo įspūdžiais iš Čangi oro uosto pasidalijo „Business Insider“ redaktorė Jennifer Polland.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.