Kuro alternatyva – be vamzdyno prieinamos dujos

Penktadienį Klaipėdos uoste specialistai pristatė naujovę – mažuosius suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalus.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Oct 18, 2014, 2:07 PM, atnaujinta Jan 26, 2018, 6:47 PM

„Iki šiol dujos buvo tiekiamos vamzdynais. Dabar jas bus galima gabenti specialiais konteineriais“, - apie naujovę pasakojo Klaipėdos universiteto profesorius Vytautas Paulauskas.

Jis palygino konteinerius su dujų balionais, kuriuos žmonės naudoja virtuvės viryklėms. Skirtumas tik tas, kad raudonuosims balionams reikalingas auštas slėgis, jis yra pavojingas, nes gali sprogti.

Suskystintos gamtinės dujos reikalauja žemos temperatūros, todėl jų konteineriai panašūs į sandarius termosus, kurie išlaiko žemą - minus 162 laipsnių - temperatūrą. Ir, žinoma, jie daug kartų didesni nei buityje naudojami dujų balionai.

„Kalbame apie suskystintų gamtinių dujų panaudojimą pramonėje, bet ne buityje“, - patikslino mokslininkas.

Naujovė pirmiausia buvo pristatoma uosto įmonėms. Dujas įmonėms atgabenti galėtų mažieji SGD laivai, kurie būtų kaip laivo „Independence“ analogija.

Uostui reikėtų specialios įrangos, kad iš laivų dujas būtų galima perkelti į specialius konteinerius. Įmonės taip pat turėtų galimybę ne pirkti, bet nuomoti mažąjį SGD terminalą.

Suskystintos gamtinės dujos gali būti naudojamos laivų kurui, miesto transporto ar krovininių automobilių kurui taip pat miesto šildymui.

Mažieji SGD terminalai galėtų būti naudojami ir kaip dujų saugyklos. Ypač patogūs būtų saugyklos-laivai.

„Tai perspektyvus pasiūlymas. Šis variantas greitu laiku bus realizuotas ir Lietuvoje“, - įsitikinęs profesorius V.Paulauskas. Jo žiniomis, šia naujove jau domisi kai kurios uosto bendrovės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.