JAV verslininkai prašo atšaukti 40 metų galiojusį draudimą

JAV prekybos rūmų, stambiausio šalyje verslininkų susivienijimo, prezidentas Thomas J. Donohue paragino šalies valdžią atšaukti 40 metų galiojantį draudimą eksportuoti žaliavinę naftą, praneša laikraštis „The Wall Street Journal“.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jan 9, 2014, 5:21 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 6:15 PM

T.Donohue teigė, kad naftos gavyba šiuo metu gali tapti „naująja didžiąja Amerikos revoliucija“. Jis pridūrė, kad supranta, jog kils keblumų, trukdančių iškart atšaukti draudimą, tačiau pareiškė tikįs, kad toks žingsnis bus žengtas jau netolimoje ateityje.

Draudimas buvo įvestas 1973 metais. Buvo manoma, kad ši priemonė neleis šalies viduje didėti degalų kainoms ir padės apsaugoti rinką nuo manipuliacijų.

Ekspertai teigia, kad dabar situacija pasikeitė, nes JAV kasmet didina šalyje išgaunamos naftos apimtis ir tampa vis mažiau priklausoma nuo importo. Kainos Šiaurės Amerikoje mažėja, todėl naftos gavybos įmonės tikisi galimybių eksportuoti produkciją į Europą, kur nafta yra brangesnė.

Per 2012-uosius naftos gavybos apimtys pasiekė 6,4 mln. barelių per dieną, t.y. beveik 800 tūkst. barelių daugiau nei ankstesniais metais. Tai lėmė skalūnų dujų ir naftos gavybos augimas. Kai kurių ekspertų teigimu, šalyje šiuo metu vyksta „skalūnų revoliucija“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?