A.Butkevičius: valstybė energetikos sektorių valdys efektyviau

Premjeras teigia, kad valstybė

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

May 22, 2014, 11:05 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 3:56 PM

„Mūsų Vyriausybės tikslas, kad energetikos sektorių kuo daugiau valdytų valstybė. Mes valdyme galime turėti sprendimus strateginiais klausimais“, - interviu Žinių radijui ketvirtadienį sakė A.Butkevičius.

Anot jo, „Lietuvos dujų“ kontrolė suteiks galimybę valstybei sėkmingiau derėtis dėl dujų kainų Lietuvai.

„Vedant derybas su dujų tiekėjais, mes turėsime didesnes galias ir tada derinimo procedūros yra daug mažesnės, dėl to, kad mes valdyboje turėsime du papildomus narius, jeigu kalbam apie „Lietuvos dujas“, - tikino premjeras.

Aiškindamas, kad energetikos sektorius veikia geriau, kai jį valdo pati valstybė, A.Butkevičius priminė pernai priimtą Vyriausybės sprendimą, kad skirstant elektros kvotas termofikacinėms elektrinėms, būtų sudaromas gamybos grafikas, kad bendrovės elektrą tiektų pagal poreikį, o ne iš karto pagamintų visą kvotą ir taip užpildytų rinką brangesne elektra.

„Nustatėm kvotas ir įrašėme iki to dydžio ir pasakėme, kad „Lesto“ kiekvieną mėnesį duos užsakymą termofikacinėms elektrinėms, kiek ji supirks elektros energijos, ir tas, kas bus pagaminta daugiau, gamintojai turės parduoti per elektros biržą - tai vien iki gegužės mėnesio mes sutaupėme, man rodos, 65 mln. litų. Tai reiškia, kad valstybė perima reguliavimą į savo rankas, o anksčiau būdavo taip, kad elektrinės žino kvotą, kokia būdavo joms nustatyta, ir kai kurios tą leidžiamą kiekį pagamindavo per tris mėnesius“, - teigė ministras pirmininkas.

Vyriausybė trečiadienį iš Vokietijos koncerno E.ON išpirko „Lietuvos dujų“, „Lesto“ ir „Amber Grid“ akcijas už 509 mln. litų ir per jos valdomas įmones dabar valdys po 56,61 proc. „Lietuvos dujų“ ir „Amber Grid“ akcijų.

Praėjusiais metais Vyriausybė nustatė tvarką, kad „Lesto“ turėtų galimybę kas mėnesį nustatyti elektros gamybos kvotą pagal to laikotarpio poreikį. Termofikacinių elektrinių valdytojai tokia tvarka skundėsi - esą nepavyksta greitai pakeisti gamybos pajėgumų pagal „Lesto“ nurodymus, todėl patiriama nuostolių.

Vyriausybė skelbė, kad dėl tokios tvarkos sutaupyta 67 mln. litų viešuosius interesus atitinkančių paslaugų biudžeto lėšų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.