Seimas sumažino privalomą energijos išteklių rezervinių atsargų kaupimo kiekį

Seimas ypatingos skubos tvarka priėmė Energetikos įstatymo pataisas, kuriomis patikslino nuostatas dėl privalomo energijos išteklių rezervinių atsargų kaupimo. Pasak teisės akto pakeitimų iniciatorių, šiuo metu taikomi reikalavimai dėl energijos išteklių rezervinių atsargų neatitinka faktinių rezervinio kuro panaudojimo poreikių energetikos sektoriuje, o naujos nuostatos leis sumažinti energetikos įmonių išlaidas, susijusias su rezervinių atsargų kaupimu ir saugojimu, šilumos gamybos savikaina.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 15, 2013, 12:25 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 4:04 AM

Priimtame įstatyme įtvirtinama, kad energetikos įmonės, kurių šilumos ir (ar) elektros energijos gamybos įrenginių bendra galia yra didesnė kaip 5 MW ir kurios gamina parduoti skirtą šilumos ir (ar) elektros energiją, privalės turėti energijos išteklių rezervinių atsargų šaltuoju metų periodu.

Ši nuostata nebus taikoma energetikos įmonėms, kuriose elektros energija gaminama naudojant išteklių rūšis, kurių dėl gamybos šaltinių techninių ypatybių nėra galimybės kaupti ar palaikyti: saulės energija, vėjo energija, hidroenergija, geoterminė energija ar energijai gaminti tinkamos pramoninės ir (ar) komunalinės atliekos, kai atliekas deginančios jėgainės technologija neleidžia atskirai deginti kitos rūšies kurą.

Energetikos įmonės, šilumos gamybai naudojančios energijos išteklių rūšis, kurių dėl gamybos šaltinių techninių ypatybių nėra galimybės kaupti ar palaikyti: geoterminė energija ar energijai gaminti tinkamos pramoninės ir (ar) komunalinės atliekos, kai atliekas deginančios jėgainės technologija neleidžia atskirai deginti kitos rūšies kurą, privalės sudaryti sutartį su kita toje pačioje aprūpinimo šiluma sistemoje veikiančia šilumos gamybos įmone dėl šilumos kiekio, reikalingo sutrikus kuro tiekimui, gamybos ir atitinkamų rezervinių atsargų kaupimo bei saugojimo.

Priimtais įstatymo pakeitimais taip pat nutarta sumažinti energijos išteklių rezervinių atsargų kiekį. Pagal teisės akto pakeitimus šaltuoju metų periodu atsargų kiekis turės būti ne mažesnis, negu energetikos įmonės vidutiniškai suvartoja per 10 kalendorinių dienų, skaičiuojant pagal trejų praėjusių kalendorinių metų 10 kalendorinių dienų vartojimo vidurkį šaltuoju metų periodu (nuo lapkričio 1 iki kovo 31 dienos).

Šiltuoju metų laikotarpiu (nuo balandžio 1 iki spalio 31 dienos) energijos išteklių rezervinių atsargų poreikį ir kiekį nustatys pačios energetikos įmonės. Energijos išteklių rezervinės atsargos kaupiamos, laikomos, atnaujinamos energetikos įmonių, kurios privalo turėti energijos išteklių rezervinių atsargų, lėšomis.

Pagal iki šiol galiojusią tvarką energetikos įmonės buvo įpareigojamos rezervinių atsargų kiekį sukaupti ir palaikyti ištisus metus, o energijos išteklių rezervinių atsargų kiekis turėjo būti ne mažesnis, negu energetikos įmonės vidutiniškai suvartoja per vieną kalendorinį mėnesį.

Už įstatymo pataisas balsavo 92 Seimo nariai, prieš balsavusių nebuvo, susilaikė 10 parlamentarų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.