Italijos mafija pamėgo saulės ir vėjo energetiką

Iš Sicilijos kilęs ir elektriko išsilavinimą turintis 57 metų Vito Nacastri dar neseniai buvo vadinamas vėjų valdovu. Mat jo verslo imperija – viena didžiausių Italijoje saulės ir vėjo energetikos bendrovių. Tačiau teisėsauga surinko pakankamai įrodymų, kad jis yra anaiptol ne verslininkas baltomis pirštinėmis, o mafijos atstovas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 5, 2013, 1:00 PM, atnaujinta Mar 4, 2018, 10:08 PM

Italų mafija meta pinigus į atsinaujinančius energijos šaltinius. Apie tai puse lūpų buvo kalbama jau anksčiau, o dabar faktai ima lįsti į viešumą, rašo „Welt.de“.

Policija jau konfiskavo 1,3 milijardo eurų vertės V.Nacastri turto. Teisėsaugos akiratyje atsidūrė net 43 su juo susijusios bendrovės, kone šimtas nekilnojamojo turto objektų, 66 įtartini finansavimo atvejai.

Įtariama, kad šis „verslininkas“ susijęs su „Cosa Nostra“ grupuotėmis iš Katanijos, Mesinos ir Palermo, taip pat su Kalabrijos „'Ndrangheta“.

Švari saulės ar vėjo energija dažnai finansuojama už labai nešvarius pinigus. Visos didžiausios Italijos mafijos šeimos mėgina įsiskverbti į šį verslo sektorių, investuoti iš nusikalstamos veiklos gautus milijardus eurų ir žertis nemenką pelną.

Tai visiškai suprantama: kitos Italijos ūkio šakos merdėja, ypač mafijos pamėgta statybų pramonės, tuo tarpu atsinaujinančių energijos šaltinių plėtra vyksta didžiuliu greičiu. Mat vyriausybė numačiusi iki 2020 metų tam kasmet skirti 900 mln. eurų subsidijų.

Apie tai, kad mafija nusitaikė į šį verslą, kalbama net ir Europolo pranešime Europos parlamentui: „Tokių projektų vykdytojai siekia gauti naudos iš valstybės bei ES subsidijų ir mokesčių lengvatų. Tai ir tampa priežastimi investuoti nusikalstamais būdais gauti pinigus ir įkurti legalias verslo struktūras“.

Maža to, įspėjama, kad nusikalstamos Italijos struktūros mėgina legalizuoti savo veiklą ir pinigus ne tik tėvynėje, bet ir kitose Europos šalyse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?