Šiauliuose pinga šildymas, Klaipėdoje - brangsta

Šiauliuose nuo spalio 1 d. šilumos kaina mažėja 2,8 proc. Šilumą atpigina biokatilų statyba įmonėje. Nuo spalio 1 d. šiauliečiai mokės 17,01 cento už kilovatvalandę (be pridėtinės vertės mokesčio). Dėl to pinga ir karštas vanduo – suvartotas kubas kainuos 16,58 lito (be PVM), o su 9 proc. PVM – 18,07 lito. Palyginti su praėjusiu šildymo sezonu, „Šiaulių energijos“ tiekiamos šilumos kaina sumažėjo 26 proc.

Palyginti su praėjusiu šildymo sezonu, „Šiaulių energijos“ tiekiamos šilumos kaina sumažėjo 26 proc.<br>123rf nuotr.
Palyginti su praėjusiu šildymo sezonu, „Šiaulių energijos“ tiekiamos šilumos kaina sumažėjo 26 proc.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 30, 2014, 9:28 AM, atnaujinta Jan 29, 2018, 5:09 AM

Pernai miesto Taryba leido statyti du naujus biokatilus – iš viso 20 MW galingumo, rašo „Šiaulių kraštas“.

„Dabar skaičiuojama, ar dar reikės statyti biokatilų, – sakė meras. – Tai priklausys nuo šalies šilumos ūkio pertvarkymo politikos, teikiamos paramos dydžio“.

Vilniui, Kaunui, pasak mero, žadama, jog parama sudarys 50 proc. lėšų. Palyginimui – „Šiaulių energija“, statydama biojėgainę, paramos buvo gavusi tik apie 16 proc., o dabar statydama naujus biokatilus – apie 30 proc. Vyriausybė svarsto nuo kitų metų sausio naikinti šildymui 9 proc. PVM lengvatą. Šiaulių mero J.Sartausko nuomonė dėl to – neigiama. „Žmonėms žadėjome, kad mažės šilumos kaina, mokesčiai. Pas mus Šiauliuose mažėja, bet jeigu bus naikinama PVM lengvata, mažėjimas, palyginti su praeitu šildymo sezonu, būtų ne 26, o gal tik 14 proc.“, – sakė J.Sartauskas.

Uostamiestis mokės brangiau

Priešingai nei šiauliečiams, prieš prasidedant šilumos sezonui Klaipėdoje ir Gargžduose centralizuotai tiekiamos šilumos kaina didėja. Laimei, ji vis tiek bus 8,1 proc. mažesnė nei pernai. Aiškindami, kodėl, lyginant su rugsėju, šilumos kaina didės 3,64 ct/kWh, arba 21 proc., „Klaipėdos energijos“ atstovai tvirtina, kad tai nulėmė miestui šilumą parduodančių nepriklausomų šilumos gamintojų kainų politika, rašo „Vakarų ekspresas“.

 Artėjant šildymo sezonui nepriklausomi šilumos gamintojai pakelia parduodamos šilumos kainas jau ne pirmus metus. Tiesa, šiemet kainą padidino tik „Fortum Klaipėda“ – pernai spalį ji už savo šilumą prašė 7,43 ct/kWh, o šiemet – jau 12,9. Kiti nepriklausomi šilumos gamintojai spalį šilumą „Klaipėdos energijai“ parduos pigiau nei pernai tą patį mėnesį: „Klaipėdos baldai“ atitinkamai 7 ir 4,9, „Izobara“ – 7,4 ir 4,85, „Baltijos elektrinių investicijos“ – 7,48 ir 4,99, „Pramonės energija“ – 15,99 ir 12,9 ct/kWh.

„Geoterma“ pernai spalį pasiūlymo nebuvo pateikusi, o dabar už savo šilumą prašo 13 ct/kWh. Šį rugsėjį iš nepriklausomų šilumos gamintojų supirktos kainos vidurkis buvo 5,63 ct/kWh, o spalį padidėjo iki 11,93 ct/kWh. Savo indėlį į galutinės šilumos kainos didėjimą įdėjo ir 1,9 proc. pabrangusios gamtinės dujos. Nepaisant sezoninių svyravimų, tendencija, kad šiluma Klaipėdoje buvo ir išlieka pigesnė nei šalies vidurkis, nesikeičia. Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos duomenimis, 2014 m. rugsėjį „Klaipėdos energija“ iš 51 Lietuvos šilumos gamintojo pagal šilumos gamybos kainą buvo penktoje vietoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: pirma JAV siunta Ukrainai – dar šią savaitę