Skalūnų paieškos konkurso sąlygų dar nematyti

Su gyventojais buvome susitikę, berods, tris kartus.

2012 metais konkurso laimėtoja buvo paskelbta JAV bendrovė „Chevron“, tačiau, pasipriešinus vietos bendruomenei, ji pasitraukė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
2012 metais konkurso laimėtoja buvo paskelbta JAV bendrovė „Chevron“, tačiau, pasipriešinus vietos bendruomenei, ji pasitraukė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 26, 2015, 9:38 AM, atnaujinta Jan 15, 2018, 2:10 AM

Anot D.Matonienės, angliavandenilių išteklių naudojimo konkurso komisija galutinai parengtą konkurso sąlygų paketą turėtų patvirtinti kitą savaitę.  

„Dabar atskleisti konkurso sąlygas būtų ankstoka, bet iš esmės daug esminių pakeitimų nėra padaryta. Dar kartą atsižvelgta, kad būtų galimybė pritraukti kuo daugiau investuotojų, nes mūsų noras ne tik konkursą paskelbti, bet ir turėti rezultatą“, – žurnalistams po komisijos posėdžio pirmadienį tvirtino D.Matonienė.

Anot jos, pavasarį visa konkurso teisinė aplinka, įskaitant sąlygas ir nuostatus, bus sutvarkyta.

„Reikia dar kartą gerai apgalvoti geopolitinę situaciją, nes šiandien mes matome, kokios yra naftos kainos – jos pasiekusios ypatingas žemumas. Tai reikia įvertinti visus tuos kontekstus ir pasirinkti patį strategiškai geriausią laiką“, – kalbėjo viceministrė.

Lietuvos geologijos tarnybos vadovas Jonas Satkūnas po komisijos posėdžio sakė, kad Tauragės-Šilutės plotas yra naftingas.

„Geologinės prielaidos rodo, jog ten galima surasti nemažus naftos išteklius. Iki šiol to nesisekė daryti, nes ten yra labai sudėtingos geologinės sąlygos. 

Racionalu būtų investuotojams ieškoti, tirti tradicinę naftą. Bandyti ją išgauti ir surasti. Paskui tuos pačius gręžinius panaudoti sėkmingai gręžiant atšakas į skalūninius sluoksnius iš tų pačių gręžinių, taip sutaupant investicijas“, – teigė J.Satkūnas.

Anksčiau jis yra minėjęs, kad skalūnais Lietuvoje domisi Kinijos naftos ir chemijos korporacija „Sinopec“, kurios atstovai šalyje lankėsi pernai vasarą, tačiau dabar J.Satkūnas tvirtino, kad tikras investuotojų susidomėjimas matysis, paskelbus konkursą.

Premjeras Algirdas Butkevičius praėjusių metų gruodį sakė tikįs, jog konkurse bus norinčių dalyvauti, nes kai kurios JAV bendrovės jau esą išreiškė susidomėjimą.

2012 metais skelbto konkurso laimėtoja buvo paskelbta JAV bendrovė „Chevron“, tačiau ji pasitraukė dėl vietos bendruomenės pasipriešinimo, pakeistos teisinės ir mokesčių aplinkos. Anot D.Matonienės, su Žygaičių bendruomene per tą laiką buvo nemažai diskutuojama, pokalbiai tęsiami toliau.

„Su bendruomene daug diskutuojame. Yra įvairių nuomonių, ir tai yra labai gerai. Nereikia bijoti tam tikros kritikos, kitokios nuomonės.

Su gyventojais buvome susitikę, berods, tris kartus.

Ir šią savaitę yra planuojami tam tikri pasimatymai. Manau, kad komunikacija yra būtina ir žmonėms, ir tos bendruomenės atstovams. Reikia viešinti, kas yra daroma, kad nebūtų sprendimų, priimamų  už nugaros“, – tvirtino D.Matonienė.

Jos vertinimu, Šilutės-Tauragės plotą pirmiausia reikia išžvalgyti, kad būtų aišku, kokių gamtinių išteklių turima.

„Mes jau turėjome mokslininkų išvadas. Iš tikro, su mokslininkų bendruomene bendraujame.

Išvados niekuo nėra pagrįstos, kol nėra normaliai atliktos žvalgybos. Pirmiausiai turime įsitikinti, ką mes turime. Tada galime svarstyti vienokią ar kitokią dujų gavybos situaciją“, – LRT radijui sakė viceministrė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų