Pajamų iš lietuviškos naftos – vis mažiau

Valdžios pastangos surinkti daugiau mokesčių iš lietuviškos naftos gavybos eina perniek. Nors pernai pasiūlytos didesnės kompensacijos ir kitos lengvatos, šiais metais biudžete veriasi dar didesnė skylė.

Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Nov 19, 2013, 7:21 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 7:15 AM

Per dešimt šių metų mėnesių naftos ir dujų išteklių mokesčių į biudžetą surinkta 26,5 mln. litų, nors buvo planuota gauti 34 milijonus. Dar viena skylė biudžete? Regis, taip. Juk dar pernai tuo pat metu valstybei pavyko susižerti beveik 35 milijonus litų.

Viliojo mažesniu tarifu

Ką daryti, kad lietuviškos naftos būtų pumpuojama daugiau, o pajamos iš mokesčių byrėtų gausiau? Dėl to galvą laužė ne viena Vyriausybė.

Išgaunamos naftos kiekis vis menksta, naujų plotų beveik neatrandama, o verslininkai neskuba investuoti. Mat kova su vietos bendruomene Kintuose atbaido naftos gavėjus ieškoti juodojo lietuviško aukso.

Dabartinė valdžia praėjusiais metais savotiškai bandė nusilenkti naftos gavėjams – padidino kompensacijas tiems, kurie žvalgosi naftos savo lėšomis valstybės atrastuose telkiniuose.

Bet tai dar ne viskas. Buvo sumažintas bazinis naftos ir dujų išteklių mokesčio tarifas. Seimas priėmė naują potvarkį netgi skubos tvarka. Tačiau mokesčių dar labiau sumažėjo.

Sąlygos tik pablogėjo?

Nors šiais metais planuota surinkti tiek mokesčių, kiek pavyko pernai, jau šiandien aišku, kad nepavyks net priartėti. Šįmet surinkta 78,2 proc. planuotų pajamų, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu.

Mokesčių inspektoriai teigia, kad įplaukos nuseko dėl to, kad buvo pasinaudota lengvatomis.

Naftos gavėjai skundžiasi, kad verslo sąlygos pablogėjo, o surenkamų mokesčių dar labiau sumažėjo dėl kritusios naftos kainos.

„Sąlygos ne pagerėjo, o pablogėjo. Nors tarifas ir buvo sumažintas, tačiau panaikinta labai svarbi lengvata”, – „Lietuvos rytui” sakė gavybos kompanijos „Minijos nafta” vyriausiasis finansininkas Virgilijus Petuška.

Mat iki praėjusių metų naftos gavėjai galėjo sumažinti mokesčių naštą investavę į juodojo aukso žvalgybą savuose plotuose.

„Tai skatino ieškoti, buvo motyvų žvalgytis naftos. Dabar to nebeliko, nes ši lengvata buvo panaikinta”, – pasakojo V.Petuška.

Atpigo ir pati nafta

Ar kas pasinaudojo šįmet pasiūlyta nauja kompensacija? „Minijos naftos” atstovas teigė tokių nežinantis. Tačiau jis aiškino, kad mokesčių surinkimas galėjo kristi dėl naftos kainos.

„Tai irgi veikia pajamas. Naftos kainos šiais metais krito”, – pažymėjo jis.

Vis dėlto mokesčių rinkėjai nelinkę manyti, kad įplaukos taip sumažėjo dėl atpigusios naftos.

Pasak jų, būtent naujos lengvatos smogė biudžeto surinkimui. „Tam neigiamą įtaką padarė naftos ir dujų išteklių mokestis bei dividendai”, – skelbia Valstybinė mokesčių inspekcija.

Pasak inspektorių, sumažintas mokesčio tarifas ir padidintos kompensacijos lėmė ir mažesnes įplaukas į biudžetą. Naftos gavybos bendrovės tuo pasinaudojo ir susimažino mokesčių prievolę.

Dividendų pribyrėjo tik trupiniai

Tiesa, biudžeto planuotojams galvą labiau turėtų skaudėti ne dėl pajamų iš naftos. Dividendų iš valstybės įmonių į biudžetą pastaruoju metu surenkama dar mažiau.

Pavyzdžiui, per dešimt šių metų mėnesių surinkta 102 milijonai litų – mažiau nei pusė planuotų pajamų. Arba keturis kartus mažiau nei pernai tuo pačiu metu.

Ši skylė tik didėja. Pavyzdžiui, spalį iš dividendų surinkta 3 milijonai litų vietoj planuotų 90 milijonų.

Tačiau Seimo pirmininkei Loretai Graužinienei tai atrodo normalu.

„Ankstesnė Vyriausybė išreikalavo labai didelę sumą dividendų ir tai tiesiog sustabdė investavimo įmonėse politiką. Tai yra nesveika. Be to, jie sudarė sąlygas paimti dividendus avansu. Taigi jie išsunkė iš valstybinių įmonių viską, ką buvo galima išsunkti. Jeigu ir dabar bus didžiulis dividendų planas, tai nebus racionalu. Įmonė skolinsis tam, kad galėtų mokėti valstybei”, – vakar kalbėjo L.Graužinienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.