Brangstanti nafta kelia degalų kainą

Praėjusią savaitę naftos kaina peržengė 60 JAV dolerių už barelį ribą, nors vairuotojai dar nepamiršo, kad nafta neseniai kainavo 45 dolerius. Degalų prekeiviai perspėja, kad kainos degalinėse dar nepavijo pabrangusios naftos. Todėl artimiausiu metu dyzelinas bei benzinas dar brangs.

Degalų kainos palengva juda į viršų.<br>V.Balkūno nuotr.
Degalų kainos palengva juda į viršų.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Feb 13, 2015, 6:29 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 6:20 AM

Sausį ties 50 JAV dolerių trypčiojusi naftos kaina, vasario pradžioje ėmė augti. Tai netruko pajusti ir vairuotojai – degalai mūsų šalyje brangsta jau trečia savaitė iš eilės.

Degalų kainos pastebimai šoktelėjo ir šią savaitę. Pavyzdžiui, 95 markės benzinas „Statoil" tinklo degalinėse pabrango 3,4 centų, „Lukoil“ – 2,8 cento.

Dyzelinas didžiausių tinklų degalinėse brango atitinkamai 3,3 ir 2,6 cento.

Populiariausio 95 markės benzino kaina“Lukoil“ degalinėse vidutiniškai kainuoja 1,077 euro, „Statoil“ – 1,083 euro.

Dyzelinas atitinkamai 1,051 euro, „Statoil“ – 1,057 euro.

Naftos perdirbimo įmonės „Orlen Lietuva“ skelbiamos kainos taip pat rodo, kad didžiausias didmeninės kainos šuolis buvo vasario 1-ąją ir nuo to laiko beveik visą laiką kilo. Tiesą, per pastarąsias dienas didmeninė kaina jau šiek tiek smuko.

Per šią savaitę „Brent“ naftos kaina didėjo 4 procentais.

Pasak Lietuviškų degalinių sąjungos vykdomojo direktoriaus Vido Šukio, degalų kainos kol kas nekilo tiek, kiek brango nafta. „Tokio šuolio tikrai nebuvo. Juk ką tik nafta kainavo 45 JAV dolerius, dabar – 60. O degalai tiek nebrango“, – sakė V.Šukys.

Tinklų konkurencija tik auga. Į didmiesčius veržiasi anksčiau tik provincijoje veikusios degalinės, o tai dar labiau veikia kainas.

Pasak analitikų, naftos kaina kilo dėl gerų žinių iš Europos. Euro zonos ekonomika parodė geresnius rezultatus, nei tikėtasi, ypač Vokietijos rezultatai viršijo lūkesčius. Taip pat daugėja vilčių, kad bus susitarta dėl Graikijos skolų.

Taip pat daugėja ženklų, kad naftos gavyba JAV mažės. JAV korporacija „Apache“ pranešė ketinanti 70 proc. sumažinti gręžimo platformų skaičių. Prancūzijos „Total“ mažina išlaidas žvalgymo projektuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.