Naftos kainos menksta, o kartu kenčia ir biudžetas

Lietuviškos naftos gavėjai skaudama širdimi stebi pastaruoju metu besitęsiantį jos kainų nuopuolį. Tačiau mažėja ne tik jų, bet ir biudžeto pajamos.

Šįmet sukako 50 metų nuo to laiko, kai Lietuvoje prasidėjo naftos gavyba. Bet jos apimtis pastaruoju laiku menksta.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šįmet sukako 50 metų nuo to laiko, kai Lietuvoje prasidėjo naftos gavyba. Bet jos apimtis pastaruoju laiku menksta.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

2014-10-30 05:00, atnaujinta 2018-01-24 04:59

Atpigusi nafta vairuotojus ir kitus vartotojus pradžiugino, užtat gavėjus nuliūdino.

Lietuvoje sumažėjus naftos kainai ir gavybai, šalies biudžetas šįmet iš šio sektoriaus įmonių gaus perpus mažiau pajamų nei užpernai.

Apie pelną jau pamiršo

Netoli Šilutės esančiame gręžinyje skrupulingai skaičiuojamas kiekvienas varvantis naftos lašas. Kažkada čia lietuviškas juodasis auksas tryško gerokai didesne srove. Bet dabar tenka susitaikyti, kad naftos vis mažiau.

Nors visi džiūgauja dėl smingančių kainų, lietuviškos naftos gavėjai vaikšto paniurę – jų pajamos sumažėjo tiek, kiek atpigo nafta. Nuo metų pradžios – ketvirtadaliu.

„Pelnas jau nulinis. Ieškome, kaip sutaupyti, optimizuojame veiklą“, – pripažino šalia Šilutės esantį gręžinį eksploatuojančios bendrovės „LL investicijos“ finansų direktorius Virgilijus Petuška.

Dar prieš porą metų šios bendrovės akcijų turėjo „Chevron“, kartu ketinusi ieškoti skalūnų dujų. Bet dabar, kai amerikiečiai pamiršo kelius į Lietuvą, „LL investicijoms“ tenka gyventi iš lietuviškos naftos.

„Sumenkusi kaina gerokai kirto per pajamas“, – neslėpė V.Petuška.

Pasaulinės tendencijos dėl naftos kainų kritimo turės įtakos ir „LOTOS Geonaftai“. Tai pareiškė įmonės bendrųjų reikalų direktorė Žaneta Venskavičienė.

Taupo, kiek tik gali

„LL investicijų“ išgaunamą aukštos kokybės naftą superka įmonė „Orlen Lietuva“. V.Petuška pirkėjui neturėjo priekaištų, nes pirkėjai atsiskaito laiku. Tačiau moka tiek, kiek ji kainuoja pasaulyje.

„Lietuviškos naftos kaina skaičiuojama pagal „Brent“ vertę.

Kiek krinta ji, tiek ir mes mažiau gauname“, – tvirtino V.Petuška.

„Brent“ rūšies naftos kainos gruodžio sandoriams vakar buvo 86,42 JAV dolerio už barelį. Dar sausį jos kaina siekė 110 JAV dolerių.

„Taupome, kiek tik galime“, – neslėpė „LL investicijų“ finansų vadovas. Didžioji dalis Lietuvoje išgaunamos naftos eksportuojama ir panaudojama daugiausia tepalams gaminti.

Į biudžetą – vis mažiau

Atpigus naftai pajamų į biudžetą taip pat surenkama mažiau. Jau šiandien aišku, kad pasiekti plano nepavyks.

2012 metais iš naftos gavybos Lietuvos biudžetas gavo 35 milijonus litų. Pernai tikėtasi gauti panašiai, tačiau į iždą įplaukė 26,5 milijono litų.

Tačiau didžiausias nuosmukis greičiausiai bus šįmet: per devynis mėnesius surinkta 15 milijonų litų. Tad iki metų pabaigos į biudžetą už naftą įkapsės maždaug pusė tiek, kiek užpernai.

Negana to, Seimas ketina didinti šiuos mokesčius. „Tai visiškai nelogiška. Išgaunamos naftos mažėja, ji sparčiai pinga“, – piktinosi „LL investicijų“ finansų direktorius V.Petuška.

Lietuvos geologijos tarnybos vadovas Jonas Satkūnas neslėpė, kad šiemet naftos bus išgauta mažiau. Jo nuomone, Seimas, svarstydamas mokesčius išgaunamai naftai, galėtų atsižvelgti į pasaulio rinkų tendencijas.

Naftos gavybai Lietuvoje – pusšimtis metų

Šįmet sukako 50 metų, kai Lietuvoje buvo išpumpuotas pirmasis barelis naftos. Nuo Nepriklausomybės atkūrimo jos išpumpuota 4,3 mln. tonų. Užtat Norvegijoje kasmet išgaunama per 116 mln. tonų.

Pastaraisiais metais naftos gavyba Lietuvoje mažėja. 2013-aisiais jos išgauta 86 tūkstančiai tonų – 16 proc. mažiau negu 2012 m., kai buvo išgauta 102 tūkst. tonų naftos.

Taip yra dėl to, kad senka naftos ištekliai seniau išžvalgytuose telkiniuose, o naujų surasti nesiseka, nors ir investuojama į jos paiešką ir žvalgybą. Tai labai brangus ir rizikingas darbas.

Šiuo metu nafta Lietuvoje išgaunama 15 detaliai išžvalgytų naftos telkinių iš 69 gręžinių. Pernai išgręžti 4 naftos gręžiniai ir 2 atšakos.

Detaliai išžvalgyti geologiniai naftos telkinių ištekliai siekia 19,6 mln. tonų. Tačiau naftos išteklių likutis – 2,3 mln. tonų. Tai likę žemės gelmėse išžvalgyti ir dar neišsiurbti naftos ištekliai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.