Įtariama, kad nepriklausomi šilumos gamintojai buvo skriaudžiami

Paskutinę 2014-ųjų dieną Konkurencijos taryba baigė tyrimą dėl Šiaulių m. savivaldybės tarybos sprendimų, kurie, Konkurencijos tarybos ekspertų vertinimu, užkirto kelią nepriklausomiems šilumos gamintojams patekti į Šiaulių miesto šilumos gamybos ir pardavimo rinką ir taip galimai pažeidė Konkurencijos įstatymo 4 straipsnį.

Tyrėjų vertinimu, savivaldybės sprendimai sukūrė skirtingas konkurencijos sąlygas ūkio subjektams, norintiems dalyvauti Šiaulių miesto šilumos gamybos ir pardavimo rinkoje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Tyrėjų vertinimu, savivaldybės sprendimai sukūrė skirtingas konkurencijos sąlygas ūkio subjektams, norintiems dalyvauti Šiaulių miesto šilumos gamybos ir pardavimo rinkoje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 31, 2014, 3:14 PM, atnaujinta Jan 17, 2018, 7:13 PM

Konkurencijos taryba tyrimą dėl galimai konkurenciją ribojančių Šiaulių m. tarybos sprendimų pradėjo 2014 metų vasario 4 d. gavusi bendrovės „GECO-Taika“ pranešimą.

Konkurencijos tarybos ekspertų vertinimu, Šiaulių m. savivaldybės tarybos 2013 ir 2014 metais priimti sprendimai stabdė šilumos ūkio plėtros procedūras Šiaulių mieste iki kol nebus patvirtinta Nacionalinė programa, privilegijavo bendrovę „Šiaulių energija“ ir diskriminavo nepriklausomus šilumos gamintojus.

Tyrėjų vertinimu, savivaldybės sprendimai sukūrė skirtingas konkurencijos sąlygas ūkio subjektams, norintiems dalyvauti Šiaulių miesto šilumos gamybos ir pardavimo rinkoje ir iš esmės eliminavo konkurenciją joje. Dėl nepagrįsto Šiaulių m. savivaldybės delsimo, ignoruojant Šilumos ūkio įstatymo ir Nacionalinės strategijos nuostatas, kai kurie nepriklausomi šilumos gamintojai buvo priversti stabdyti savo veiklą, tuo tarpu savivaldybės valdoma „Šiaulių energija“ ir toliau turėjo galimybę aktyviai dalyvauti Šiaulių m. šilumos ūkio atnaujinimo procese.

„Savivaldybės ypač dažnai savo konkurenciją ribojančius sprendimus argumentuoja siekiu “apsaugoti vartotojus”. Deja, šis siekis dažniausiai tėra prastai maskuojama baimė įsileisti konkurenciją ten, kur dešimtmečius “karaliauja” savivaldybės įmonės. Iš tiesų vartotojai yra „saugomi“ nuo konkurencijos teikiamos naudos, o dažnai tik dotacijų dėka gyvuojančias savivaldybių įmonės – nuo bankroto. Nuoširdžiai tikiuosi, kad pagarba konkurencijos teisės principams 2015 m. taps ne prievole, o savaime suprantama elgesio norma visiems viešojo administravimo subjektams“, – sakė Konkurencijos tarybos pirmininkas Šarūnas Keserauskas.

Konkurencijos tarybos išsiųstame pranešime siūloma įpareigoti Šiaulių m. savivaldybę panaikinti konkurenciją ribojančius Šiaulių m. savivaldybės tarybos sprendimus. Galutinį sprendimą dėl išsiųstame pranešime pareikštų įtarimų Konkurencijos taryba priims tik išklausiusi visus suinteresuotus asmenis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.