Elektros rinkos kaina Lietuvoje sumažėjo, tačiau vis tiek išliko didžiausia regione

Liepą vidutinė elektros energijos kaina Lietuvos laisvoje rinkoje sumažėjo 10 proc. Kainos mažėjo ir kitose Baltijos šalyse bei Suomijoje.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Aug 13, 2013, 11:40 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 11:41 PM

Vis dėlto kilovatvalandės (kWh) elektros energijos kaina išliko aukštesnė nei paprastai vasaros viduryje. Tokius duomenis pateikia elektros energijos tiekėja „Enefit“.

Bendrovės generalinis direktorius Artūras Šyvokas teigė, jog kilovatvalandės kaina artimiausiu metu nemažės.

„Kol kas neturime jungčių su Skandinavijos šalimis, o Estijos-Latvijos jungtis nėra pakankama tam, kad pigi elektros energija pasiektų Lietuvą. Tai lemia, kad vasarą turime aukščiausias elektros energijos kainas regione. Vasarą Lietuvoje gaminama elektros energija yra palyginti brangi, todėl nedaro įtakos rinkos kainoms. Šiuo metu laiku šalis visiškai priklausoma nuo importuojamos elektros energijos. Rugpjūtį kainos turėtų laikytis panašiame lygyje arba netgi šiek tiek paaugti“, - sakė jis.

Laisvojoje Lietuvos ir Latvijos elektros rinkoje vidutinė kilovatvalandės kaina sumažėjo panašiai ir liepą buvo vienoda - 17 centų. Estijoje ji smuko net 24,7 proc. iki 13,9 ct/kWh, o Suomijoje susitraukė mažiausiai - 4,1 proc. iki 12,8 ct/kWh.

Palyginus su pernykščiu liepos mėnesiu, vidutinė elektros energijos kaina pastebimai išaugo. Praėjusiais metais Lietuvoje ji buvo 7 proc. mažesnė, Estijoje - 12 proc., o Latvijoje - 15 procentų. Suomijoje vidutinė elektros energijos kaina tuomet buvo neįprastai maža, todėl lyginant laikotarpius jos augimas buvo itin ryškus - 170 proc.

Pasak A. Šyvoko, didesniam vidutinės elektros energijos kainų mažėjimui Skandinavijos regione sukliudė augusios žaliavų kainos ir vyravusios oro sąlygos.

„Paprastai didžiausią įtaką kainoms daro vandens lygis to regiono hidroelektrinėse. Liepą regione iškrito mažai kritulių, todėl jis buvo mažesnis nei vidutinis daugiametis. Vandens lygis buvo nuo 1 iki 8 proc. mažesnis nei įprastai“, - teigė jis.

Tai mažino pasiūlą ir amortizavo kainų kritimą. Rugpjūtį Skandinavijoje prognozuojami lietingesni orai, todėl elektros energijos kainos po šuolio vasaros pradžioje turėtų stabilizuotis.

Naftos kainos liepą išliko stabilios ir svyravo nuo 103 iki 109 JAV dolerių už barelį. Per mėnesį naftos kaina pakilo 5,42 proc. - iki 107,7 JAV dolerio (277,82 lito) už barelį.

Taršos leidimų kainos taip pat ūgtelėjo. Liepos pradžioje jos smarkiai kilo, o vėliau po truputį mažėjo iki 14,98 lito už toną - 3 proc. daugiau nei birželio pabaigoje. Staigiam augimui daugiausia įtakos padarė Europos Parlamento sprendimas sulaikyti 900 mln. leidimų platinimą iki 2019 m., siekiant išlaikyti aukštas taršos leidimų kainas. Tačiau tai nėra galutinis sprendimas, tam pritarti dar turės Europos Komisija.

Akmens anglių kainos sumažėjo 1,69 proc. iki 84,2 JAV dolerio (217,2 lito) už toną. Kainų mažėjimą lėmė stipri vietinė gavyba ir aukštas importo lygis Kinijoje. Dėl šių priežasčių šalyje pradėjo jaustis akmens anglių perteklius ir žaliavos kainos ėmė mažėti.

„Enefit - nepriklausoma elektros tiekėja, viena iš Lietuvos laisvos elektros rinkos lyderių. Bendrovė yra didžiausios Baltijos šalyse ir nuo importuojamo kuro nepriklausomos elektros energijos gamintojos „Eesti Energia“ antrinė įmonė. Lietuvoje „Enefit“ dirba nuo 2007 metų. Šiemet bendrovė Lietuvoje savo klientams planuoja patiekti apie 860 GWh elektros energijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.