Statybų inspekcija stoja skersai kelio biokuro katilinei

Bukas valdininkų užsispyrimas jau peržengė ribas. Baigtą statyti biokuro jėgainę Vilniuje Statybų inspekcija reikalauja nugriauti tvyrant geopolitinei krizei, kai Lietuvai gresia energetinė Rusijos blokada, o šildymo sezonas nenumaldomai artėja.

Reikalaujama nugriauti biokuro katilinę, kuri jau gali tiekti pigesnę šilumą sostinės gyventojams.<br>D.Umbraso nuotr.
Reikalaujama nugriauti biokuro katilinę, kuri jau gali tiekti pigesnę šilumą sostinės gyventojams.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Sep 18, 2014, 11:02 AM, atnaujinta Jan 30, 2018, 2:37 PM

Rusijos energetinio monopolio baubas Lietuvai jau seniai būtų buvęs nebaisus, jeigu nešvarūs biurokratiniai ir politiniai žaidimai nebūtų pristabdę žaliosios energetikos ir biokuro katilinių plėtros.

Tačiau skersai kelio energetinei nepriklausomybei stoja Statybų inspekcija, reikalaujanti, kad būtų nugriauta jau pastatyta „Bionovus“ biokuro katilinė sostinėje, rašo „Lietuvos rytas“.

Į 50 MW galios įmonės „Bionovus“ valdomame sklype pastatytos ir Olandijos investiciniam fondui parduotos biokuro katilinės statybas investuota 58 mln. litų. Ji jau galėtų tiekti šilumą ir sumažintų šildymo kainą vilniečiams.

Numojo ranka net į teismą

Tačiau Statybos inspekcija, net nesikreipusi į teismą, nurodė jėgainę nugriauti. Statybų prievaizdai patys nusprendė, kad Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos ir jėgainės statytojų pasirašytos taikos sutarties nėra laikomasi, esą vis dar nenustatytos sanitarinės zonos aplink katilinę.

Tai pirmas atvejis Lietuvoje, kai jau pastatytą ir veikiantį objektą oficialiai siūloma nugriauti be teismo sprendimo.

Įtarimų kelia jau pati įvykių seka. Šią vasarą Statybų inspekcija, prašydama išaiškinti, ar dėl tariamų pažeidimų katilinės statybos leidimas turi būti laikomas netekusiu galios, kreipėsi į Vilniaus miesto apylinkės teismą.

Teismas inspekcijos prašymą atmetė. Tuomet Statybų inspekcija dar kartą kreipėsi į tą patį teismą. Šįsyk – dėl vykdomojo rašto išdavimo, kad galėtų panaikinti katilinės statybos leidimą, rašo „Lietuvos rytas“.

Netrukus inspekcija prašymą atsiėmė ir statybos leidimą panaikino be jokių teismo įgaliojimų.

Pakvipo politiniu šantažu

„Žaliasis“ parlamentaras Linas Balsys apgailestavo, kad interesų grupių žaidimai užkulisiuose kenkia gyvybiniams Lietuvos poreikiams kuo skubiau imti naudoti savo energijos išteklius, taip pat statyti, o ne griauti biokuro katilines.

„Gaila, kad į šią interesų kovą įsitraukė ir Prezidentūra, palaikanti vieną su Rusijos kapitalu susijusią bendrovę.

Valdantieji politikai privalo palaikyti, o ne žlugdyti pastangas siekti energinio savarankiškumo. Deja, ir Vyriausybės žingsniai šioje srityje dar neryžtingi, nenuoseklūs“, – sakė L.Balsys.

Seimo narys, Seimo Ekonomikos komiteto pirmininko pavaduotojas Artūras Skardžius tvirtino, kad sprendimas griauti jau pastatytą biokuro katilinę padarys ne tik ūkinės, bet ir politinės žalos Lietuvai.

„Kiekviena biokuro katilinė – tai plyta šalies energinės nepriklausomybės rūmo sienoje.

Ištraukti įmūrytą plytą, vadinasi, griauti patį statinį.

Statybų inspekcija turėtų atsižvelgti į šias aplinkybes, rasti būdų taikiai išspręsti teisinę koliziją dėl statybos leidimų, jei tokia yra.

Griauti Lietuvos ūkiui gyvybiškai svarbų objektą – tai daugiau negu nesąmonė, tai kvepia sabotažu“, – teigė Seimo narys.

Keistų sutapimų grandinė

„Lietuvos energija“ neseniai išplatino pranešimą, kuriame skelbia, kad išnuomojamas sklypas naujai kogeneracinei elektrinei statyti toje zonoje, kur jau stovi statybos inspektorių nugriauti pasmerkta katilinė.

Nors konkretus statytojas oficialiai dar nežinomas, nebūtų keista, jei pasirodytų, kad tai Rusijoje energetikos projektus aktyviai įgyvendinanti bei mūsų Prezidentūros globojama suomių bendrovė „Fortum“.

Būtent jai buvo naudingas ir konkurentų – įmonės „Reenergy“ atliekų deginimo jėgainės žlugdymas. Praėjusių metų rudenį Statybų inspekcija taip pat panaikino „Reenergy“ leidimą statyti tokią elektrinę.

Keisti sutapimai verčia manyti, kad statybų prievaizdai aklai vykdo politinį užsakymą, ir galima tik spėlioti, iš kur tie užsakymai plaukia – ar iš Simono Daukanto aikštės Vilniuje, ar iš Kremliaus Maskvoje?

Tačiau gali būti, kad užsimoję nugriauti jau pastatytą katilinę politiniai užsakovai ir jų vykdytojai šįkart apsiriko, pasirinkdami taikinį.

Pasirodo, ji priklauso Olandijos kapitalo fondui. Būtent jo užsakymu ir buvo pastatyta jėgainė Jočionių gatvėje.

Smogė vartotojams

Užsimojusi kirsti į Prezidentūros nemalonę patekusiems verslininkams, Statybų inspekcija iš esmės smogė per kišenę šilumos vartotojams.

Ekspertų apskaičiavimais, jei jėgainė bus sustabdyta, šilumos vartotojai per metus už šilumą papildomai sumokės 7,56 mln. litų. Iš jų 5,13 mln. litų kasmet praras gyventojai.

Jeigu Statybų inspekcija liepia griauti biokuro katilines, tai reiškia, kad ir toliau Lietuvos ūkis bus glaudžiai susijęs su beveik tris kartus brangesnėmis už biokurą dujomis. Tad pigesnės šilumos netolimoje ateityje naivu būtų tikėtis.

Akivaizdu, kad artėjant šildymo sezonui virš Lietuvos kaupiasi sunkūs dujų brangymečio debesys.

Reikalauja nugriauti per tris mėnesius

Vida Aliukonienė

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos atstovė ryšiams su visuomene

„Statybos leidimas neteko galios, kaip ir buvo numatyta su bendrove „Bionovus“ pasirašytoje taikos sutartyje, bendrovei neįvykdžius taikos sutarties sąlygų – per nustatytą terminą neatlikus leidimo neteisėtumo pagrindus pašalinančių veiksmų.

Taikos sutartyje numatyta, kad atsakovas turi per metus nuo statybos leidimo galios netekimo dienos pertvarkyti projektinius dokumentus, gauti naujas statybas leidžiantį dokumentą ir, jei būtina, perstatyti statybos leidimo pagrindu pradėtus statyti ar pastatytus statinius, kad jie atitiktų teisės aktų reikalavimus ir teritorijų planavimo dokumentų sprendinius. To neįvykdęs statytojas privalo per 3 mėnesius nugriauti pradėtus statyti ar pastatytus statinius, sutvarkyti statybvietę.

Pagal neteisėtą statybos leidimą statinių griovimo klausimas bus sprendžiamas tik tada, kai per apibrėžtą terminą nebus atlikti statybą įteisinantys veiksmai.

Inspekcija per metus patikrina visų statomų ypatingų statinių statybą. Šiuo atveju netekęs galios leidimas bendrovei „Bionovus“ išduotas 2013 m. balandžio 26 d., teisės aktų pažeidimai nustatyti tų pačių metų lapkritį.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.